Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Sanna Lundell om svåra åren som medberoende med Mikael Persbrandt

15 dec, 2020 
Elin Jonsson
Sanna Lundell och Mikael Persbrandt har varit ett par i 15 år, men livet har kantats av beroendeproblematik som runnit över och blivit stora trauman. Nu berättar Sanna om vägen genom de tuffa utmaningarna, och parterapi var en grej... som inte gick hem!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Journalisten Sanna Lundell och skådisen Mikael Persbrandt har varit ett par i 15 år och tillsammans har de gått igenom många svåra prövningar. Mikael Persbrandt har kämpat med drogmissbruk och Sanna har varit medberoende.

– Efter ett år tillsammans när vi hade fått vår första son, då började jag förstå att han inte bara var partyknarkare eller drack för mycket, eller att det här skulle gå över. Jag började förstå att han hade grava problem, säger Sanna Lundell i Hedman och Hedén – en beroendepodd.

5 saker du inte visste om Sanna LundellBrand logo
5 saker du inte visste om Sanna Lundell

Mikael Persbrandts beroende orsakade djupa trauman

Idag lever de lyckligt familjeliv på en herrgård utanför Nynäshamn. Men vägen dit var minst sagt brokig.

Annons

– Jag och Micke har levt med varandra under 15 år, han har varit nykter och drogfri i fem år. I tio års tid levde vi... beroendesjukdomen är kronisk, progressiv och dödlig. I början var inte hans beroende lika allvarligt, det blir sämre för varje år. Absolut så utsatte han ju både sig själv och mig för djupa trauman och enorma tillitsproblem, förklarade Sanna Lundell i podcasten Helt ärligt med rapparen Sebastian Stakset i våras.

Sanna Lundell var även medberoende med pappa Ulf Lundell

Sanna har varit medberoende stora delar av sitt liv, först med pappa Ulf Lundell, 70, och sedan med Persbrandt. På grund av de tuffa utmaningarna med partnern Persbrandt kunde Sanna se och reflektera kring problemen från barndomen och då kunnat gå vidare, och växa.

– Man behöver i vuxen ålder kanske träffa personer som påminner om det man varit med om som barn för att ta bort den där sårskorpan och rengöra på riktigt, på djupet, och verkligen komma loss från sitt barndomstrauma och bli fri från det, sa Sanna i podcasten Helt ärligt nu i maj.

Annons

Parterapeuten ville dricka vin med Sanna och Mikael

För tre år sedan släppte Persbrandt boken Så som jag minns det, i vilken han bland annat berättar att han varit nykter i tre år. Men den resan var inte enkel berättar Sanna Lundell nu. För att ta sig tillbaka på banan försökte de sig på professionell hjälp i form av parterapi – vilket inte riktigt var deras grej.

– Jag och Micke började gå i parterapi hos en kvinna som jobbade inom Svenska kyrkan. Hon var utbildad parterapeut, men hade absolut noll koll på Sberoendesjukdomar eller terapi. Hon frågade om vi inte kunde testa dricka ett glas vin tillsammans, det var helt sjuka tips. Micke tyckte hon var så bra, säger hon nu i Hedman och Hedén – en beroendepodd.

Idag skämtar Sanna och Mikael om problemen

För ett par år sedan berättade Mikael Persbrandt att han utöver sin beroendeproblematik även lider av bipolär sjukdom. Och i nya podcasten slår Sanna Lundell fast att paret håller sig medvetna om varandras problem och är otroligt öppna mot varandra – vilket också gjort att paret, trots allt, fortfarande är ett par.

– Vi har ett öppet samtalsklimat och för att aldrig någonsin gå in i förnekelse så pratar vi bipolaritet och beroendesjukdomen i stort sett dagligen, och vi skämtar om det, slår Sanna Lundell fast i podcasten.

Annons