Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Elise, Hannes och Felicia är polyamorösa: Varför välja just i kärlek?

23 maj, 2024 
Av: Louise Örvell Foto: Lina Haskel
Elise, Hannes och Felicia står tillsammans utomhus.
Elise, Hannes och Felicia är tillsammans med flera partners och hoppas att polyamorösa relationer blir mer accepterade så småningom.Foto: Lina Haskel
Elise, Hannes och Felicia är öppet polyamorösa.
Elise har för tillfället tre pojkvänner. En av dem är Hannes som är sambo med Felicia.
Felicia har i sin tur en pojkvän vid sidan av honom – som hon är nyförälskad i.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Normen om tvåsamhet är stark, men den passar inte alla. Några som har valt bort tvåsamheten och har en mer okonventionell syn på kärlek och relationer är Elise, 33, Hannes, 31, och Felicia, 31. De är öppet polyamorösa och har flera kärleksrelationer igång samtidigt.

Elise är ihop med Hannes som i sin tur är sambo med Felicia. Hannes och Felicia har dottern Embla, 3 år, ihop.

– Jag har nog alltid velat vara tillsammans med flera. Det är inte konstigare än att man har flera relationer när det kommer till vänner, barn eller föräldrar. Man behöver inte välja mellan sina barn, så varför välja när det kommer till kärlek? säger Elise som är tillsammans med Hannes, Anders och Christian.

Testade att leva i sluten triad

Elise har under uppväxten ibland haft svårt att skilja på kärlek och vänskap. Känslorna flöt ihop.

– Jag är bisexuell och när jag var yngre blev jag ofta kär i mina tjejkompisar. Och jag kunde vara småförtjust i flera på en gång, säger hon.

Annons

Begreppet polyamorös kom hon i kontakt med när hon träffade Christian, killen som hon har varit tillsammans med längst tid.

– Jag hade en flickvän som presenterade mig för Christian och så småningom blev jag kär i honom. Christian är polyamorös och i ett år försökte vi ha en relation alla tre. Vi hade en så kallad sluten triad. Vi bestämde att ingen fick komma in, men det funkade inte. När det tog slut med tjejen så fortsatte jag och Christian att vara ihop, säger hon.

Hannes ger Elise en puss på kinden.
Elise träffade Hannes under ett tantraevent.Foto: Lina Haskel

Hennes andra pojkvän Anders träffade hon för några år sedan. Han är bisexuell och gift med en man. Och Hannes träffade hon under ett tantraevent.

Vi kände en väldigt stark sexuell energi

– Vi skulle göra en orgasmic healing ihop och kände en väldigt stark sexuell energi mellan oss, säger hon.

Annons

Hannes och Elise pratar i telefon så ofta de hinner och däremellan skickar de gulliga sms. De ses ungefär en gång i veckan. Och det händer att de träffas hemma hos Elises kille Christian.

– Vi har hållit till i det rum som jag brukar nyttja när jag är där. Christian är hur cool som helst med att vi kommer dit. Han är glad att jag har Hannes. Christian reser en del och när han är bortrest tycker han att det är bra att Hannes kan ge mig sex och gos, säger hon.

'Titta på Bachelor – ingen är tvärsäker på sitt val'

För Felicia, Hannes sambo, är poly en läggning precis som homo- och bisexualitet. När hon var yngre blev hon kär i flera samtidigt och frustrerad över att det ansågs vara konstigt.

– Om man tittar på dejtingprogrammet Bachelor så har ingen, varken man eller kvinna varit tvärsäker i sitt val i slutet. De har alltid haft känslor för flera och ångest kring valet att bara välja en. Men varför måste man välja? säger Felicia.

För Felicia är poly det naturliga sättet att leva.

Annons

– Jag kan inte leva på något annat sätt. Livet är för kort för att inte få utforska vad olika relationer kan utvecklas till, säger Felicia som just nu är nyförälskad, men inte i sambon Hannes.

Felicia har alltid ifrågasatt normen, vad det än har varit.

– Jag är envis så om någon säger att vissa saker inte går så tänker jag ”Det gör det visst”.

När Felicia träffade Hannes var hon snabb med att berätta om hennes syn på relationer och kärlek. Hannes hade bara haft monogama relationer men var öppen för att prova. Men det har inte alltid varit helt okomplicerat.

– När Felicia hade relationer vid sidan av kände jag en rädsla för att bli övergiven. Jag tyckte också att det var orättvist att hon var ute på äventyr medan jag fick sköta hushållet. Samtidigt visste jag att det var så hon vill leva så det fanns inget alternativ, säger Hannes.

Hon kan ge honom sådant som inte jag kan ge

När Hannes sedan träffade Elise blev det mer balans i relationen mellan honom och Felicia.

– Jag älskar ju Felicia och vi är väldigt involverade i varandra när det kommer till hushåll, ekonomi, barn och hus. Men det är inte så romantiskt mellan oss. Med Elise får jag den nykära känslan samtidigt, säger han.

Annons

Svartsjuka och otrohet finns även i polyrelationer

Felicia är glad att han har träffat Elise.

– Hon kan ge honom sådant som inte jag kan ge, säger hon.

Hannes, Elise och Felicia dricker vin i köket.
När Hannes träffade Elise blev det mer balans i relationen mellan honom och Felicia.Foto: Lina Haskel

I polysammanhang är det vanligt att man pratar om primärpartner och sekundärpartner. Primärpartnern är ofta den som man lever mest normativt med. Man kanske är sambo, gifta eller har barn ihop. Sekundärpartnern är den som kommer in.

En vanlig fråga är den om svartsjuka. Är personer som lever polyamoröst immuna mot svartsjuka?

– Nej, vi är människor precis som alla andra. Det är klart att man kan känna sig svartsjuk eller bortprioriterad. Jag är inte svartsjuk på partners som redan finns när jag kommer in i bilden. Däremot kan jag tycka att det är jobbigt om det kommer i någon ny. Jag blir alltid orolig att en ny relation ska ta för mycket tid och att jag ska komma i andra hand, säger Elise.

Annons

Finns otrohet i polyrelationer?

– Det kan det absolut göra. De flesta gör upp regler. Det kan till exempel vara att man alltid ska ha sex med kondom när man har sex med andra. Och om man bryter mot det så betraktas det som otrohet, säger Elise.

När Elise funderar lite djupare, så tror hon att hennes livsstil bottnar i att hon är rädd för att bli lämnad.

– Hela konceptet med poly är att man inte behöver bli lämnad om personen som man är ihop med blir kär i någon annan. Det finns även forskning som säger att om man är poly så är man inte lika snabb att göra slut om det skulle uppstå problem. Som poly är man mer benägen att jobba på relationen och på sig själv, säger hon.

Elise, Hannes & Felicia lever i flersamhet

Namn: Elise Persson. Ålder: 33. Bor: Helsingborg. Familj: Tre pojkvänner, Hannes, Anders och Christian. Yrke: Bildlärare.

Namn: Hannes Olsson. Ålder: 31. Bor: Lund. Familj: Sambo med Felicia, de har dottern Embla, 3. Flickvännen Elise. Yrke: Mjukvaruingenjör.

Namn: Felicia Gustafsson. Ålder: 31. Bor: Lund. Familj: Sambo med Hannes, de har dottern Embla, 3. Pojkvän. Yrke: Biomedicinsk analytiker.

På Facebook finns grupper för polyamorösa och nyfikna

På Facebook finns olika grupper för polyamorösa där man kan diskutera frågor som rör polyrelationer. Det anordnas även fikaträffar i verkligheten. Man är välkommen om man är nyfiken, men inte har tagit steget fullt ut.

Annons

Många börjar med att ha öppna relationer innan de bestämmer sig för att bli polyamorösa.

Men vad är egentligen skillnaden?

– Det är en komplex fråga eftersom definitionen innebär olika för alla, men enkelt förklarat så får man i ett öppet förhållande ha sex med andra men inte bli kär. I en polyrelation är det okej att få känslor för någon annan, säger Hannes.

Vad har ni mött för fördomar?

– Jag har klarat mig ganska bra. På jobbet är det flera som vet om min livsstil och de är helt okej med det. Och mina kompisar bryr sig inte. När jag berättade för mamma i och med att en relation hade tagit slut sa hon ”Du kommer hitta din grupp till slut”, säger Elise.

Felicia ger Hannes en kyss.
Hannes hade bara haft monogama relationer innan han träffade Felicia.Foto: Lina Haskel

Hannes och Felicia har heller inte stött på fördomar personligen, men alla är medvetna om att de finns där.

Annons

– Mononormen är så stark. När man lever polyamoröst går man ifrån alla förväntningar. Ibland kan det vara skönt att ha normen att luta sig mot, säger Hannes.

Men de är överens om att fördelarna med att vara poly överväger nackdelarna.

– Man kan möta och lära känna människor utan förutbestämda förväntningar för vad som kan uppstå. Man behöver inte känna ”Ånej, jag känner mig attraherad av den här personen så det är bäst att jag undviker honom eller henne så att jag inte riskerar att vara otrogen”. Eller ”Hoppas ingen tycker att jag beter mig flirtigt, för hur skulle det se ut när jag redan har en partner”, säger Felicia.

Liten ordlista – 5 begrepp att hålla koll på

● Polyamorös: En person somhar förmågan att känna romantiskkärlek till flera personer samtidigt.
● Triad: Tre personer som ärtillsammans med varandra alla tre.
● Nät: Ett nät av människor som binds samman av flera relationer.
 Satellit: En person i ett nät somhar en relation till en personsom ingår i nätet.
● Trapetser: Ett nät bestående avtre personer varav tvåär satelliter.

Hoppas att polyamorösa relationer blir mer accepterade

Alla tre tycker att äktenskapet är mer eller mindre en förlegad form.

– Många som lever monogamt vill äga sin partner och det ställer till det. Jag tror att många relationer skulle bli bättre om människor vidgade sitt synsätt, säger Hannes.

Annons

De hoppas att polyamorösa relationer blir mer accepterade så småningom.

– Jag tror att det stigma som är runt ämnet beror på att det finns mycket okunskap. Alla filmer handlar om kärlek mellan två personer och om man följer samhällets normer så är tvåsamheten det enda sättet att ha relationer på, säger Elise.

Vad önskar ni framöver?

– Jag trivs som det är men om ett år så kanske jag hittar ytterligare en partner. Jag skulle inte tacka nej till en flickvän, säger Elise.

Hannes är också nöjd, men öppen för förändring.

– Jag vill ha mitt liv med Felicia. Och så vill jag ha Elise på sidan av, men jag har snuddat vid tanken på att bo flera vuxna tillsammans. Och i framtiden kan jag tänka mig att ha ännu fler partners, säger Hannes.

Felicia vill fortsätta utforska vad hennes relationer kan leda till.

– Jag tror att det är meningen med mitt liv, att utveckla och bygga genuina relationer. Jag är för nyfiken och för känslomässigt hungrig för att låta bli, säger hon.

Annons