Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Rebeckas dröm gick i uppfyllelse när hon vann biljetter till Nobelfesten

01 mar, 2020 
AvMaria Zaitzewsky Rundgren
Rebecka blir stajlad inför festernas fest, Nobelfesten. I bakgrunden syns Emelie som hon bjöd med sig.
Redan som liten fascinerades Rebecka av festernas fest.
”Jag måste bli akademiker så att jag kan få gå på Nobelfesten en dag”, tänkte hon.
Hon släppte aldrig sin vision och i vintras blev den sann. Rebecka vann två biljetter och beslöt sig för skänka den ena till någon som som närde samma dröm.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Rebecka Sjöberg växte upp under knappa förhållanden och föräldrarna slet för att få vardagen att gå ihop i Stockholmsförorten. Den stora familjen var trångbodd och det hände att Rebecka och hennes syskon fick tjuvåka på tunnelbanan för att de inte hade råd med biljett.

– Jag kände tidigt att en dag ska jag ta mig härifrån. Jag ville få ett bra jobb, tjäna pengar och utbilda mig. Men framförallt ville jag gå på Nobelfesten, säger Rebecka och berättar att även om uppväxten var fattig så hade föräldrarna stor respekt för kunskap och bildning och inpräntade i Rebecka att hon kunde bli vad hon ville.

”När min stora dröm slog in tänkte jag att upplevelsen skulle bli ännu mer meningsfull med en stark kvinna vid min sida”, säger Rebecka i röd klänning. Hon bjöd med Emelie. De två kände inte varandra men blev vänner för livet. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Jag och mamma satt alltid bänkade framför teven på Nobeldagen och fascinerades av den högtidliga stämningen, klänningarna och maten. Festen är en hyllning till vetenskapen och jag minns att jag tänkte att jag skulle bli familjens första akademiker.

Annons

Drömmen om att en dag få gå på Nobelfesten var väckt. Mamma sa till mig att om det är någon i familjen som ska gå på Nobelfesten så är det du!

Någon akademisk karriär blev det inte. Rebecka arbetar idag som koncept-utvecklare på TT och hon har alltid drivits av ett jäklar anamma. Men drömmen om att få gå på Nobelfesten lämnade henne ingen ro.

Tre år i rad sökte hon till universitetskursen ”Hjärnans biokemi” och 2019 kom hon äntligen in. Det första hon gjorde var att gå med i kåren för att kunna delta i lotteriet där cirka 100 studenter får varje år chansen att gå på Nobelfesten.

Tre veckor senare fick hon ett mejl. ”Grattis till vinst…” stod det.

Så såg kungligheterna ut på Nobelfesten 2019

Videon kunde inte hittas

När jag kom till jobbet skrek jag rakt ut ”Jag ska gå på Nobelfesten!” Det var fantastiskt, jag blev så himla glad.

Annons

Skänkte en biljett

Då hon vunnit två biljetter uppstod frågan vem hon skulle gå med. Hon fick en del propåer från vänner men valde en helt annan väg.

Hon ville ge någon som närde samma dröm en chans och hon ville göra upplevelsen meningsfull med en stark kvinna vid sin sida. Rebecka la ut ett upprop på Facebook-sidan Heja Livet, ett forum för och av kvinnor, där hon bad intresserade att skriva till henne och motivera varför just de skulle få äran att bli Rebeckas sällskap.

Rebecka och Emma med biljetterna till Nobelfesten.
Rebecka och Emelie med de eftertraktade biljetterna. Foto: Jennifer Glans.

– Jag gick mycket på magkänsla, men det var viktigt för mig att välja en stabil person som skulle stå pall under en lång och krävande dag. Och att det var någon med en positiv livsinställning som jag skulle kunna ha kul med.

Annons

Dela pirret

Valet föll på partikelacceleratorforskaren Emelie Nilsson, en 35-årig småbarnsmamma från Lund som länge drömt om att få gå på Nobelfesten och som ung, framgångsrik kvinna i forskarvärlden ständigt kämpar mot fördomar. Inom fysikforskning är den manliga dominansen överväldigande och hon har fått både ohövliga och konstiga frågor från män som inte vet vad hon sysslar med.

Guldsigill av Alfred Nobel på inbjudningskortet till Nobelfesten.
Det stiliga inbjudningskortet med Alfred Nobel i guld. Foto: Jennifer Glans

De träffades för första gången på NK i Stockholm bara timmarna innan festligheterna började, i samband med ett besök hos en hårstajlist; Emelie hade då anlänt med tåg från Lund. De klickade direkt.

Annons

Båda är sociala, positiva och besitter en bubblig, smittande energi.

– Ja, det var som att vi alltid känt varandra och att dela pirret och förväntningarna med Rebecka kändes så rätt, säger Emelie. Efter stajlingen tog vi oss till ett gym på Kungsgatan, där min syster är chef, för att byta om till våra festklänningar. På så vis hade vi nära till Konserthuset där priserna delas ut.

Så såg kungligheterna ut på Nobelfesten 2019:

Videon kunde inte hittas

– Vi hann dit just innan det började och… ja det var väldigt vackert och högtidligt, mer än jag hade trott. Det blev en aha-upplevelse att inse hur häftigt det faktiskt är med forskning. Så mycket oglamoröst slit. Här lyftes det upp och blev en hyllning till vetenskapen och i förlängningen mänskligheten. Det var ett fint perspektiv och otroligt mäktigt att få ta del av.

Behandlades som kungligheter

Efter Konserthuset hoppade de på en abonnerad buss till Stockholms stadshus där banketten äger rum. Vid Stadshuset möttes de av en sagovärld med fladdrande marschaller och fras av taft och siden. Organisationen kring de anländande gästerna fungerade friktionsfritt och Emelie och Rebecka lotsades smidigt in till sitt studentbord i ett av hörnen under valven.

Emma och Rebecka showar på ett foto tillsammans med några andra studenter.
Rebecka och Emelie tillsammans med några av de andra studenterna. Foto: Privat

– Det var perfekt. Vi satt utanför rampljuset men hade god uppsikt över hela Blå Hallen. Och våra tio bordsgrannar var jättetrevliga, vi började prata direkt. Alla var glada, stämningen uppsluppen och inte ett dugg stel, säger Emelie och får entusiastiskt medhåll av Rebecka.

Annons

Efter välkomstskålen för kungen bars den fantastiska maten in. Champagne och vin fylldes på i glasen så snart de var urdruckna.

– Vi behandlades som kungligheter. Vi hade en jättegullig sommelier som hade ett extra gott öga till vårt bord, säger Rebecka med ett leende och berättar att maten och dryckerna såklart var i absoluta toppklass.

Det var fullt ös, varmkorv och drinkar

Allt var precis så genomtänkt och läckert som man föreställer sig hemma i soffan. Efter middagen skulle alla 1600 gäster ta sig upp till Gyllene salen, vilket orsakade en del trängsel i stora trappan. Men Rebecka och Emelie fann på råd. Varmkorv och drinkar

– Vi hittade en bakväg upp. Sedan tog vi oss en svängom på dansgolvet. Det var fullt ös, det serverades drinkar och varmkorv och coverbandet spelade klassiska danslåtar, säger Emelie, som tillsammans med Rebecka såg till att mingla ordentligt med andra gäster och kändisar.

Annons

De samtalade bland annat med Nyamko Sabuni och skymtade Ebba Bush Thor och Petra Mede i vimlet. De njöt av att se alla vackra klänningar som svepte över golvet och noterade särskilt forskningsministern Matilda Ernkrans som bar en klimatsmart klänning av papperstyg.

Rebecka Sjöberg i röd festklänning och Nyamko Sabuni i cerise.
Rebecka Sjöberg och Nyamko Sabuni på Nobelfesten. Foto: Privat

Men kungafamiljen höll sig i Prinsens Galleri tillsammans med Nobelpristagarna, avskilda från övriga gäster.

– Vi bröt upp först vid 02, säger Rebecka och berättar att på väg ut stötte de på litteraturpristagaren Olga Tokarczuk och bytte några ord med henne.

Annons

– Jag berömde hennes tacktal, det var otroligt bra. Feministiskt och starkt, konstaterar Emelie.

– Åh, ja hon var störtskön, säger Rebecka med ett leende.

Vi vandrade hänförda genom salarna

På efterfesten på Stockholms universitet fortsatte natten med obruten entusiasm, men nu i platta skor och lössläppta hårlockar. För en natt hade elva undervisningssalar förvandlats till ett lyxigt festpalats med härlig klubbstämning. Rummen hade olika teman och det serverades ostron, pizza, tacos och drinkar.

– Det var verkligen over-the-top. Vi vandrade hänförda genom salarna och insöp stämningen. Det var massor av människor, många yngre och studenter.

Hit kan även de som inte varit på Nobelbanketten komma.

Dansade hela natten

Sedan hittade vi det stora dansgolvet och dansade till klockan 6 på morgonen, säger Emelie, som bara några timmar senare hoppade på ett tåg tillbaka till Lund.

Annons

De båda är rörande överens om att den 10 december 2019 är en dag de aldrig kommer glömma. Nobelfesten överträffade alla förväntningar och det samlade intrycket är att det var mycket härligare och mera ös än de hade föreställt sig.

På köpet har båda fått en ny vän; de kommer garanterat att ses igen och fortsätta att fördjupa kontakten. Rebecka har fått blodad tand.

– Jag vill gå på Nobelfest igen, så nu är det bara att ta en ny universitetskurs och delta i Nobellotteriet ännu en gång.

– Och vem vet, kanske får jag eller Emelie ett nobelpris en dag!

Vem är Rebecka Sjöberg?

Porträttglad Rebecka Sjöberg.
Foto: Jennifer Glans

Ålder: 35 år.
Familj: sonen Ruben, 3,5 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Konceptutvecklare på TT.

Vem är Emelie Nilson?

Porträtt av Emelie Nilson.
Foto: Jennifer Glans
  • Ålder: 34 år.
  • Familj: Två barn Marvin 4 och Ellie 1,5 samt sambon Andrew.
  • Bor: I Lund.
  • Gör: Acceleratorfysiker på ESS.
Annons