Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Personlighetstyperna som oftare är otrogna

19 aug, 2020 
Sandra Hiort
Grälande par sitter i en säng och ser ledsna och upprörda ut.
Vissa drag kan höja risken för att man är otrogen. Här är sex olika personlighetstyper som oftare är bedrar sina partners.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Man brukar ju säga att om någon varit otrogen en gång så kommer det förmodligen att hända igen… Kanske kan det ligga något i det, även om det inte gäller alla. För det finns vissa drag hos människor kan öka risken för att de faller dit, och är otrogna.

Psykologen Monica Emanell ger några exempel på faktorer som kan göra att risken höjs för att man är otrogen, i Aftonbladet. Några exempel är:

Typ 1: Lätt att känna sig låg och stressad

Att ha en jobbig period där man mår dåligt, känner sig stressad, kritiserad och inte får uppskattning kan göra att steget till otrohet inte blir lika långt. Och har man oftare sådana perioder är risken alltså större.

Om någon annan kommer in och ger bekräftelse när man inte är på topp så kan det vara lättare att falla för det. Även om det betyder att man är otrogen. Tankarna kan kretsa mer kring en själv.

Typ 2: Känner sig fast i vardagen

Att känna sig fast i vardagens ekorrhjul kan ge en känsla av att man är instängd och väcka tankar som “är det så här mitt liv ska se ut?”.

Annons

En längtan efter mer, något nytt, eller efter en frisk fläkt kan göra att om det kommer in någon i livet som ger den sortens bekräftelse blir det lättare att falla för den. Man har en längtan efter avbrott från den vanliga, kanske utan att ens veta om det.

Typ 3: Förmåga att förtränga verkligheten

Det är inte helt ovanligt att otrohet sker på resor, när man kommer bort från vardagen. Man kanske tänker att det här är inte vardag utan att man är “någon annanstans” och har lättare att glömma vad man har där hemma.

Se också: 7 nackdelar med att vara intelligent

7 nackdelar som intelligenta kan stöta påBrand logo
7 nackdelar som intelligenta kan stöta på

Typ 4: Uppväxt med otrogna

Har man vuxit upp i ett hem där det varit okej att bedra, eller där en förälder bedragit, kan få uppfattningen att det är ett vanligt beteende. Då blir kanske steget inte lika långt till att man faktiskt gör det.

Typ 5: Brottas med bekräftelseproblem

Man kan ha bekräftelseproblem med sig från sin uppväxt som gör att man söker bekräftelse på flera håll. Det kan till exempel handla om att man har blivit övergiven som liten. Eller att man har dåligt självförtroende.

Typ 6: Narcissistisk personlighetstyp

Eftersom narcissister saknar empati, och dessutom både otåliga och impulsiva, så kan det vara ett enklare steg för dem att ta. Och om det händer en gång så är det mest troligt att det händer igen.

Annons