Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Så tar du dig vidare efter otrohet

09 sep, 2022 
Louise Werner
Otrohet
Att ta sig igenom otrohet är inte lätt. Men det finns sätt att ta sig igenom det.
Att drabbas av otrohet kan kännas som en förbannelse utan slut. Men det finns sätt att ta sig igenom det och komma ut på andra sidan. Här ger psykologen David Waskuri sina bästa tips.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Som parterapeut möter David många som har varit med om att bli bedragna.

– Gemensamt för de flesta är känslor av ilska, sorg och besvikelse, berättar han.

Se också: 5 tecken på att din partner är mikro-otrogenBrand logo
Se också: 5 tecken på att din partner är mikro-otrogen

Vad är det viktigaste man kan göra om man varit med om att ens partner varit otrogen?

– I det första stadiet där man är väldigt ledsen och känner sig sviken, är det bra om man kan ha stöd av familj och vänner. Att man känner sig trygg och kan prata med någon.

Känslan av att man inte känner personen man har varit tillsammans med i många år, kan vara väldigt obehaglig och man kan tänka att ”om man har ljugit om det här, vad har man mer ljugit om”, berättar David.

– Även om man känner mycket sorg och ångest är det viktigt att tänka att man ska klara av det och ta sig förbi det.

Annons

Måste undersöka vad otroheten beror på

Hur man sedan väljer att göra, är ju väldigt olika, menar han.

– Vissa vill inte förlåta det alls och vissa vill kanske försöka gå vidare och försöka behålla relationen. Det är ofta då man söker sig till en parterapeut.

Det är normalt att man söker svar på hur och vad som har hänt.

– Om man ska kunna ta sig vidare i relationen måste man undersöka vad otroheten beror på, säger David, som menar att det vanligaste är att man har hamnat lite i den grå vardagen och att den ena parten ofta känner sig förbisedd i relationen.

David berättar att hans erfarenhet av relationer som lyckats ta sig igenom en otrohet är att den som blivit bedragen måste kunna känna tillit till den som bedragit igen.

– Tillit är också ett val. Väljer man att ge det en ny chans måste man vara säker på att det är vad man verkligen vill. Det går inte att fortsätta älta otroheten i det oändliga, då kommer man inte framåt, säger David.

Efter en otrohet är det också vanligt att man kommer fram till att relationen inte var vad man önskade och att man väljer att gå vidare, berättar David.

Annons

Men är det egentligen möjligt att hitta tillbaka till varandra efter ett sådant svek?

– Ja, det är inte omöjligt. Men det handlar också om vad otroheten beror på. Om någon till exempel har ett sexmissbruk och är notoriskt otrogen, är det ju svårare att det ska gå att hitta tillbaka till en fungerande relation. Om det däremot var en engångsföreteelse kan det vara lättare, säger David.

David Waskuri
Psykolog David Waskuri ger tips på hur man kan ta sig igenom en otrohet.

För den som blivit bedragen flera gånger kan det givetvis vara svårare att förlåta och man kanske inte alls litar på sin partner längre.

Viktigt att ventilera sina känslor

Hur kan man hantera sina känslor av ilska och hämnd om man blivit bedragen?

– Det är bra att få uttrycka sin ilska och få vara arg. Att prata med andra och ventilera sina känslor är också väldigt viktigt.

Annons

David menar att man i längden måste undvika att älta det om man ska kunna fortsätta relationen. Det betyder att man måste kunna släppa det som hänt och blicka framåt.

– Det är också vanligt att pendla mellan olika känslor. Det är väldigt olika hur människor reagerar.

Om det är man själv som varit otrogen och ångrar sig då?

– Då gäller det att fundera över varför det hände. Om det är ett återkommande beteende eller om det var en engångsföreteelse. Man kanske behöver gå i terapi för det.

Man behöver ta ett beslut om man ska vara kvar i relationen och hitta en lösning internt.

David menar att man måste vara ärlig och rakryggad både mot sig själv och sin partner och hellre ha respekten att lämna relationen om man vet att man vill fortsätta träffa andra.

– Lösningen på relationsproblemen hittar man inte utanför relationen, den finns i relationen, det får man komma ihåg.

Annons