Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Sara: Vi utrikesfödda kvinnor måste lära oss svenska språket

26 jun, 2024 
Anonym läsarberättelse
Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
Sara skriver om hur viktigt det var för henne att lära sig svenska. Det gör henne upprörd att många invandrarkvinnor inte kan språket.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Mäns våld mot kvinnor – så ser verkligheten utBrand logo
Se också: Mäns våld mot kvinnor – så ser verkligheten ut

Häromdagen träffade jag en kvinna från mitt hemland på akutmottagningen, och jag märkte snart att hon knappt
kunde någon svenska alls.

När läkaren ställde frågor till henne kunde hon bara svara ja, nej, jag vet inte och tack. En tolk skickades efter för att hjälpa kvinnan, och när tolken kom såg jag att kvinnan skämdes för att hennes svenska var så begränsad.

Jag tänkte på vad det betydde för hennes självförtroende och självständighet och greps nästan av panik när jag insåg hur svårt hon måste ha det. Hon kunde ju inte mer svenska än ett litet barn eller en nyanländ flykting fast hon hade bott i Sverige i 15 år.

Som psykisk misshandel

Maryam och jag hamnade sedan på samma rum och när vi hade blivit ensamma där kunde jag inte hålla tyst utan undrade varför hon inte kunde mer svenska efter så många år.

Annons

Hon berättade att hennes man hade förbjudit henne att lära sig svenska och att hon inte fått gå på några kurser i språket. Han hade också förbjudit henne att umgås med svenska kvinnor.

Jag gissade att han inte ville att hon skulle lära sig svenska för då skulle hon få reda på vilka rättigheter hon hade. Det var helt enkelt ett sätt att kontrollera henne och en form av psykisk misshandel.

– Du måste lära dig svenska, sa jag när jag hade hört hennes historia.

Hon svarade att det var för sent och dessutom skulle hennes man inte tillåta det nu heller.

– Du kan börja om och lära dig svenska utan att din man behöver veta det. Du måste inte berätta allt för din man, sa jag.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Jag sa att ingen hade kunnat stå emot min vilja att lära mig svenska, inte ens min man, och nu kunde ingen hindra att jag talade, läste och skrev på svenska.

Annons

Eller att jag sa till andra kvinnor att de skulle kämpa för sina rättigheter. Svenska språket är nyckeln för oss utländska kvinnor att komma in i det svenska samhället och få reda på vilka rättigheter vi har.

Jag sa också att det var en form av misshandel att förbjuda henne att lära sig språket i det land hon lever i. Vi pratade mycket och hon berättade många hemska saker om sin man.

Svenska språket är nyckeln

När han sedan kom på besök såg han sur ut och drog för draperiet mellan våra sängar. Det kändes som om han ville bygga en mur mellan oss. Efter att han gått drog vi undan draperiet och pratade igen.

Maryam sa att han var sur för att jag inte bar slöja och att han tvingade henne att ha slöja trots att det bara var vi två i rummet.

Kanske var han rädd för vad jag skulle säga till hans fru, att jag skulle förgifta hennes sinne. Men i så fall är jag stolt över att förgifta alla förtryckta kvinnors sinnen och få dem att bli levande, glada och stolta och förverkliga sina drömmar.

Jag vill lära andra att omöjligt inte alltid är omöjligt, det är möjligt att själv styra över sitt liv. För även jag har gjort det som ansågs omöjligt när jag lärde mig svenska.

Innan jag lämnade sjukhuset lovade Maryam att hon skulle lära sig svenska i hemlighet.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons