Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Mordet på Veronica Lin: Mördaren går fortfarande fri

25 aug, 2019 
Susanne Stamming
Veronica Lin på kinesiska muren
Miriam hade hämtat barnbarnet Marcus och väntade på att dottern Veronica skulle komma hem. Men hon dök aldrig upp. Och dagen efter fick de ett fasansfullt besked: Veronica hade hittats mördad i lägenheten under deras.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Några dagar innan den 18 mars 2003 tog den kinesiska miljardären You Lin och en annan kinesisk man in på ett av de finare hotellen i Göteborg. Efter fyra dagar bytte de till ett annat hotellrum efter att You Lin sagt till personalen att han blev störd av trafiken och att sängen var obekväm.

Mannen i You Lins sällskap var en 36-åring som You Lin hade ordnat Schengenvisum för. De hade förklarat att de skulle besöka en marina i Tyskland tillsammans. De dök aldrig upp.

Men 36-åringens blod hittades i det första hotellrummet samt vid en mordplats i en lägenhet i stadsdelen Högsbo i Göteborg.

– Det var vår granne under oss. Han var 45 år och hade växt upp i Kina. Vi kände honom inte, men han var trevlig och hälsade alltid, berättar Stig Lindgren.

Hans hustru Miriam nickar.

– Han sjöng opera väldigt fint. Jag kunde höra honom när balkongdörren var öppen. Han sjöng hela tiden.

Miriam, Marcus och Stig sitter i en soffa och pratar om mördade Veronica Lin, deras dotter och mamma
Miriam, Marcus och Stig stöttar varandra i det svåra.

Miriam ler när hon minns tillbaka. Det var en lycklig tid. Hon och Stig hade sin dotter Veronica och hennes son Marcus boende hos sig och ingen kunde ana vad som senare skulle hända. Att Veronica kallblodigt skulle mördas i lägenheten under deras.

Annons

Reste till Kina

Men historien börjar egentligen långt tidigare. För 1994 reste Veronica till Kina för att lära sig språket mandarin. Efter en tid började hon att finansiera boende och studier genom att lära ut engelska till kineser.

Han var alltid artig och brukade ha med sig presenter

– Hon var väldigt intresserad av kinesisk kultur och tyckte mycket om att bo där, berättar hennes pappa Stig.

En av hennes elever fick privatlektioner och det var You Lin, en välbeställd man från en fin familj som enligt uppgift var släkt med en kinesisk kejsare.

– De fattade tycke för varandra, säger Miriam.

 Mor och son – Veronica och Marcus.
Mor och son – Veronica och Marcus.

Veronica och You blev ett par och de åkte till Göteborg för att hälsa på hennes föräldrar.

– Vårt intryck av honom var enbart positivt, även om det var lite svårt med kommunikationen, säger Stig.

Annons

– Han var alltid artig och brukade ha med sig presenter. Jag fick en skinnjacka en gång, konstaterar Stig.

Veronica och You hade planerat att gifta sig 1997, men You ändrade sig och åkte tillbaka till Kina. Det gjorde Veronica förkrossad och hon ville inget hellre att de skulle ge förhållandet en andra chans.

Så blev det också, You återvände, de gifte sig i rådhuset i december 1998 och ett halvår senare födde Veronica födde sonen Marcus.

– Då hade You redan lämnat henne. Det var ganska märkligt alltihop. Han tappade intresset. När han lämnade henne skrev han ett brev där han sa att de inte var gifta på riktigt, att hon skulle hålla sig borta från hans familj och så bad han henne göra abort. I kuvertet hade han lämnat tio tusen kronor, berättar Miriam.

Veronica ville skiljas från Lin You

Men när sonen ändå föddes var You och hans syster med på dopet och systern blev Marcus gudmor.

Under de närmaste två åren anklagade You och Veronica varandra för att ha andra syften med sitt giftermål än kärlek.

Annons

You ansåg att Veronica bara var ute efter hans pengar medan hon menade att han ville skaffa sig högre status genom att gifta sig med en västerländsk kvinna.

Miriam, Veronica och lille Marcus.
Miriam, Veronica och lille Marcus.

Trots detta verkade You periodvis ändå intresserad av deras gemensamma son och dök upp på födelsedagar och till jul.

– Men Veronica blev mer och mer rädd att han skulle försöka ta med sig Marcus till Kina. Hon litade inte på honom, säger Miriam.

När Veronica sedan träffade en ny kärlek och ville ha skilsmässa ändrades tonfallet ytterligare. You hotade med att kräva ensam vårdnad och påpekade att han hade resurser att anlita många advokater för att uppnå detta.

Veronica hade redan själv ansökt om ensam vårdnad eftersom Marcus inte bott med sin pappa och bara träffat honom vid enstaka tillfällen.

Annons

– You blev vansinnigt arg, både på grund av skilsmässan och att hon ville ha vårdnaden. Han ansåg dessutom att Veronica begått äktenskapsbrott, förklarar Stig.

– Det bestraffas med döden i Kina, sa han, fortsätter Stig.

Hon litade inte på honom

You hade då under en tid – året innan skilsmässan skulle genomföras – bott hos hennes föräldrar och träffat på deras granne.

– Han har förnekat det senare. Men jag vet att han var där nere och pratade med honom, säger Miriam.

Även Veronica hade träffat grannen och hjälpt honom översätta några blanketter och andra brev.

Grannen åkte på semester

Vad mötena mellan You Lin och grannen rörde sig om är det ingen som vet, men plötsligt åkte grannen iväg på semester till Spanien och verkade ha mycket pengar att röra sig med.

– Han hade varit riktigt fattig tidigare. Men oavsett vilken överenskommelse som vi tror gjordes, så måste något gått fel och då hämtade You hit den andra kinesen nästan exakt en månad innan skilsmässan och vårdnadstvisten skulle upp i tingsrätten, säger Stig.

Men inget av detta visste han och Miriam om den 18 mars 2003.

Veronica Lins mordplats är avspärrad
Under balkongen hittades grannens döda kropp.

Allt verkade normalt.

Veronica hade sagt att hon skulle komma hem och äta middag efter skolan. Men en klasskompis gick tillsammans med henne till parkeringen utanför Chalmers tekniska högskola, där hon studerade, ett par timmar tidigare än vad som var planerat enligt schemat.

Annons

Hon hade laborationer som blivit inställda. Veronica hoppade in sin bil och försvann. Klockan var strax efter 15.

Det var fruktansvärt. Varje timme som gick var bara hemsk

Ungefär samtidigt hämtade Miriam barnbarnet Marcus på förskolan. När de hade kommit hem hörde hon plötsligt två höga kvinnoskrik. Hon öppnade dörren till trapphuset men hon varken såg eller hörde något konstigt. Timmarna gick och Miriam stekte pannkakor i väntan på att Veronica skulle dyka upp.Hon trodde fortfarande att laborationerna på Chalmers skulle avslutas vid 17-tiden.Mordet i Hjärup – hustrun erkänner i ny dokumentärLäs mer

– Jag började bli orolig och när Stig kom hem vid kl 19 på kvällen och hittade Veronicas bil i garaget så visste vi inte vad vi skulle tro, säger Miriam.

Stig ringde hennes pojkvän som sa att han inte sett henne på hela dagen. Då anmälde de Veronica försvunnen.

– Klockan 22 på kvällen kom polisen till oss. De tittade på bilen och letade överallt. Hela tiden passerade de vår grannes lägenhet som låg under oss, säger Stig.

Annons

Veronica hittades i grannlägenheten

På morgonen dagen efter kom ännu fler poliser och nu var det fullt pådrag med sökhundar. Hela skogen bakom huset genomsöktes.

– Det var fruktansvärt. Varje timme som gick var bara hemsk, suckar Miriam.

Delar av huset där mordet ägde rum spärrades av.
Delar av huset där mordet ägde rum spärrades av.

Men sedan satte polisen igång med att spåra Veronicas mobil och insåg att den fanns inom hundra meter från huset.

De gick genom alla uppgångar, ringde och lyssnade. Till slut hörde de mobilen inne i lägenheten under Stigs och Miriams lägenhet.

– De ringde på och när ingen svarade bröt de upp dörren, säger Miriam.

Två timmar senare gick polisen upp till föräldrarna och berättade att de funnit Veronica död på golvet i grannlägenheten, dödad med ett stickvapen.

Annons

– Fram till dess hade vi som mest trott att det var fråga om en kidnappning. Det var helt omöjligt att ta in just då. Att hon var död, berättar Miriam.

Eftersom grannen saknades var det honom som polisen i första hand riktade misstankar mot, men de fick också veta hela historien om Veronica och You Lin.

Okända män hade setts i huset

Flera boende i huset berättade att de sett några okända asiatiska män i närheten dagarna innan mordet. Det räckte för att polisen skulle häkta You Lin. Men sedan hände inte mycket mer och efter en månad var de tvungna att släppa honom. Det fanns inte tillräckliga bevis.

You Lin reste omedelbart hem till Kina.

Fem dagar senare lyckades tre pudlar på promenad med något som inte polisens hundar hade lyckats med. De hittade grannen död, ytligt begravd i gräsmattan under sin balkong. Han var också dödad med stickvapen och dessutom delvis styckad.

Det var helt omöjligt att ta in just då. Att hon var död

Polisen insåg att det nu var två mord kopplade till varandra och att You Lin stod högst på listan av misstänkta. Blodspår från den 36-årige kinesen hittades både i lägenheten och i ett av You Lins hotellrum.

Maken Lin You i rätten
Maken Lin You dömdes först i tingsrätten med rättegången fick tas om på grund av en jävssituation och då frikändes han.

– Det var alltså inte You Lin själv som mördat Veronica. Vi menar att han anlitat en torped som gjorde det åt honom, säger Stig och Miriam nickar.

Annons

Men trots en internationell efterlysning har det varken gått att få tag på You eller mannen som polisen och åklagaren tror har utfört dådet. Han återvände till Kina redan 2003 för att aldrig senare höras av. Sverige har dessutom inget utlämningsavtal med Kina.

Det skulle dröja över tio år innan You till slut fastnade i en passkontroll i London 2014 och fördes därefter till Sverige för att ställas inför rätta. Han fälldes för anstiftan till mord, men friades sedan på grund av anklagelse om jäv.

Sonen levde under skyddad identitet

Under tiden växte Veronicas son Marcus upp tillsammans med sin mormor och morfar. Han hölls ovetande om sin mammas öde fram till han var tio år.

– Vi levde med skyddade identiteter och bodde i separata lägenheter för Marcus säkerhet och det var mycket hemligheter för att inte riskera att han skulle kidnappas. Det är först idag som vi lever helt öppet igen.

Marcus själv har tyvärr få minnen av sin mamma.

– Men jag minns en gång när hon gjort en soppa som vi åt. Jag satt i en fåtölj och det var den godaste kycklingsoppa jag ätit. Det är så jag minns det, säger han.

Annons

Av sin pappa minns han att han gjorde origamifigurer och att han vid ett tillfälle gjorde en pistol och en kniv som de lekte med tillsammans.

När hans morföräldrar satte honom vid köksbordet för att berätta sanningen när han var tio år – då visste han redan en hel del, till deras förvåning.

– Jag hade hittat ett gammalt kassettband där de spelat in ett nyhetsprogram om mordet och då började jag lägga ihop vad som hänt, men det var ändå abstrakt och riktigt vad det betydde förstod jag först senare.

Den fina uppväxt de gett mig har gjort mig till den jag är idag

Marcus är djupt tacksam för den barndom som hans mormor och morfar gett honom. De fick bli föräldrar igen den dag Veronica mördades.

Veronica med glitter i håret tillsammans med sin finklädde son Marcus
Marcus har inte många minnen av mamma Veronica.

– De betyder allt för mig. Dessutom har jag nog blivit bättre på att skriva uppsatser, hålla tal och mycket annat i skolan på grund av dem. Det har mest varit fördelar med att de varit lite äldre tror jag. Jag har fått ett bra språk. Den fina uppväxt de gett mig har gjort mig till den jag är idag, betonar Marcus.

Annons

Stig och Miriam kramar honom.

– Vi är enormt stolta över Marcus. Utan honom hade vi nog inte klarat av sorgen efter Veronica.

Miriam, Stig och Marcus har tvingats leva med att ingen dömts för mordet på Veronica, även om de numera försöker fokusera framåt. De har inte gett upp hoppet och åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud tänker inte ge sig. Mord har ingen preskriptionstid och hon kommer fortsätta jobba för att You Lin ska komma till hovrätten, även om han hållit sig undan hittills.

Mordet på Veronica Lin – detta har hänt

  • Den 18 mars 2003 mördades 30-åriga Veronica Lin i en grannlägenhet till hennes föräldrars hem i Göteborg.
  • Hennes man – den kinesiska miljardären You Lin häktades först, men släpptes eftersom det inte fanns tillräckligt med bevis. Strax därefter hittades också grannen – en kines, död, delvis styckad och nergrävd under en balkong. Då hade You Lin rest tillbaka till Kina.
  • Han och Veronica Lin var vid den tiden mitt uppe i en skilsmässa och vårdnadstvist om den gemensamma sonen.
  • 2005 anhölls maken i sin frånvaro men han hittades inte förrän 2014 då han greps i Storbritannien.
  • Våren 2015 startade rättegången i Göteborgs tingsrätt. You Lin dömdes av en oenig tingsrätt till livstids fängelse för anstiftan till mord på hustrun. Men rättegången fick tas om på grund av en jävssituation. En nämndeman kommenterade fallet på Twitter och inlägget uppfattades som partiskt.
  • Efter den nya rättegången frikändes You Lin av tingsrätten och kunde lämna landet.
  • Den friande domen är sedan länge överklagad till hovrätten av åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud. Tyvärr har den fått ställas in ett flertal gånger eftersom det inte gått att delge You Lin kallelsen.

Av Susanne Stamming

Foto: Susanne Stamming, Thomas Johansson/TT, Bengt Kulén/TT och Privat

Annons