Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Sanna skapar miniatyrer av skräp: ”Jag drivs av att återbruka”

26 mar, 2024 
Anette Frennessen
Sanna Hederstedt och hennes miniatyrpyssel.
Foto: Anna Örnberg
Sanna Hederstedt på Gotland har släppt fram sin kreativa själ och med hantverkskärlek förvandlar hon skräp till underbara minimöbler.
Hennes tittskåp är magiska och lockar många följare på Instagram.
Här får du hennes bästa tips för ditt eget pysslande!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Vik fina blad av papper till dukningenBrand logo
Se också: Vik fina blad av papper till dukningen

Söderut från Visby, längs Gotlands västra kust, slingrar sig vägen mellan öppna fält och spridda hus. Vid en skogsdunge är vi framme, här finns en trivsam, mindre villa på en generös tomt, men det är den lilla, lilla stugan bredvid som är vårt mål.

– Välkomna till mitt pysselparadis, hälsar Sanna glatt, där hon står på tröskeln.

Sanna Hederstedts årliga pepparkakshus med miniatyrsaker

Hon har alltid hållit på med pyssel och tyckt om att måla, men det var 2011 det riktigt tog fart och då av en tråkig anledning.

Annons

– Jag blev sjukskriven från mitt arbete som undersköterska, berättar Sanna, och för att slippa sitta och grubbla fick jag rådet att hitta på något som jag gillade. Jag följde rådet och märkte att jag kunde slappna av och släppa tankarna när jag satt och sydde eller målade. Då gick jag helt in för det!

Sanna hade en del material hemma och hittade mer tyg på loppisar som hon förvandlade till necessärer och väskor. Hösten blev till vinter och när julen kom gjorde hon sitt årliga pepparkakshus.

– När barnen var små gjorde jag alltid ett pepparkakshus till jul, ett höghus, skrattar hon. Det var jättekul!

Ett pysselparadis! Här inne sprakar det av pysslig kreativitet och möjligheterna är många.Anna Örnberg

Den här julen fick hon dessutom idén att inreda huset med miniatyrsaker. Resultatet visade hon upp på sitt Instagramkonto. Responsen och gensvaret kom direkt och kommentarerna var både många och positiva.

Annons

– Det var så roligt att folk tyckte om mina hus! Många bygger pepparkakshus, men det är kanske inte så många som inreder husen så som jag gör, funderar Sanna.

– Om jag gör en affär till exempel, blir den mycket mer verklig om man får se detaljer som är typiska. Som mest har jag gjort ett helt kvarter med sju olika hus, som en affärsgata.

Pepparkakshuset står framme till maj

Sanna hämtar husinspiration under hela året från verklighetens hus som hon fotograferar för att ha som egen inspiration när det är dags att bli byggare igen. Bakningen och bygget tar en vecka, men planeringen tar mycket längre tid än så, eftersom det ska få mogna fram i egen takt.

– Det är kul att husen blir olika varje år! Jag har dels en plan från början på hur de ska se ut, men mycket skapar jag i stunden medan jag håller på.

Annons

– Pepparkakshusen har ett liv efter jul och får stå kvar fram till maj, sedan får vi ta fram storhammaren när de ska rivas, för de är ganska tåliga. Då är jag dessutom lite trött på pepparkaksdoften och vill ha blomdoft i stället, skrattar Sanna.

En liten del av Sannas enorma pepparkakshus hon gjorde inför julen 2023. Här inne finns bland annat ett kafé och en ostbutik.

Framme i maj har julens hus till och med hunnit vara med om att förvandlas till en påskversion och fått nya spritsade lager och förärats både blommor, grönt gräs och uteserveringar. Sanna berättar livfullt och ögonen glittrar. Det märks tydligt att hon tycker att detta är jättekul!

Annons

Någon gång i framtiden har Sanna en idé om att bygga ett pepparkakshus som en uteservering i Paris.

– När min man fyllde femtio år var vi där och det blev jag väldigt inspirerad av och tog många foton. Tänk, så fint det kan bli med mycket blommor! säger Sanna drömskt. De miljöerna vill jag återskapa!

Återbrukar saker som annars skulle slängas

Husbyggandet och framför allt inredningens miniatyrmöbler utvecklades och Sanna började bygga små scenerier i mindre lådor. Hon njöt av varje sekund och började att må allt bättre.

Loppisletandet fokuserades nu i stället på vinlådor och kakburkar som kunde bli spännande miljöer. Särskilt gamla kakburkar med en genomskinlig sida är intressanta.

När förrådet kändes välfyllt flyttades fokus ännu en gång och nu är det i stället återbruk som gäller för Sanna.

En trendig köksmiljö som många gärna hade haft hemma i full skala! Inget saknas här, mysig belysning i taket, trendig kyl och läckra stolar. Allt i ungefärlig skala 1:12.Anna Örnberg

Det som vi andra ser som bara vanligt skräp som chokladpapper, plastförpackningar eller tomatpurétuber kan i Sannas ögon och med hennes flinka hantverkshänder förvandlas till allt ifrån fantastiska stolsitsar till lysande lampor.

Annons

– Återbruk gillar jag, att ta vara på saker. Det är det som driver mig. Jag köper aldrig några färdiga dockskåpsmöbler, utan gör allt själv. Med lite färg eller sömnad kan man förvandla det mesta till något helt annat.

– Nu behöver jag små burkar som kan bli bord, vinkorkar, champagnegrimmor, tubkorkar – ja, det mesta som andra slänger, det använder jag och gör om till miniatyrmöbler, förklarar Sanna.

Det är roligt med utmaningarna!

Sannas möbler och miljöer speglar verkligheten och behöver hon ännu mer inspiration är Pinterest, Youtube och Instagram ett flödande ymnighetshorn att ösa ur. Men hon försöker hitta sin egen stil och skapar efter sitt eget huvud.

Sanna Hederstedt har tusentals följare på Instagram

Det mesta Sanna bygger försöker hon hålla i skala 1:12 så att allt kan passa ihop, men eftersom det inte finns några beskrivningar att följa blir det mycket kreativt uppfinnande och problemlösande på vägen. Det gäller att vara lite praktisk, att ha tålamod och prova sig fram tills resultatet blir det önskade.

Annons

– Det är roligt med utmaningarna! Det får inte bara bli ett löpande band. Känslan när jag lyckas lösa något knivigt är så härlig!

Många följare och intresserade tipsar henne om olika filmklipp och videor som visar olika lösningar. Det gillar Sanna och är glad för engagemanget. Hon har tankar på att själv börja göra enkla, korta filmer för att visa hur hon gör olika saker.

Sanna använder bland annat annons- och reklamblad till att göra små minigodisförpackningar.Anna Örnberg

– Många vill ju se hur jag fixar, det kan jag förstå. Jag tycker också att det är viktigt att svara på frågor, det vet man ju själv hur det är, man vill ju ha svar om man undrar något. Ibland hinner jag förstås inte med, men då gör jag ett nytt inlägg på Instagram och förklarar det. Dialogen är viktig! betonar Sanna.

Annons

Sanna har imponerande 52 000 följare på Instagram och siffran stiger hela tiden.

– Det är svårt att förstå att det är så många! Jag lägger ju bara ut något från min lilla värld. Men det är verkligen kul att många vill se vad jag gör, säger en stolt Sanna.

Allt blir gulligt när det är smått!

Några av Sannas affärsmiljöer har hon gjort på beställning inför en julskyltning. Då byggde hon fyra olika affärsmiljöer: tapeter, kakel, mattor och målarfärg.

– Det var jättekul med sådana utmaningar, att göra små tapetrullar, målarburkar och annat som finns där. Jag känner mig som en mångsysslare och vill testa så mycket!

Prinsesstårtbitar på gång. Fimolera är en viktig ingrediens i Sannas modellbyggande. Med skalpell, pincett, tång och andra redskap trollar hon fram verklighetstrogna detaljer som levandegör hennes minimiljöer.Foto: Anna Örnberg

Vardagsgrejer är annars det som ligger Sanna närmast hjärtat när hon pysslar och skapar. Allt det som vi har hemma runt omkring oss.

Annons

– Allt blir ju gulligt när det är smått, det är det som jag tycker är roligt!

– En utmaning är att få mat att se verklighetstrogen ut, det är svårt, en riktigt krävande uppgift! Ostbricka, chark, det krävs många försök att få till rätt färger så att det ser gott och frestande ut. Jag får öva! säger Sanna bestämt.

Samlarintresset kommer från pappa

Man skulle kunna tro att Sanna hänger kvar i barndomens dockhus, hon har funderat men kan inte minnas något sådant särskilt minne.

Inte heller minns hon om det möjligen varit så att hon inte fick något dockhus att inreda och tar igen detta i vuxen ålder. Däremot har hon fått både samlandet och loppisintresset av sina föräldrar.

– Min far var en samlare och jag har fått det intresset av honom. Jag och min syster gav honom ett museum i 60-års present, ett fossilmuseum, så att han kan visa upp allt han har i stället för att stenarna är spridda över hela huset. Och min mor hade loppis förr, så det intresset har jag från henne.

Annons

Många vill ta del av Sanna Hederstedts värld

Efter att ha suttit och pratat inne i huset är det dags för oss att besöka Sannas pysselstuga. När dörren öppnas blir vi först stående på tröskeln, sedan tar vi ett försiktigt steg in.

Jag drömmer om att satsa helhjärtat på det här

Här är sannerligen ordning och reda även om det finns burkar och pryttlar överallt. Vart vi än ser finns det tittskåp med olika miljöer, som om vi var på en lägenhetsvisning i verkligheten, fast i miniformat.

På ett bord står en karusell, precis som de vi minns från barndomen, med randiga stolpar och gungande hästar. Andäktiga låter vi blicken svepa över allt magiskt, vi behöver låta det få ta tid, för att inte missa några fantastiska detaljer.

Sanna Hederstedt

Ålder: 47 år.

Bor: I Eksta på Gotland.

Familj: Mannen Magnus, två utflugna söner, två katter.

Gör: Till vardags jobbar Sanna som undersköterska på ett särskilt boende. På lediga stunder är hon kreativ och gör allt ifrån att sy, baka pepparkakshus eller bygger minimiljöer i tittskåp med inspiration från verkliga hus och hem.

Instagram: Sanna_hederstedt.

Annons

Det är lätt att bli förtjust i Sannas minimiljöer och det skulle vara kul att lära sig hur denna pysseldrottning gör för att få till dessa näpna och fantastiska saker. Tanken på kurser och workshops står säkert på mångas önskelista.

– Många har frågat men jag känner mig trots allt som en nybörjare fortfarande, även om jag hållit på med miniatyrer i ungefär fem år nu, svarar hon blygsamt. Jag behöver tro mer på mig själv, visst skulle det vara kul. Kanske, i framtiden, svarar Sanna, utan att lova något.

– Ibland drömmer jag om att gå ner i tid och satsa på det här, för detta tycker jag verkligen är kul! Det är en dröm jag har haft i många år, jag märker ju att allt fler vill ha mina saker.

– Men man ska ta steget och våga! skrattar Sanna.

Här har Sanna skapat ett trivsamt hem. Bland annat är chipsen i skålen paprikakärnor som pressats i en tång för att bli räfflade.Foto: Anna Örnberg

Intresserade har hört av sig till Sanna och vill beställa hennes välgjorda minisaker, men än så länge har Sanna sagt nej till beställningar.

Annons

– Det funkar inte för mig, då kan jag känna mig stressad, förklarar Sanna. Då tappar jag bort det roliga. Istället kan jag tänka mig i framtiden att göra upp ett lager som jag sedan kan sälja av. Men jag hinner ju aldrig med det, ler Sanna. Jag vill pyssla åt mig själv också. Och så behöver jag ju dessutom jobba!

Sanna stänger igen dörren till det lilla, lilla huset med de små, små sakerna och själv har hon den stora, stora skaparlusten och pysslarglädjen.

Annons