Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Råkade ut för samma kontrollerande man: Fortfarande livrädd

21 dec, 2023 
Leone Milton
En anonym man går i en korridor.
”Åke” överöste kvinnorna med kärleksförklaringar – sen kom kontrollen.
Pernilla, Lotten och Margareta. Tre kvinnor i 50-årsåldern som bor i olika delar av landet.
Deras vägar hade aldrig korsats om det inte vore för Åke. Mannen som kom med rosor och stora gester, för att i nästa stund bryta ner dem.
I dag bygger kvinnorna upp varandra igen – deras chattgrupp har fått namnet Girlpower.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Pia blev kär i en psykopat - höll på att döBrand logo
Se också: Pia blev kär i en psykopat - höll på att dö

Pernilla är stressad. Hon är i full färd med att packa ihop sin lägenhet som snart ska ut på försäljning, men det som jäktar henne ännu mer än utflyttningsdatumet är Åke, mannen som hon nyss lämnat efter en två år lång särborelation. Åke inte vill släppa greppet om henne och det gör han klart genom hotfulla telefonsamtal, sms och besök i trapphuset.

– Polisen säger att så länge han inte skadar mig fysiskt kan de inte göra något, säger Pernilla.

Lotten och Margareta har också suttit fast i klorna på Åke, men tack och lov har de kommit loss, även om de är sårade. Nu finns de där för att hjälpa och stötta Pernilla, men för bara några månader sedan kände de tre kvinnorna inte ens varandra.

Annons

”Han var charmig – men något stämde inte helt”

Lotten var den första av dem att träffa Åke. Det var för över tio år sedan i en Facebook-grupp för medberoende som de hittade varandra. Då bodde Lotten i ett litet samhälle i södra Sverige. Åke bodde ett par mil bort i en större stad.

– Han skrev väldigt fint till mig, minns Lotten, som efter en tids chattande gick med på att träffa Åke på ett kafé.

– Han kom och hälsade på mig. Han var charmig, men det var ändå något som inte helt stämde med honom. Nu i efterhand borde jag ha litat på den magkänslan, säger Lotten.

En anonym kvinna i mörker.
”Jag har skämts så mycket och inte förstått varför jag inte lämnade honom tidigare”, säger Lotten.

Men i stället blev Lotten förförd av den charmige mannen som kom med blommor – han fick Lotten att känna sig utvald. Efter bara ett par månaders pendlande mellan varandras lägenheter beslutade de sig för att flytta ihop. I en stor, vacker sekelskiftesvåning mitt på torget i Åkes stad ställde de ner sina flyttkartonger och började göra sig hemmastadda.

Annons

– Åke hade aldrig några pengar. Jag betalde hela hyran, köpte mat, ja, jag gjorde allt, men jag var ju kär, säger Lotten.

Åke frilansade som kulturarbetare och skyllde alltid på bristen på jobb när räkningarna damp ner i brevinkastet. Men bestämda åsikter om vad Lottens pengar skulle gå till hade han.

– Han blev irriterad när jag gav min dotter pengar, men själv kunde han låta sig bjudas, säger Lotten och skakar på huvudet.

– Jag känner igen det där. Jag har inte heller fått ge några pengar till mina barn, säger Pernilla.

Kontrollerande personlighet – dök upp och skällde

Den charmige sidan av Åke blev mindre, i stället växte en kontrollerande personlighet fram hos honom.

– Jag var bjuden på en fin middag och hade därför inte min telefon på mig. Plötsligt står Åke i trädgården hos värdparet. När jag går ut för att fråga vad han gör där är han vansinnig för att jag inte svarat honom när han ringt.

Annons

– Samma sak hände en annan gång när jag sov över hos min dotter. Då plötsligt dök han upp utanför lägenheten mitt i natten och skrek på mig. Han beskyllde mig ofta för vara otrogen, säger Lotten.

I efterhand kan hon skratta åt anklagelsen, eftersom det var han som flörtade med kvinnor under deras relation.

– Min kollega såg honom på Tinder (en dejtingapp reds. anm.), men när jag konfronterade honom blev han arg och började skälla ut mig, det var mitt fel, och allt vändes mot mig, det var så absurt, säger Lotten.

Hon började må så dåligt av den kontrollerande relationen att hon sjukskrevs från jobbet.

Efter ett par månader mådde hon bättre och samlade kraft till att lämna honom. I dag bor Lotten i en ny stad och lever i en sund kärleksrelation sedan flera år tillbaka.

Raggade upp kvinnorna på Facebook

Även Margareta mötte Åke genom en Facebookgrupp. Hon var i ett mycket skört tillstånd eftersom hennes sambo nyligen hade begått självmord. Åke och Margareta började chatta med varandra.

Annons

– Åke var stöttande, han sa rätt saker och var precis den jag behövde. Men i efterhand förstår jag att han inte menade ett ord vad han sa, han ville bara fånga in mig, säger Margareta.

Han började styra hur jag uppfostrade mina barn

Hon har suttit med Pernilla och Lotten och jämfört vad han skrivit till dem.

– Han har skrivit exakt samma saker till oss alla. Återanvänt långa kärleksförklaringar, säger Margareta och skakar uppgivet på huvudet.

Allt gick fort och inom ett par månader flyttade Margareta, hennes tonårsbarn och hundar in hos Åke.

– Han började styra hur jag uppfostrade mina barn, hur jag pratade. Han började styra allt.

Hur du pratade?

– Ja, han gav mig en ordlista med ord som jag inte fick använda, som orden aldrig, alltid och ska, för det tyckte han visade att man hade ett dåligt ordförråd. Han tyckte jag var okunnig och påtalade det ofta.

Annons

– En sådan lista fick jag också, säger Pernilla.

Vad är psykisk misshandel?

Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, är sju procent av alla kvinnor utsatta för psykiskt våld i sin relation. Det kan till exempel innebära att personen gör en eller flera av följande saker:

• Hen säger och gör kränkande saker mot dig.

• Hen får dig att tro att det oftast är du som tycker, tänker eller gör fel i relationen.

• Hen är oförutsägbar. Det som var rätt i går är fel i dag, vad du än gör är det fel.

• Hen kontrollerar dig och gör det svårare för dig att hålla kontakten med vänner och familj.

• Hen kräver att få se din kommunikation med andra, eller att få följa dig via telefonen.

• Hen hotar att skada dig eller någon som du älskar, en person eller ett djur.

• Hen gör sig rolig på din bekostnad, förlöjligar och hånar dig.

• Hen kontrollerar hemmets ekonomi eller pressar dig på pengar.

Källa: 1177

Precis som Lotten blev uppsökt i trädgården och hemma hos sin dotter, blev även Margareta förföljd av Åke.

– Han ville alltid veta var jag var, och med vem jag umgicks. Jag fick inte träffa mina vänner mer än en timme. Han ringde och skällde ut mig, och kunde komma till fiket och ställa till med en scen framför alla.

Reagerade inte dina vänner?

– Jo, de reagerade, de sa att det inte var normalt. Men han hade redan hunnit bryta ner mig då. Jag såg inte vad de såg, och även om jag hade gjort det hade jag nog varit för svag för att ut mig loss.

Annons

Margareta berättar att Åke tyckte om att störa hennes sömn. Han kunde hålla henne vaken hela nätterna, tillexempel genom att tända itaket, starta konflikter, och säga skrämmande saker som att hundarna behövde avlivas. Särskilt nätter innan Margareta hade något viktigt framför sig höll han på så.

Pernilla och Lotten nickar och känner igen sig.

– Första dagen som jag skulle börja mitt nya chefsjobb, som han visste att jag var både nervös och lycklig över, satte han i gång ett bråk och höll i gång och tjafsa hela natten, säger Pernilla.

Han trakasserade och manipulerade dem

Margareta och Åke levde ihop i sex år. Men en dag bestämde hon sig för att det var nog. Hon berättar att hon efter så många år av psykisk misshandel och sexuella övergrepp, behövde rädda sig själv. Men att lämna Åke var inte enkelt och hon fick rådet att söka sig till en kvinnojour.

Annons

– Jag tackade nej eftersom jag inte fick ta med mig hundarna. Polisen gjorde ingenting för att hjälpa mig eftersom Åke ännu inte skadat mig fysiskt, det var som om alla hot och den psykiska misshandeln inte räknades som farliga, säger Margareta.

Hon flyttade till en annan stad, men Åke fortsatte att trakassera henne i flera månader, tills en dag när det plötsligt blev tyst från honom.

– Då förstod jag att han måste ha träffat någon ny. När jag gick in på hans Facebook såg jag att du, Pernilla, var hans nya tjej.

Hur kändes det, Margareta?

– För egen del var jag lättad, men samtidigt var jag orolig för Pernilla. Jag övervägde att ta kontakt med henne, men avstod eftersom jag tänkte att han kanske hade förändrats, och jag ville inte förstöra något som kanske var fint.

Anonym kvinna ser ut över vattnet.
Margaretas vänner reagerade på Åkes kontroll men då hade han redan brutit ner henne, hon kunde inte se vad de såg.

Och fint var det mellan Pernilla och Åke – till en början. Men så småningom byttes charmören ut mot den kontrollerande, nedbrytande man som Lotten och Margareta levt med.

Annons

– Jag har lärt mig ett nytt ord, kärleksbombning. Det är vad vi tre har utsatts för, säger Pernilla.

Han bröt ner mig så mycket att jag fick uppsöka psykvården

Hon förklarar hur man först blir överöst av kärlek, presenter och löften om framtiden, och relationen blir på kort tid seriös, men det är bara ett tillvägagångssätt för att fånga in och börja kontrollera.

– Han bröt ner mig så mycket att jag fick uppsöka psykvården, men han var så skicklig på att manipulerade mig att jag trodde det var jag själv som gjorde mig sjuk. Och att han var den som räddade mig. Man blir tokig till slut av en sån som Åke, och börjar tro att allt är ens eget fel, säger Pernilla.

En vän rådde henne att ta kontakt med Åkes ex.

– Först tänkte jag aldrig i livet, av Åke hade jag ju fått höra det ena och det andra om dem, att de var elaka och galna. Men så började jag tänka att Åke kanske bara ljög.

Annons

Så Pernilla hörde av sig till Lotten och Margareta och de började prata med varandra via Facetime. I timmar satt de i videosamtal och öppnade upp sig för varandra, och kände igen sig i varandras erfarenheter av Åke.

– Det var så skönt att prata med någon som förstod exakt vad jag varit med om, och jag kunde äntligen förstå att det inte var mitt fel, att jag inte har gjort något fel, jag har skämts så mycket och inte förstått varför jag inte lämnade honom tidigare, och varför jag lät honom behandla mig så illa, säger Lotten.

Pernilla nickar och fyller i:

– Vi har insett att han siktar in sig på kvinnor som är sårbara, det var vi alla tre när vi mötte honom så vi var lätta byten för honom, säger Pernilla, som hade separerat från sin man och stora kärlek efter att han drabbats av en allvarlig stroke.

Annons

Brott i nära relation

Brott i nära relation är ett samlingsbegrepp för flera brott där offer och förövare har eller har haft en nära relation. Det kan innebära att parterna är eller har varit gifta, sambo eller särbo eller har gemensamma barn. Brotten kan vara fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Det kan också vara brott där man tvingar eller hotar någon, stänger in någon eller befinner sig hemma hos någon utan lov.

Är du drabbad?

• Vid akuta händelser ring 112. Annars kontakta polisen på 114 14.

• Kvinnofridslinjen: 020 – 50 50 50. Öppet dygnet runt och syns inte på telefonräkningen.

• Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige: Roks.se. Här finns kontakt till kvinnojourer över hela landet.

• Misstänker du att någon annan utsätts? Ring polisen, social­jouren, knacka på eller våga fråga en extra gång.

Genrebild på våld i nära relationer.
Ring eller besök polisen för att anmäla ett brott i nära relation.

Blev fysiskt sjuka av den psykiska misshandeln

Något som de tre kvinnorna snabbt kunde konstatera var att de alla hade blivit fysiskt sjuka av att vara tillsammans med Åke.

Annons

– Vi rasade i vikt, var benrangel allihop. Vi hade inflammationer i kroppen, var förkylda i månader, säger Margareta som i dag lever ensam.

Att söka kärleken på nytt, som Lotten, vågar hon inte. Margareta kämpar fortfarande för att komma över den psykiska terror och sexuella våldet som hon levde med i sex år.

– Jag har blivit så skadad, så fruktansvärt skadad. Även om det är två år sedan jag lämnade honom blir jag fortfarande livrädd när jag ser en svart Audi köra förbi mig. Jag har min hund och mina barn, det får räcka. Jag njuter av att kunna äta vad jag vill, säga vad jag vill, göra vad jag vill, säger hon.

En anonym kvinna mot en molnig bakgrund.
”Jag har blivit så fruktansvärt skadad. Även om det är två år sedan jag lämnade honom blir jag fortfarande livrädd när jag ser en svart Audi köra förbi mig”, säger Pernilla.

Lotten och Margareta har varit till stor hjälp för Pernilla som var mitt uppe i att separera från Åke när hon kontaktade dem.

Annons

– När jag berättat hur dåligt jag mår har de funnits där för mig. Sagt att de förstår mig, att de också mått så där dåligt, men att det kommer bli bättre. Utan dem hade jag känt mig så ensam, säger Pernilla.

Det har varit så frigörande att skratta åt honom

Även om många samtal dem emellan är allvarliga och sorgsna, finns det också plats för skratt i deras Facebook-chatt som de döpt till Girlpower.

– Ja, Åke var charmig men han hade knappast utseendet för sig, eller en god hygien, säger Margareta och de tre kvinnor skrattar i kör.

– Ja, vi har ändå lyckats skratta åt saker och ting, klätt av djävulen naken, det har varit så frigörande att få skratta åt honom. Vi har döpt honom till Fanskapet. Man måste kunna skratta åt fanskapet, säger Pernilla.

Namnen i artikeln är fingerade och bilderna är arrangerade.

Annons