Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Nya livsstilen blev Jennifers räddning efter flera år av mobbning

23 jan, 2020 
Joakim Löwing
Porträtt av Jennifer vars nya livsstil gav henne glädjen och hälsan tillbaka.
Foto: Peter Ericsson
Efter flera år av mobbing, sjukdom och stress tog det stopp. Jennifer fick en utmattningsdepression, gick upp 20 kilo och tappade lusten att leva. För att få energin tillbaka insåg hon vad hon måste göra.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jennifer Billgren, 25, är precis hemkommen från jobbet när vi träffas hemma i hennes lägenhet i Linköping. Hon bjuder på hembakat.

–Jag har blivit mycket bättre på att laga egen mat och baka under de senaste åren. Och nu har jag också en helt annan energi till att göra det. Trots att jag går upp tidigt på morgonen och arbetar heltid är jag betydligt piggare!

Jennifer hade en tuff uppväxt och mobbades länge i skolan. Dessutom fick hon diagnosen typ 1-diabetes som tioåring.

–Jag har med andra ord den värsta formen av diabetes där kroppens egen insulinproduktion upphört helt, berättar hon och visar insulinpumpen som sitter fast på magen och sensorn på armen.

Pengastressen, tillsammans med all stress efter år av mobbing, tog mycket energi av mig

Men på ett sätt kom den största smällen ändå under 2015 när hon under sitt arbete som safariguide blev fullständigt utbränd.

–Efter gymnasiet läste jag vidare till safariguide i Sydafrika. För att ha råd med utbildningen och vistelsen där nere jobbade jag natt och slet ihop 80000 kronor.

Annons

– Pengastressen, tillsammans med all stress efter år av mobbing, tog mycket energi av mig – det har jag fått lära mig efteråt när jag tog hjälp av en psykolog.

Jennifer var totalt utmattad, tvingades lämna sin drömtjänst i Sydafrika och flytta hem till föräldrarna i Sverige.

Porträtt av Jennifer innan hon gjorde sin livsstilsförändring.
Jennifer blev fullständigt utbränd när hon jobbade som safariguide.

En ond spiral

Efter flera månaders vila försökte hon komma i gång och börja jobba igen hemma i Linköping. Men det fungerade inte och hon mådde allt sämre. Under våren 2016 blev Jennifer sjukskriven med diagnosen utmattningsdepression.

Annons

–Det var fruktansvärt. Jag blev personlighetsförändrad, orkade inte köra bil eller gå och handla. Jag klarade inte ens av att borsta tänderna på grund av muskelsmärtor i handen.

– Jag som alltid varit en morgonmänniska ville eller klarade plötsligt inte av att gå upp ur sängen. Allt var så tungt och det krävdes stort fokus för att klara av dagen, berättar Jennifer. Inte blev det bättre av att det under den här perioden även tog slut med hennes sambo.

–Det gick så långt att jag inte tyckte att livet var värt att leva längre. Det kunde ha gått riktigt illa där.

Jennifer, som under uppväxten alltid gillat att röra på sig, blev på grund av alla olika besvär mer och mer stillasittande. Hon gick upp i vikt, vilket tillsammans med rökning var en dålig kombination med hennes diabetes. Det blev en ond spiral.

Annons

– Det räckte med ett tufft år så hade jag lagt på mig 20 kilo. Som värst tog jag 100 enheter insulin varje dag.

För Jennifer är det tunga lyft som är grejen. Foto: Peter Ericsson
För Jennifer är det tunga lyft som är grejen.

Jennifer är en person som alltid brytt sig mer om andra än sig själv, och hon har haft svårt att be om hjälp när hon behövt det.

–Jag vill klara mig själv och inte vara till någon belastning. Så var det under den här perioden också, då jag ibland bara grät och grät för mig själv. Men jag är glad för att min familj och ett par nära vänner ändå fanns där och stöttade mig när det var som allra jobbigast.

Annons

Detoxprogram under 28 dagar

Jennifer slussades av sjukvården till en psykolog, som hon tyvärr inte fick särskilt mycket hjälp av. Det tog tid innan det vände – och det skulle krävas en total livsstilsförändring!

–Jag kände att jag var tvungen att göra något drastiskt för att må bättre och få energin tillbaka. Till att börja med var det viktigt för min hälsa att jag kom i gång och rörde på mig mer igen, gick ned i vikt och helst slutade röka helt – eller till att börja med i alla fall dra ned rejält på cigaretterna.

Gjorde en detox Jennifer hade bestämt sig och tog hjälp av en vän till hennes mamma, den personliga tränaren och certifierade coachen Margot Á Deild, som är expert inom många områden av hälsa och näringsmedicin.

Det gick så långt att jag inte tyckte att livet var värt att leva längre

–Jag körde igenom ett detoxprogram under 28 dagar. Det är som en städning i kroppen, där man med bara naturliga ämnen rensar bort slagg och avfall. För att uppnå målet är det en förutsättning att kroppens vitamin- och mineralbalans är i ordning, och därför äter man näringstillskott. Sedan är det mycket fokus på proteinrika livsmedel.

Annons

Genom att rasa nästan åtta kilo i vikt på de fyra veckorna inleddes Jennifers viktresa. Och efter att hon fortsatt och tänkt mer på vad hon stoppar i sig, samt ägnar sig åt träning flera gånger i veckan, har det resulterat i totalt 20 kilos nedgång.

–Under perioden jag körde detoxprogrammet blev det mest promenader, sedan har jag ökat på träningen vartefter när jag började gå på gym. Det är viktigt att hitta en träningsform som man tycker är rolig, så att den inte bara känns som en belastning. Sedan kan man ju starta i mindre skala och trappa upp, i stället för tvärtom.

Jennifer har återfått livsgnistan. Foto: Peter Ericsson
Jennifer har återfått livsgnistan.

Trivs på jobbet

Numera tränar Jennifer så mycket som uppåt fem pass styrketräning i veckan, med kondition inkluderad vissa gånger.

Annons

–Jag har faktiskt blivit riktigt stark och klarar 130 kilo i marklyft, säger hon och ler.

Något 25-åringen fortsatt med från detoxprogrammet, utöver att äta mer protein än kolhydrater, är att dricka en vitamindrink på morgonen och en mineraldrink på kvällen.

–Drinken innehåller många mineraler och spårämnen som bidrar till en god natts sömn. Den gör det också lättare för kroppen att hålla vikten, framhåller Jennifer.

Det nya arbetet som CNC- operatör på Saab har också varit en viktig del i att hon i dag mår mycket bättre.

På senare tid har det mer känts som att det sticker i ögonen på vissa när man är glad och trevlig

–Jag började jobba i höstas och trivs jättebra, både med arbetskompisarna och med yrket, där jag bland annat svarvar och fräser. Och bland det bästa av allt – där förekommer ingen mobbing.

–Efter skoltiden har jag även mobbats och frysts ut på ett par av mina tidigare arbetsplatser. Varför har jag inget svar på. Det enda jag kan tänka mig från skolgången är att jag har stått upp mot mobbarna och sagt ifrån, och slagits med nävar för att försvara mig.

Annons

– På senare tid har det mer känts som att det sticker i ögonen på vissa när man är glad och trevlig.

När Jennifer mådde som sämst vägde hon 20 kilo mer än hon gör i dag. Här tränar hon utomhus.

Jennifers uppmaning är att inte låta någon mobbning tillåtas. Och att inte vara rädd för att prata med någon om det.

– Själv har jag alltid varit väldigt öppen, för jag tycker att det ska pratas om så man kan hjälpa varandra.

Blickar framåt

Nu tillåts Jennifer att vara sig själv – och kan slappna av på ett annat sätt.

–Det är tråkigt att de här personerna har lyckats ta så mycket energi från mig utan att jag ens vetat om det. Fast jag försöker att se hela min uppväxt som en lärdom, något jag blir stark av.

Jennifer lyfter vikter och ler mot spegeln.
Jennifer började sin livsstilsförändring med att gå på promenader. I dag tränar hon regelbundet på gym och klarar 130 kilo i marklyft.

– I dag har jag nått botten och klivit ur lite starkare och visare. Jag ser på saker annorlunda och vet vad jag bör lägga min energi på. Om jag hamnar i en jobbig period igen i framtiden så kanske jag kan hantera den på ett bättre sätt.

Annons

Hennes insulinmängd ligger på 30–40 enheter per dag, i stället för 100 som innan. Läkarna har sagt att hennes värden ligger så pass bra nu att om hon funderar på att bli mamma vore det här ett perfekt tillfälle i livet.

–Men då är det ju en fördel om jag har någon att försöka få barn tillsammans med. För tillfället är jag singel, säger Jennifer och skrattar.

Till skillnad mot för bara några år sedan är hon i dag en pigg och glad kvinna, som ser väldigt ljust på framtiden.

Jennifers bästa tips för att skapa nya vanor

  • Prova olika träningsformer och fortsätt med den du gillar bäst. Gärna minst två gånger i veckan. Tycker man att det är roligt är det lättare att få kontinuitet.
  • Försök hitta någon att promenera och/eller att träna med. Då blir det lättare att verkligen komma iväg samtidigt som ni kan peppa varandra.
  • Slarva inte med sömnen.
  • Drick mycket vatten. Det mättar också om du är sugen på något.
  • Ät varierad kost med mycket grönsaker. Jag har börjat laga det mesta själv, och försöker att äta oftare men mindre portioner.
  • Ta promenader, och gör det till en vana. Försök att hinna med åtminstone en liten runda varje dag.
  • Träningsvärk behöver inte hindra dig att träna, mer träning kan till och med lindra.
  • Att ha en skada på ett ställe gör dig inte helt förlamad. Att ha ont i knät gör det fortfarande möjligt att träna ben, mage eller rygg.
  • Se inte hinder, utan mer möjligheter.
  • Ha två dagar i veckan då du får unna dig vad du vill utan ångest, och njut när du väl unnar dig.
  • Ät grönsaker du gillar, tvinga dig inte att äta något du inte gillar. Testa dig fram med olika recept. Grönkål kan till exempel smaka olika beroende på hur det tillagas.
Annons