Sveriges farligaste kvinnor

Johanna Möller och Sara Lundblad

Johanna Möller och Sara Lundblad.

Foto: Alexander Larsson Vierth/Anna Hållams/TT

Statistiken talar för att kvinnor i hög grad mördar i hemmet och inom familjen.Här är några av kvinnorna som avtjänar livstid eller mångåriga straff i svenska fängelser

Giftaslysten fadermördare

Sara Lundblad

Sara Lundblad.

Foto: TT

Sara Lundblad, 32, Ystad

Fälldes 2015 för mordet på sin pappa Göran Lundblad tillsammans med sin pojkvän Martin Törnblad i småländska Förlösa. Pappan hade varit god för över 50 miljoner och ägde mycket skog och mark. Han anmäldes försvunnen 2012 men hittades två år senare nedgrävd i närheten av hemmet. Sara och dåvarande pojkvännen dömdes, mot sitt nekande, till 18 års fängelse. Under sin tid på anstalten har hon bland annat ansökt om att få bo en vecka på en klosteravdelning och att få studera tyska.

Ingela Jansson satt 2 940 dagar i etiopiskt fängelse

Se också: 5 av historiens värsta kvinnliga seriemördare

Slå på ljud

Under en beviljad lufthålspermission på fyra timmar har Sara Lundblad tagit ridlektioner. I Kriminalvårdens handlingar över misstänkt misskötsamhet finns det få anteckningar. Sara Lundblad har arbetsvägrat på grund av dåligt mående och fått tillsägelse efter att ha tagit med sig en fåtölj från rummet till gymmet. Efter tillsägelsen ska Sara Lundblad ha vägrat följa uppmaningarna om att sätta tillbaka fåtöljen. Hon hävdade att tillsägelsen varit oschysst.

Hon har även haft parfym på rummet utan tillstånd. Under tiden i anstalt har Sara Lundblad även hittat en ny kärlek i Natalia Pshenkina som också avtjänade straff på anstalten i Ystad tidigare. Natalia avtjänar numera sitt straff på Hinseberg. Förhållandet fortsatte dock på distans efter att de skilts åt. Kvinnorna har tidigare ansökt om att få gifta sig men myndigheterna lade då hinder i vägen. Eftersom deras brott är så grova så meddelade Kriminalvården avslag på deras ansökan om permissioner för att träffa varandra på respektive anstalt.

Tortyrliknande mord – misshandel av medfånge

Natalia Pshenkina.

Foto: Polisen

Natalia Pshenkina, 41, Hinseberg

Dömdes till livstids fängelse för ett brutalt mord i Gnesta 2005. Offret var hennes ex-sambo som överfölls och mördades i sin lägenhet av Natalia och två medbrottslingar. Enligt domen tvingade de under tortyrliknande former till sig bankkort och koder och länsade hans konton. Under sin tid i fängelse har Natalia varit inblandad i en rad incidenter som lett till reprimand. 2008 dömdes hon för att ha misshandlat en medfånge: mamman till den mördade pojken Bobby.

Efter 2015 har det dock minskat till ett fåtal noteringar om misskötsel av mindre allvarlig art. Som att hon kallat en medfånge ”jävla kossa” eller sagt ”shut the fuck up” vid frukosten. Gifte sig 2015 med en medfånge som hon numera är skild från. Har flera gånger ansökt om tidsbegränsat straff men fått avslag.

Fälldes för mord på 8-åriga Yara

Amani Madi

Amani Madi.

Foto: TT

Amani Madi, 37, Ystad

Dömdes till livstids fängelse 2015 efter det uppmärksammade mordet på åttaåriga flickan Yara i Karlskrona året innan. Hon hade misshandlats till döds. Bland annat med en brödkavel. Flickan hade skickats till Sverige för att komma undan stridigheterna i Gaza och bodde med sin morbror och hans fru Amani Madi. Morbrodern dömdes till 14 års fängelse för att han inte ingripit och stoppat misshandeln. Madis tid i fängelset har varit kantad av utbrott, riktade mot både intagna och personal som hon kallat ”hundar och rasister”.

Själv vittnar hon om att medintagna kallat henne barnamördare och spottat på henne. Vid ett utbrott 2018 har Amani Madi tagit en stol och gått loss på inredningen i sitt rum. Skador för 28 000 kronor som hon blir skyldig. Hon förklarar det med att hon mått dåligt och talar om en demon i rummet. Bland de andra noteringarna finns det arbetsvägran och att Amani Madi slagit en anställd på armen.

Avtjänar livstid– utan trollspö …

Johanna Möller

Johanna Möller.

Foto: TT

Johanna Möller, 45, Ystad

Dömdes i augusti 2017 för anstiftan till mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma i Arboga ett år tidigare. Friades däremot för mord på sin make som påträffades död i Hjälmaren sommaren 2015. Avtjänar straffet, livstids fängelse, på kvinnoanstalten i Ystad. Tiden i fängelse har inte varit utan dramatik. I december 2018 varnade kriminalvården henne för att ha ”uppmanat medintagna på anstalten till brottslig verksamhet”. Enligt medfångarna handlade uppmaningen om att de skulle mörda Johanna Möllers mamma. Belöningen skulle bli en miljon kronor. Johanna Möller själv hävdade, via advokat, att medfångarna ljugit för att få igenom en flytt till en annan avdelning. Hon uppger också att ryktesspridningen kring henne ökat efter att en dokumentär om de så kallade ”Arbogamorden” visats i tv.

I förhör med kriminalvården uppger Johanna Möller att ”hon känner sig motarbetad och att det inte spelar någon roll vad hon säger”. I september 2019 vänder Johanna Möller sig till JO med klagomål. Hon känner sig negativt särbehandlad av anstalten. Exemplen som hon tar upp är bland annat att hon får sitta mycket i isolering och att hon bara får träffa sina vuxna barn mycket korta stunder åt gången. ”Droppen blev när jag nekas ha mina barn som anhörigbesök på försoningsveckan. Jag får inte krama mina barn”, skriver Johanna Möller i sin anmälan, enligt Expressen. ”Anstalten ska främja relationer och inte motverka som anstalten gör mot mig.” Under fängelsevistelsen har Johanna Möller också ansökt om att få ha ett trollspö i cellen.

Det är lite oklart om ansökan är ett skämt eller ej men anledningen skulle vara att Johanna Möllers syfte med spöet var att ”att fortsätta trolla och få tillbaka sin identitet”. I januari 2020 meddelade kriminalvården dock att ett dylikt spö inte var motiverat, rapporterar Aftonbladet.

Ångrar morden på mamman och väninnan

Martina Kveldstad

Martina Kveldstad.

Foto: TT

Martina Kveldstad, 43, Hinseberg

Dömdes 2010 till livstids fängelse för två brutala mord i Värnamo. Morden skedde med ett par månaders mellanrum. Först hittades en väninna till Martina död i duschen. Hon hade en elkabel om halsen och det såg ut som ett självmord. Några månader senare, i en lägenhet bara några hundra meter bort, hittades Martinas mamma fastbunden på en toalett med plastpåsar över huvudet och ett hundkoppel om halsen. Martina fanns i lägenheten.

När dödsfallen kopplades ihop greps Martina Kveldstad och fälldes alltså senare för morden. Hon nekade vid tillfället men i podden ”Bakom galler”, 2019, berättar Martina Kveldstad om morden. Hon berättar bland annat att mamman vädjade till henne. ”Hon bad för sitt liv och sa snälla, jag ska inte berätta för någon. Och de orden hör jag om och om igen”. Martina Kveldstad förklarar vidare att morden utlöstes av att hon var nere i ett missbruk och att hon inte skydde några medel för att komma över narkotika.

Under åren i fängelse finns det en rad varningar som gäller narkotiska preparat eller att hon vägrat lämna urinprov. Vid åtminstone ett tillfälle har hon testat positivt för amfetamin. Enligt Kriminalvårdens handlingar har Martina Kveldstad fortfarande ett hett humör. Hon ska till exempel ha spottat en annan intagen i ansiktet och kallat andra ”jävla golfitta”. I podden ”Bakom galler” hävdar Martina Kveldstad att hon känner ånger för vad hon gjort och att hon är en annan människa i dag än den hon var när morden begicks.

– Det är fruktansvärt. Jag är medveten om att jag har gjort, men på många sätt känns det fortfarande overkligt för jag kan inte relatera till den personen jag var när jag begick de handlingarna.

”Svarta änkan” minns inte mycket

Carina Frödin

Carina Frödin.

Foto: TT

Carina Frödin, 58, Hinseberg

Avtjänar livstids fängelse för mord på sin man 2010. Mannen brändes inne i deras hem i Grängesberg. Har även fällts för att ha strypt en tidigare pojkvän med elsladd 2003 och för att 1993 ha satt kniven i låret på en annan pojkvän. Kallas understundom för ”Svarta änkan” eller ”Drottningen av Hinseberg” i rubrikform. I en intervju med Expressen har Carina Frödin kommenterat mordbranden:

– Det är väldigt lite jag kommer ihåg. Det är för mig helt oförklarligt att jag skulle tända eld på mitt eget hus, mitt eget hem, min egen hund som var som mitt barn. Samtidigt vore det sinnesjukt att säga något annat än att jag är ångerfull. Det är inte roligt att sitta för mord, att ha tagit livet av folk. Det är fruktansvärt. Jag får inte in det, nu när jag är nykter och drogfri. Jag har knappt något svar.

Kriminalvårdens rapporter om misstänkt misskötsel kan vara en faktor när det ska beslutas om tidsbestämda straff och villkorlig frigivning. Carina Frödin har några förseelser. Bland annat efter ett utbrott i köket sommaren 2019. Ett utbrott som utlöstes av en smutsig kaffebryggare och oordning i skåpen. I samband med detta ska hon ha kallat medintagna för ”horor”. Vid ett annat tillfälle har Frödin vägrat vara med på sidoverksamhet, i det här fallet yoga, med hänvisning till ledvärk och ”för hög musik”. Den misstanken ledde dock inte till någon åtgärd av något slag.

Kärlek i fängelset – fångar berättar om sina beundrare