Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Jasmina Jasharaj försvann: Mamma Florije berättar i ”Sävsjöflickan”

13 jan, 2021 
Avhenrik högström
Jasmina Jasharaj, 6, som försvann från sitt hem i Sävsjö sommaren 1997.
6-åriga Jasmina Jasharaj försvann från hemmet i Sävsjö sommaren 1997. Nu berättar hennes mamma om sorgen, saknaden och hoppet som inte övergett henne ännu.
– Jag tänkte lämna något efter mig om hon kommer tillbaka, säger Florije om boken ”Sävsjöflickan”.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Familjen Jasharaj flydde från Kosovo 1992 och kom till Sverige. Det är Florije hennes make Rexhep, två söner och minstingen Jasmina.

Jag tror att det har hänt någonting därute, i korridoren utanför

Flykten innebär tvära kast. Familjen kommer först till skånska Rinkaby men hinner bo i såväl Jokkmokk som Överkalix och Götene innan de landar i småländska Sävsjö. Florije berättar om tankarna i det nya landet, utmaningar med att lära sig språket, hitta jobb men också om hur det är att möta individer som tycker att flyktingarna kan åka hem igen.

Jasmina Jasharaj försvann spårlöst från Sävsjö
Här bodde familjen Jasharaj i Sävsjö när Jasmina försvann.

Samtidigt har hon kontakt med familjen i hemlandet och hör exempel på hur serberna försöker kväsa Kosovos autonomi. Kriget är runt hörnet.

Annons

Det finns en stress med att oroa sig över uppehållstillstånd men också en känsla av nya möjligheter I Sävsjö finns det flera andra familjer som är i samma situation. Barnen börjar i skola och förskola. Florije och Rexhep får jobb.

Den 28 juli 1997 förändras allt. Det är måndag. Florije är ledig och Jasmina har sommarlov. Florije minns i boken att hon har konstigt ont i kroppen den här dagen. Jasmina har varit nere i affären och handlat citron till föräldrarnas te och lite godis åt sig själv. När citronen är skivad har Jasmina tagit en av kärnorna och satt ner i en kruka på fönsterbrädet. Sedan går hon ut och leker vid sandlådan inom synhåll från balkongen. Hon har en Michael Jackson-tröja och blommiga byxor på sig.

Mamma Florije hör Jasmina sjunga i hallen

Jasmina Jasharaj försvann den 28 juli 1997.
Fotot på Jasmina som användes i sökningarna efter henne.

Vid 15-tiden är Jasmina tillbaka i lägenheten. Florije bannar henne för att hon gått ut. De har ju sagt att hon ska hålla sig hemma om inte bröderna finns där. Jasmina lovar och kramar om sin mamma. Det sista Florije hör av sin dotter är att Jasmina sjunger ute i hallen. Det låter som att dörren öppnas och sedan tar sången slut.

Annons

– Jag tror att det har hänt någonting därute, i korridoren utanför, säger Florije.

Larmar polisen efter att ha letat efter Jasmina

Då, den där måndagen sommaren 1997, dröjde det längre innan man började oroa sig. Men när flickan inte kommer hem började Florije och hennes man leta. Man kollade källaren, ringde på hos grannarna och gick ner till en sjö i närheten för att fråga om det var någon där som hade sett Jasmina. Flera andra Sävsjöbor ansluter till letandet. Till slut larmade man polis. Det fanns fortfarande hopp om att Jasmina kanske valt att sova över hos en kompis utan att säga något. Florije lät sig inte lugnas.

”Hon är försvunnen. En mor känner sånt”, berättar hon i boken.

Rexhep och Florije Jasharaj
Rexhep och Florije en dryg månad efter försvinnandet. Rexhep avled 2017.

Sökningarna efter Jasmina är stora och engagerar allt från polisen till orienteringsklubbar och privatpersoner. Sjöar draggas, hemvärnsmän och helikopter med värmekamera kopplas in och hus sökts igenom från källare till nock. Trots omfånget i sökandet är flickan spårlöst försvunnen.

Annons

Enligt ett vittne hade Jasmina synts vid 20-tiden på kvällen när hon lekte med två mindre pojkar vid ett sandtag 800 meter från hemmet. Vittnet var bekant med Jasminas bröder och säker på sin sak.

Se också: Morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad

Morden på Helén Nilsson och Jannica EkbladBrand logo
Morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad

Vittnet: En man bar på mörkhårig flicka

Ett annat vittnesmål handlade om en man som ska ha burit på en mörkhårig flicka på en parkeringsplats i Ohs, nära Värnamo. Florije berättar själv om en lång man hon och Jasmina mött i affären, en man som senare på kvällen synts ute i samhället med en ficklampa. Kan han ha något med saken att göra?

Sökande efter försvunna Jasmina i Sävsjö
Flera hundra personer deltog i sökningar. Hemvärn, orienterare, privatpersoner och en polishelikopter med värmekamera.

Florije och Rexhep har levt vidare tillsammans med saknaden och sorgen efter Jasmina. De flyttade från lägenheten men stannade i Sävsjö. Två år efter att Jasmina försvunnit fick de en son.

Annons

”Han var räddningen för vår familj”, skriver Florije i boken.

Hennes man Rexhep dog för två år sedan i cancer utan att få reda på vad som hänt hans dotter. Arbetet med boken har varit både smärtsamt och jobbigt. Men Florije menar också att timmarna tillsammans med författaren Assar Andersson varit förlösande. Visst har hon gråtit och varit arg men hon har förmedlat sin och familjens berättelse.

– Det har varit som att gå i terapi. Många har undrat hur jag orkat gå igenom allt jag har gått igenom. Boken är ett sätt att berätta det. Sedan har jag alltid drömt om att skriva en bok om Jasmina. Jag vill inte att hennes namn ska försvinna.

Florije Jasharaj berättar i boken ”Sävsjöflickan”

I ”Sävsjöflickan” beskriver hon det värsta scenariot. Att någon fört bort Jasmina från trappgången utanför familjens dörr precis när hennes sång tystnat den där måndagen i juli. Samtidigt håller hon hoppet levande att Jasmina ska komma hem som en vuxen kvinna. Citronkärnan som Jasmina satte i krukan har blivit ett levande träd som vårdas ömt.

Annons

–Jag har den kvar. Jag har inte någon grav eller någonting jag har citronträdet. Om den mår bra så mår Jasmina bra.

Med tiden har utredningsmaterialet kring försvinnandet vuxit undan för undan. 1997 greps en då 41-årig man misstänkt för att ha med Jasminas försvinnande att göra. Han släpptes dock senare i brist på bevis. Han dömdes senare misstänkt för övergrepp mot tre andra flickor i Sävsjötrakten, skriver Aftonbladet.

Misstankar om att Ulf Olsson var gärningsmannen

2005 fick utredarna tips som gjorde gällande att Ulf Olsson, som fällts för morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad, kunde vara gärningsmannen. När Jasmina försvann bodde Ulf Olsson i Vimmerby och hade tillgång till bil. Men det fanns ingen teknisk bevisning som band honom till Sävsjö och utredarna fick aldrig någon chans att höra honom.

Annons

–Vi lyckades aldrig höra honom innan han tog sitt liv, säger Johan Frisk, tidigare utredare vid Jönköpingspolisens avdelning för grova brott och numera pensionär.

Anders Eklund, dubbelmördare
Dubbelmördaren Anders Eklund förhördes om Jasminas försvinnande. Han avfördes senare ur utredningen.

Även dubbelmördaren Anders Eklund har varit aktuell i Jasmina-utredningen. Eklund, som fällts för morden på Engla Höglund och Pernilla Hellgren, körde lastbil. Enligt uppgifter skulle han ha varit i Sävsjö dagen efter Jasmina försvann. Eklund nekade till misstankarna och avfördes senare från utredningen. Ingen sten har lämnats ovänd i jakten på sanningen om vad som hänt Jasmina.

Annons

– Men eftersom det inte finns någon kropp eller brottsplats så är man i stort sett i händerna på att få en berättelse från gärningsmannen, säger Johan Frisk.

Nya uppgifter i boken om Jasminas försvinnande

Uppgifterna i boken om att Jasmina kanske blev bortrövad tidigare på måndagen och närmare familjens hem har inte varit kända tidigare, uppger Richard Finndahl, som numera driver utredningen på höglandspolisens avdelning för grova brott. De förändrar bilden eftersom en tidigare hållpunkt för arbetet varit vittnesuppgiften om att Jasmina synts längre från hemmet senare på kvällen.

– Har det skett i hallen eller i trapphuset så blir det ju ett annat modus, en snävare personkrets att röra sig med. Kanske till och med någon som vetat vem hon var eller liknande, säger Richard Finndahl.

– Men vi får titta på tidslinjerna och höra om några personer med anledning av de här uppgifterna.

Omslag till boken Sävsjöflickan som mamman Florije Jasharaj och Assar Andersson skrivit.
Annons