Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Caroline: Shoppingen gav mig stora skulder

22 feb, 2024 
Anonym läsarberättelse
Kvinna shoppar.
Det är för lätt att få lån i dag, något som jag fick lära mig den hårda vägen.
Och värst av allt är att jag fortfarande betalar av på dem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 7 smarta shoppingtips – så köper du bara det du behöverBrand logo
Se också: 7 smarta shoppingtips – så köper du bara det du behöver

tJag växte upp som en riktig snåljåp. Att fynda något på rea var bra, men det var ännu bättre om det var gratis.

Min pappa var väldigt ekonomiskt sinnad och skakade på huvudet åt folk som lånade pengar för konsumtion. Jag höll helt med honom, trots att jag faktiskt älskade att köpa både kläder och prylar.

Olyckan förändrade mina shoppingmöjligheter

När jag flyttade hemifrån var mitt billiga lilla boende snart fullproppat med prydnadssaker, och min garderob fullkomligt svämmade över. Det gav mig en väldigt speciell lyckokänsla att köpa något nytt, och det var underbart att ha massor av fina kläder att välja mellan.

Annons

När mitt bankkonto var tomt tog jag bara på mig extra jobbpass och tjänade därmed även mer pengar. Jag hade gott om energi, och mina föräldrar märkte inte av mitt överdrivna shoppande eftersom jag bodde så långt ifrån dem.

En dag ramlade jag med min cykel och skadades allvarligt, och plötsligt vändes allt upp och ner.

Eftersom jag inte längre kunde jobba, så klarade jag mig snart inte själv längre. Jag flyttade tillbaka till min hemstad, där jag hittade en billig liten lägenhet, och efter att jag hade betalat min fasta utgifter fanns det inte mycket kvar på kontot.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Samtidigt som jag genomgick rehabilitering knackade känslor som sorg och hjälplöshet på dörren och det var en jobbig tid för mig. Shopping blev mitt sätt att hantera de svåra känslorna.

Annons

Problemet var bara att jag inte hade några pengar att handla med, och månad efter månad fick jag låna av vänner och familj, trots att jag skämdes för det.

Jag fick hjälp att ta tillbaka kontrollen över min ekonomi

Till slut tog jag dyra konsumtionslån för att kunna shoppa och plötsligt var jag en av dem vars beteende min pappa hade skakat på huvudet åt. Jag skämdes så otroligt mycket.

Som tur var fick jag hjälp av en kontakt på Socialförvaltningen. Hon skaffade mig en mentor i form av en pensionerad bankchef som gjorde volontärarbete, och han hjälpte mig att få tillbaka kontrollen över min ekonomi och att få till avbetalningsplaner för det jag var skyldig.

I dag är jag 31 år och betalar fortfarande av på mina skulder, men nu kan jag se ett slut på det.

Det har varit en dyr läxa för mig, och jag kommer aldrig mer peka finger åt människor som hamnar i ekonomiska problem. Det är alldeles för lätt att låna pengar i dag, och jag kommer aldrig att göra det igen.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons