Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Så får du vänskapen att hålla vid sjukdom

16 jan, 2020 
Marina Nilsson
Tre glada vänner håller om varandra och skrattar.
Att drabbas av sjukdom är en börda i sig att bära. Men när vännerna slutar höra av sig blir det sorgligt på riktigt... Så här får du andra att förstå hur det är att leva med en kronisk sjukdom, och en vänskapsmanual på köpet!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Blommorna med "krya på dig"-kort kommer mest i början. Men när tiden går och sjukdomen håller i sig är det lätt att det blir tyst i luren och tomt i hjärtat.

– Till en början kämpar den sjuke för att hålla humöret uppe, men när man bara fortsätter att vara sjuk och sjukdomen tar allt större plats i vardagen, så börjar många må psykiskt dåligt. Det är väldigt vanligt att man får ångestproblematik efter en längre tids sjukdom och då kan man uppfattas som ”jobbig och gnällig”. Av anhöriga kan man få höra att man inte ens försöker att bli frisk, eller att man låter sjukdomen ”ta över”, berättar Pernilla Bergman, licensierad kostrådgivare med ett stort intresse för hälsa, som driver ”Lungan i stormen”, en sajt som erbjuder kamratstöd för alla som berörs av kronisk sjukdom, bland annat genom artiklar, blogginlägg och en podcast.

Annons

Sjukdom skrämmer andra

Pernilla har egna erfarenheter och minns sommaren när hon först insjuknade med svår blodhosta.

Porträtt av Pernilla Bergman, licensierad kostrådgivare med ett stort intresse för hälsa.
Pernilla Bergman, licensierad kostrådgivare, har ett stort hälsointresse – och personlig erfarenhet av att vara sjuk. Foto: Privat

– Jag funderade mycket på varför ingen hörde av sig. Det kom knappt ett telefonsamtal eller ett sms under hela sommaren. Jag hade med mig min laptop på sjukhuset så jag kunde följa vad folk gjorde på sociala medier. Jag såg bilder av vänner som grillade i stugan, var ute med båten, solade, åt glass och gick på konserter. Det jag saknade var små meddelanden eller något telefonsamtal här och där. Någon kunde ha frågat hur jag mådde i dag, eller berättat om något som hade hänt dem. Då hade jag fått något annat att tänka på och även fått känna att jag fortfarande var ”en i gänget”.

Annons

Varför vänner drar sig undan finns de flera anledningar till, kan hon konstatera efter att ha mött många kroniskt sjuka och deras anhöriga i sitt arbete med forumet. Särskilt beteendeförändringar till följd av demens eller psykiska sjukdomar verkar vara svåra för friska människor att hantera, men även fysiska sjukdomar är ”jobbiga”.

– Jag har lyssnat på berättelser från sjuka, som av vänner fått höra att ”din sjukdom gör mig så nedstämd att jag inte orkar ha med dig att göra.” Det är ju skrämmande med andras sjukdom, men nog extra mycket för personer som aldrig själva har varit sjuka, alltid haft fart och fläkt i livet, och som kanske saknar redskap för att hantera svåra känslor, säger Pernilla.

Relationer kan stärkas

Men även om en lång sjukdom kan vara en påfrestning för alla nära relationer så finns det också en möjlighet till positiva känslor. En relation kan också stärkas när någon i den råkar ut för något svårt.

Annons

– Tilliten till varandra kan öka, men man kan också få många nyttiga livsinsikter. Till exempel kan det vara nu man lär sig att prata om svåra saker, börjar leva mer i nuet och uppskatta de små sakerna. Man kan också lära sig att hantera motgångar bättre, sätta viktiga relationer i första rummet, eller blir lite mera spontan, eftersom det kan vara svårt att planera när kronisk sjukdom kommer in i bilden, så man får passa på när tillfället ges, berättar Pernilla.

Goda råd till dig som är vän med någon som är sjuk

Din vän finns kvar

Det kan kännas som om den sjuke har förändrats och blivit någon annan, men påminn gärna dig själv om att det är omständigheterna som har förändrats, inte personen. Samma gamla härliga människa finns kvar under ytan och ni kan fortfarande umgås, på lite nya sätt.

Inga krav

Ställ inga krav på den som är sjuk. Den sjuke kan till exempel inte ge någon garanti i stil med ”jag kommer!” när du vill bjuda in, för oftast vet man inte hur man kommer att må från en dag till en annan. Men fortsätt att bjuda in! Om du så får tjugo nej. Fortsätt ändå!

Annons

Våga fråga

Fråga gärna om du kan göra något för att evenemanget ska bli lättare att delta i. Du kan till exempel ordna ett vilorum som den som är sjuk kan dra sig undan till vid behov.

Ta festen till din vän

Om inte den sjuke kan komma till festen, så kanske festen kan komma till den sjuke? Fråga till exempel om det är okej att du kommer förbi med lite överbliven bjudmat nästa dag.

Kakbit i förpackning.
Är din vän eller anhörig för sjuk för att vara med på festen? Fråga om det är okej att du kommer förbi med en kakbit dagen efter kalaset.

Pigga upp sjukhusmiljön

Ligger personen på sjukhus, som kroniskt sjuka gör ibland, så ta gärna med dig något som piggar upp i den sterila miljön.

Annons

Skippa skuld och skam

Känn inte skuld och skam för att du ibland tycker att allt känns jobbigt. Det är naturligt att man som vän och anhörig också blir besviken på hur det har blivit och på att den sjuke aldrig verkar bli frisk. Det är onödigt att se sig själv som en sämre människa för det. Man kan bara konstatera att man känner sig besviken, men våga gärna prata om dina känslor med den som är sjuk.

Fotnot: Tipsen kommer från Pernilla Bergman som själv har sjukdomen autoimmun vaskulit, lever med en lungkapacitet som är nedsatt med cirka 50 procent och som hittills har opererats sju gånger för sin sjukdom. Mer info: www.lunganistormen.com.

5 skäl till att vännerna kan bli bortskrämda vid sjukdom

  1. Den som är sjuk kan inte festa. Om vänskapen tidigare har kretsat mycket kring goda middagar med vin, öl och grogg, så kan man behöva hitta nya sätt att umgås på, eftersom den som är sjuk ofta slutar med alkohol.
  2. Den som är frisk vill inte störa. Många gånger är det av välvilja som man inte hör av sig, och kanske orkar den sjuke inte heller vara särskilt social, men ett litet sms eller ett vykort går lätt att skicka.
  3. Den som är sjuk är ledsen. Perioder av depressioner är nästan oundvikligt vid kronisk sjukdom, men bra behandling finns, både i form av terapi och medicin.
  4. Den som är frisk är rädd. När en nära vän blir sjuk blir det väldigt verkligt hur lätt det är att faktiskt drabbas av sjukdom. Den insikten kan kännas svår att vara nära, men för den som vågar titta närmare på sin egen rädsla finns stora möjligheter till personlig utveckling.
  5. Både den sjuke och den friske tycker det är svårt att prata. Det kan vara känsligt att ta upp frågan ”hur påverkas vår vänskap av sjukdomen?”, men om man vågar så kan missförstånd köras på porten, nya insikter kan komma, och det kan kännas som en lättnad för båda att faktiskt ha lyft på locket.
Annons