Min dotter tvingades bo hos förövaren

En vårdnadstvist slutade i en mardröm.

Annika förlorade vårdnaden om sitt barn till pappan som utsatte dottern för sexuella övergrepp. (Bilden är arrangerad)

Foto: Shutterstock/TT

När Annika flydde till en annan del av landet för att skydda sin 7-åriga dotter förlorade hon vårdnaden. Lina tvingades bo hos pappan som utsatte henne för övergrepp i flera år.

Annika ställer in den sista frukostdisken i maskinen och trycker igång den, innan hon sätter sig vid köksön och börjar berätta. 14-åriga Lina har nyss åkt till skolan och Annika kan prata fritt.

Hon, hennes nye man Lennart och Lina har nyligen flyttat till huset på den helt nya orten. Här vet ingen vad Lina gått igenom, här får hon chansen att börja på nytt och här är hon så långt ifrån sin pappa som möjligt.

– Det är så fruktansvärt att tänka på att vår lilla Lina hade kunnat bli ytterligare en ”Lilla hjärtat”, säger Annika, och syftar på det lilla barnet som dog sedan hon återplacerats hos sina missbrukande föräldrar.

Eline utsattes för övergrepp i åtta år

Familjens hus är det sista längs vägen i byn. Den tysta tallskogen omfamnar deras hem, på ett tryggt sätt. Men aldrig hade Annika i sina vildaste fantasier kunnat ana vilka händelser som skulle leda henne till en helt ny bostadsort. Att pappan till Lina skulle vara den demon som han visade sig vara.

– När jag träffade Bruno var han den där mjuka, varma famnen jag behövde. Han var bamsebjörnen som tog hand om mig och överöste mig med kärlek. Jag kom från ett turbulent förhållande och föll för Brunos varma famn. I efterhand kan jag se att jag måste ha varit ett lätt offer för honom.

Var kontrollerande som pojkvän

Annika tar en klunk av kaffet, fingrar lite på koppen innan hon fortsätter att berätta. Egentligen är berättelsen klassisk. En kontrollerande man som ömsom smeker, ömsom slår. Som stryper kvinnans umgänge tills alla vänner och släktingar stängts ute och hon är ensam kvar med honom.

Se också: Alexandra såldes till okända män från att hon var åtta år

Sexuella övergrepp: Alexandra drogades på sin femårsdag
3:52

Efter reklamen: Sexuella övergrepp: Alexandra drogades på sin femårsdag

(3:52)

Slå på ljud

Annika skrattar lite avmätt och säger att hon alltid sagt att hon inte fattar varför kvinnorna inte går vid första slaget. Nu fattar hon.

– Den psykiska misshandeln smyger sig sakta på, bryter ner ens självkänsla och får dig att tro att han har rätt. När till och med jag – en kvinna med massor av skinn på näsan – kan hamna där förstår jag att alla kan det.

Bruno dokumenterade Annikas liv i hemlighet

Annika och Bruno fick den ljuvliga lilla bebisen Lina och Annika gick in i föräldraskapet med hull och hår. Lina och Annika fick ett tajt band. När flickan blivit några år ville Annika plugga. Det var okej för Bruno, om hon gjorde det på distans!

En kväll när Annika slet med en inlämningsuppgift som skulle skickas in före midnatt blev hennes dator helt svart. Bruno jobbade kvällsskift och Annika ringde för att be om att få låna hans dator. Efter att hon bönat och bett gav han till slut sitt lösenord till Annika.

Annikas dotter utsattes för sexuella övergrepp.

Efter en lång vårdnadstvist fick Annika till sist tillbaka vårdnaden om sin dotter. (Bilden är arrangerad)

Foto: Shutterstock/TT

– Jag fick en chock! I hans dator fanns mappar med mitt namn och i dem hade han filer där han dokumenterat allt jag gjort och sagt, alla mina vänner, arbetskamrater och släktingar. Han hade spionerat på dem alla och skrivit ner om de befunnit sig nära mig och hur länge. Dessutom hade han sparat ner mängder av grov pornografi. Det gav mig kalla kårar och jag blev rädd på riktigt. Bruno var ju galen!

Annika kände avsmak och äckel och där och då bestämde hon sig för att lämna Bruno.

– Jag vet inte varifrån jag fick modet, men jag konfronterade honom samma natt. Utan att blinka gick han med på att jag fick ta Lina, jag tror att han var rädd för att jag skulle använda det jag sett emot honom.

Dottern ville inte åka till pappa

Annika och Lina flyttade till ett eget boende och Lina åkte till sin pappa varannan helg. Lina, som var fyra år, var alltid ledsen i samband med pappahelgerna.

– Men jag trodde att det var en vanlig reaktion när föräldrarna separerat och försökte göra det bästa av situationen. Det kändes viktigt att hon kunde ha en vettig relation med Bruno. Han var ju ändå hennes far och det var ju mig han betett sig illa mot, säger Annika.

Men Lina ville inte åka till sin pappa och Bruno kontaktade socialtjänsten, där han grät ut och sa att Annika hade påverkat Lina så att hon inte ville träffa sin far.

– När de kontaktade mig bad jag dem prata med Lina, men det hände aldrig. Istället stämde Bruno mig. Nu ville han ha vårdnaden. Han kontaktade mina vuxna barn och försökte påverka dem för sin sak. Till mig ringde han och skrek att han skulle göra mitt liv till ett helvete. Han hade förstått att jag aldrig sparat det jag hittat i hans dator. Jag kunde inte använda det emot honom, suckar Annika.

Nya uppgifter om Jasminas försvinnande i mammans bok

Flydde – förlorade vårdnaden om sin dotter

En rad möten med socialtjänsten följde och den nu sjuåriga Lina grät och sa att hon inte vågade åka till pappa för att han inte var snäll. Annika kände sig mer och mer desperat. Socialtjänsten verkade tro på den sammetsögde Brunos ord. Samtidigt hade Annika en rädd sjuåring, vars rätt hon måste värna.

Hon var så mager och smutsig att jag knappt kände igen henne.

– Jag kände att vi måste komma bort från Bruno, det viktigaste av allt var att skydda mitt barn. Så vi flyttade till en annan del av landet. Det kom förstås att användas emot mig och jag förlorade vårdnaden på grund av flytten/flykten. När Lina åkte på sommarsemester till Bruno kom han aldrig tillbaka och alla rättigheter till information om mitt barn klipptes.

Annika höll på att gå sönder av smärta. Hon och Lina höll kontakten per telefon och via messenger, men bara när pappa Bruno inte såg det. Annika fick inte träffa Lina förrän till julen, då dottern tilläts komma på besök. Det var en chock för Annika att möta Lina efter fyra månader.

– Hon var så mager och smutsig att jag knappt kände igen henne. Hon fick börja med ett karbad och vattnet blev alldeles svart. Det var också då jag såg ett stort blåmärke över hennes rygg. Lina grät, hon var helt uppjagad, och sa att hon inte ville åka tillbaka till pappa.

Annika var rädd för att hennes dotter skulle gå samma öde till mötes som Lilla hjärtat. (Bilden är arrangerad.)

Shutterstock/TT

När Annika ringde till Bruno för att fråga om Lina la han bara på luren och Annika gjorde en orosanmälan. När Lina skulle höras av socialtjänsten fick hon veta att de skulle berätta vad hon sagt till pappa. Då vägrade hon säga något. Annika fortsatte att göra orosanmälan efter orosanmälan och hon vädjade att någon skulle lyssna på Linas version.

Bruno vägrade låta Lina höras, och han vägrade låta henne träffa sina vuxna halvsyskon. När en nära släkting avled fick Lina inte delta i begravningen. Han isolerade sin dotter, precis som han isolerat Annika. När Annika ville ha information om sin dotter stängdes alla dörrar, på såväl skola som socialtjänst. Hon hade ju inte vårdnaden och kände sig maktlös.

Dottern berättade om pappans övergrepp

När Lina kom hem vid nästa lov var hon ännu räddare än förut. Hon sa att hon varje dag önskade att pappa skulle dö. Efter mycket om och men och mängder av tårar berättade hon att pappa slår henne med mattpiskan och tvingar henne att se porrfilmer.

Han tvingar henne att se porrfilmer.

– Då vaknade lejonhonan i mig på allvar. Jag fick tag i en advokat som stred för vår rätt och nu började det äntligen hända saker. Det blev ett polisärende och Lina togs in på samtal med barnpsykolog och socialtjänst. Efter det samtalet anmäldes Bruno för grova sexuella övergrepp mot barn.

Samtidigt anmälde Bruno Annika för egenmäktigt förfarande med barn – för att hon inte skickat tillbaka Lina efter lovet.

– Visst, det var Bruno som hade vårdnaden. Men hur skulle jag kunna skicka min dotter till en pappa som utför övergrepp på henne i duschen, som tvingar henne att se på hårdporrfilmer och att filma när han och hans nya kvinna har sex? Allt som kommit fram under psykologsamtalet var många gånger värre än vad jag kunnat tro och hela min kropp värkte av avsky och äckel. Jag måste skydda mitt barn!

June Holm våldtogs två gånger på två månader – nu hjälper hon andra

Myndigheterna svek

Trots allt som kommit fram hade Bruno rätt till sin dotter, eftersom han fortfarande hade vårdnaden, och han förbjöd henne bland annat att gå i skola där mamma bodde. I ett och ett halvt års tid skötte Annika hemundervisning av sin dotter, med hjälp av böcker hon själv köpte in.

Flera gånger krävde Bruno polishämtning av sin dotter, och varje gång låste Lina förtvivlad in sig på toaletten. Hon grät och berättade om och om igen om övergreppen för polisen.

– Det är fruktansvärt att också myndigheterna begick dessa övergrepp mot min lilla flicka. De har satt djupa spår i henne för livet.

Annika ringde och vädjade till Bruno, som bara lade på luren. Till slut flyttade Annika, Lennart och Lina tillbaka till Brunos hemkommun och nu påbörjades en ny vårdnadsutredning, med nya socialsekreterare. Vårdnaden tilldelades Annika och det bestämdes att Lina aldrig mer behöver träffa sin pappa.

Det bestämdes att Lina aldrig mer behöver träffa sin pappa.

Parallellt med vårdnadsutredningen har polisutredningen mot Bruno pågått och han döms för grova sexuella övergrepp mot Lina.

– Det har gått två år nu, och vi har börjat läka. Vi flyttade till vår nya ort, där ingen känner oss. Det går bra för Lina i skolan och hon har fått nya vänner. Men vår tilltro till myndigheterna är ordentligt kantstött. I slutrapporten skrev socialsekreteraren att det som hänt aldrig borde fått hända, att det var ett stort övergrepp mot barnet och rättssystemet. Jag tänker ofta på ”Lilla Hjärtat” som placerades hos sina missbrukande föräldrar där hon sedan dog. Vår fina Lina kunde ha blivit en till ”Lilla hjärtat”. Jag hoppas att det aldrig mer ska hända något barn i vårt land.

Namnen i texten är fingerade.

Vad hände efter Lilla hjärtat-skandalen?

Fallet med Lilla hjärtat som uppmärksammads i Dagens Nyheter engagerade hela Sverige. Esmeralda var bara sju veckor gammal när hon placerades i ett familjehem. De biologiska föräldrarna hade dokumenterade missbruksproblem. När hon var tre år gammal kom ett domstolsbeslut om att flickan skulle flytta tillbaka till de biologiska föräldrarna . Tio månader senare hittades Lilla hjärtat död.

Esmeraldas biologiska mamma dömdes för grovt vållande till annans död, till 21 månaders fängelse. Men domen överklagades – och hovrätten dömde henne istället till åtta års fängelse för dråp. Pappan avled under tiden han satt frihetsberövad.

Efter händelsen riktades mycket kritik mot hur fallet skötts. Vilket ledde till att riksdagen i december 2020 röstade igenom fyra nya lagförslag som ska stärka placerade barns rättigheter och möjligheter att växa upp i en trygg familj. Bland annat ska barnets bästa prioriteras framför de biologiska föräldrarnas rätt till barnet. Man ska också införa särskilda lämplighetskrav på offentliga biträden som företräder tvångsvårdade barn i domstol.

Källa: DN.se