Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Rädda relationen: Så undviker du relationsfällor

29 jun, 2019 
AvEva Boholm
Par som kramas efter att ha bråkat.
Det finns ett antal små och diffusa problem som kan smyga sig in i relationen. Även om de är bagatellartade kan de orsaka stor skada om du inte är på din vakt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Du känner dig ensam, även när ni är tillsammans

Visst kan man känna sig mer eller mindre nära sin partner under olika perioder. Men om känslan av ensamhet ofta finns där är det ett tecken på att något saknas i er relation. Har du svårt att öppna dig för din partner – eller blir du avvisad när du försöker skapa kontakt? Sådana känslor skapar distans i relationen. Om ni inte lyckas återskapa närheten kommer klyftan att öka och skada förhållandet alltmer.

2. Ni har osunda gräl

Konflikter är oundvikliga i alla relationer. Men vissa par bråkar på ett oschysst sätt. Eller så grälar de inte alls. Att gräla sunt innebär att man kommer med konstruktiv kritik och att man visar respekt för varandras åsikter – även om de är tvärtemot ens egna. Ett osunt gräl slutar däremot ofta i skrik och svordomar. Eller total tystnad, där man sopar problemen under mattan.

Annons

3. Ni bråkar om pengar

En av de vanligaste orsakerna till skilsmässa är bråk om pengar. Den ena gillar att göra av med pengar, den andra vill spara. Eller så vill en av er kanske ha ett gemensamt konto, medan den andra vill hålla kontona åtskilda. Här handlar det om att kunna kompromissa och diskutera sig fram till lösningar som känns vettiga för båda. Ta gärna hjälp utifrån, antingen från en bankrådgivare eller en relationsterapeut.

4. Ni skämtar och gör er roliga på varandras bekostnad

Att skoja och småretas med varandra är ofta en kul krydda i en relation – så länge man skrattar MED varandra och inte ÅT varandra. Sårande tjuvnyp, föraktfulla pikar och att himla med ögonen när den andra säger något handlar däremot om respektlöshet, ett försök att förminska den andra. Särskilt obehagligt blir det när detta görs offentligt – när ni exempelvis kritiserar varandra öppet på parmiddagar.

Annons

Om du känner dig sårad ska du inte skratta bort din partners elaka skämt. Var ärlig och sätt upp tydliga gränser, annars hamnar ni i en osund maktkamp.

5. Ni kan inte fatta gemensamma beslut

Kan ni inte bestämma vart ni ska åka på semester, vilken bilmodell ni ska köpa eller ens vilken restaurang ni ska äta middag på? Obeslutsamhet drabbar alla ibland.

Men om det här är något som präglar er relation kan ni vara illa ute. Att inte kunna fatta beslut skapar frustration och osäkerhet i relationen. Kanske handlar obeslutsamheten om huruvida ni egentligen vill vara kvar i eller lämna förhållandet? Försök att hitta mönster i obeslutsamheten och fundera över varifrån den kommer.

Av Eva Boholm

Foto: Unsplash.com

Visste du att…

… flest skilsmässoansökningar lämnas in efter semestern i augusti/september samt efter jul? I genomsnitt har ett kraschat äktenskap

varat i 11 år. Tar semestern mer än den ger?

Fråga dig själv hur du och din partner mår när ni är lediga tillsammans. Får ni återhämtning eller dränerar lediga stunder er på energi? Är det tärande istället för stärkande att ha mer tid tillsammans? I så fall bör ni uppmärksamma detta, prata om det och gärna ta hjälp av en relationsterapeut.

Källa: Huffington Post

Annons