Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Sofia Fredricks tuttkrukor gör succé på Instagram

06 dec, 2019 
Pia Mattsson
Sofia ser sig inte som en influencer, men om hennes krukor kan hjälpa kvinnor att inte känna komplex för sina bröst blir hon glad. Krukorna är också hennes sätt att skapa fokus kring hållbarhet och rättvisa. Foto: Pernilla Wästberg
När Sofia la upp några av sina uppseendeväckande krukor på Instagram kunde hon inte ana vilken succé det skulle bli. Nu tillverkar hon tuttkrukor i alla former av återanvänt material.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sneda, stora, små och hängiga. Vissa med indragna bröstvårtor, andra med generösa vårtgårdar.

På fotograf Sofia Fredricks bröstförsedda vaser och krukor finns alla typer av tuttar representerade. Och alla är lika populära.

Sofias tuttkrukor gör succé: "Vill avsexualisera bröstet"Brand logo
Sofias tuttkrukor gör succé: "Vill avsexualisera bröstet"

Snacka om att de gjort succé! När Sofia tillverkade tio betuttade krukor och la upp dem till försäljning på sitt Instagram under 2017 tog de slut på fem minuter.

En framgång och ett sug hon inte hade förväntat sig.

– Plötsligt insåg jag att det fanns ett behov av sådana här krukor, säger Sofia. Det var inget jag hade funderat över tidigare. Jag halkade in på ett bananskal. Därefter har det bara rullat på.

Betuttade krukor gör succé

Sofia bor med pojkvän och hundarna Ozzy och Loppis i ett hus med högvuxna träd och stora buskage som närmaste grannar. Innan de flyttade ut på landet, söder om skånska Höör, trängde de ihop sig i Sofias lilla lya i centrala Malmö.

Annons

Nu är vardagen större med egen ateljé i huset. Här samsas betuttade vaser och krukor i alla möjliga storlekar och färger. Och på arbetsbordet väntar fler på att bli utsmyckade med bröst.

– Ska jag vara ärlig vet jag inte hur många krukor och vaser jag har betuttat sedan jag startade, säger Sofia. Men det är en bra bit över tusen krukor. Jag arbetar inte längre som fotograf, nu är det bara Betuttad som gäller.

Sofias resa med tuttkrukor började våren 2017 med utställningen Bara vara – en bildserie på barbröstade kvinnor och icke-binära personer i olika åldrar år, alla aktiva i en vardagssituation de själva valt; någon klipper gräset, en annan hänger tvätt, en mamma läser för sitt barn.

Vill avsexualisera bröst

Med sina bilder ville Sofia visa det avsexualiserade bröstet.

– Till utställningen ville jag ha en vas och en kruka om jag nu skulle få blommor på vernissagen. Jag ville också ha mina visitkort samlade på ett ställe. Med tanke på utställningens tema, tyckte jag det hade varit roligt med en bröstkruka och vas.

Annons

– Dagen innan vernissagen köpte jag två ölglas på second hand och skulpterade bröst i papier-maché på dem. Under utställningen fick de omgjorda ölglasen mer uppmärksamhet än mina bilder. Jag fick t o m frågor om jag sålde betuttade krukor.

De hade aldrig sett sådana bröst lyftas fram offentligt

– Det var då jag bestämde mig för att göra de där tio första krukorna och lägga ut dem på mitt Instagram.

Kärlek till återbruk Sofia har alltid brunnit för återbruk långt innan det blev en av vår tids viktigaste miljöfrågor.

I tonåren klädde hon sig enbart i second hand-kläder som hon själv ändrat om. Och den första egna lägenheten inredde hon med upphittade möbler och prylar.

– Min kärlek till återbruk var inte ett aktivt miljöengagemang från början, säger Sofia. Det var ett sätt för mig att vara kreativ på. Och så ville jag sticka ut.

Second hand-passion

– När jag senare förstod att second hand var bra för miljön fick min passion ytterligare en dimension och blev ett engagemang.

Annons

– En av drivkrafterna med bröstkrukorna är just glädjen att ta hand om begagnade objekt som andra har ratat och därefter förändra dem så att människor vill ha dem igen. Det är fantastiskt.

Med Betuttad får Sofia leva ut sin återbrukspassion och kreativitet till fullo. De charmiga krukorna skapas av krukor, vaser och värmeljushållare i glas eller keramik som Sofia hittar på loppisar och i second hand-butiker.

Därefter klär och skulpterar hon sina fynd med papier-maché, gjort av återbrukade tidningar. Slutligen målas allt för hand. Sofia har inga problem med att hitta material till sina krukor.

– Det finns så många vaser, krukor och lyktor som hamnat på second hand av olika orsaker, säger hon. Kanske anses de som fula, kanske har de varit ovälkomna presenter eller bara blivit över i en flytt. Jag ger dem ett nytt liv.

Ingen kruka eller vas är den andra lik. Precis som alla bröst är olika i verkligheten. Budskapet är dock detsamma: kvinnokroppen har rätt att finnas till utan att sexualiseras. Foto: Pernilla Wästberg

När Sofia skulpterar fram bröst på krukor blir de lika unika som alla kvinnobröst är i verkligheten; stora, små, urmjölkade, sneda, en del piercade. Det är viktigt att framhäva mångfalden av bröst och att inga är sämre eller bättre, menar hon.

Annons

 Jag gav vissa krukor bröst med inåtgående bröstvårtor

När Sofia säljer sina krukor på marknader kan det komma fram kvinnor, peka på en kruka och utbrista: ” Men det är ju jag!”

– Människor blir glada av att se bröstkrukorna, mycket för att de bryter mot den gängse normen av hur ett ”vackert" bröst ska se ut. Och jag blir glad att kvinnor kan relatera till sina egna bröst när de ser krukorna.

Sofia vill att alla kvinnor ska känna sig trygga i sina kroppar. Kanske kan krukorna vara dörröppnare, hoppas hon. Ett steg mot den viktiga insikten om att alla bröst duger. Att avdramatisera och neutralisera vårt förhållningssätt till bröst.

– När jag gav vissa krukor bröst med inåtgående bröstvårtor hörde många kvinnor av sig och berättade att de hade mått dåligt i hela livet till följd av sina egna inåtgående bröstvårtor. De hade aldrig tidigare sett sådana bröst lyftas fram offentligt. Att de nu fanns på mina krukor gjorde kvinnorna lättade, det gav deras egna bröstvårtor ett berättigande.

När Sofia var yngre hade hon komplex för sina små bröst, precis som många andra kvinnor har. Med Betuttad hoppas hon att fler ska känna sig trygga i sina kroppar, precis som hon numera själv gör. Foto: Pernilla Wästberg

Med sina betuttade krukor har Sofia fått tusentals följare på sitt Instagram, ett faktum hon utnyttjar för att verka för utsatta människor i samhället, en grupp hon alltid haft extra medkänsla för. Ibland anordnar hon auktioner och utlottningar på krukorna via sitt Instagram.

Annons

Kruksläpp på Instagram

Pengarna som kommer in går till olika hjälporganisationer som Sofia tycker om. Hon har också haft samarbete med Erikshjälpen.

– Det är en av mina bästa upplevelser med Betuttad, säger Sofia.

Krukorna såldes genom Erikshjälpen och alla pengar som kom in gick till deras arbete mot kvinnlig könsstympning. Sofias vanliga krukförsäljning går via kruksläpp på hennes Instagram, precis som de första tio krukorna hon sålde.

Ett par gånger i månaden har hon sina populära ”släpp” då 30-50 krukor, var och en fotograferad, läggs ut till försäljning. Trots att suget efter hennes krukor fortfarande är enormt har hon inga planer på att utöka eller skapa en ”industri” av sitt hantverk.

Hon vill fortsätta i samma spår, där hon trivs allra bäst.

– Vi lever i ett omättligt samhälle, både när det gäller utseende och konsumtion, säger Sofia. Vi blir aldrig nöjda, alla jämför sig med andra. Det finns så mycket oro inom oss. Jag vill inte vara en del av detta.

– Mitt mål är att vara här och nu och ta vara på det som finns runt omkring mig. Det här är Sofia!

Vem är Sofia Fredricks?

  • Namn: Sofia Fredricks.
  • Ålder: 30 år.
  • Bor: I hus på landet tillsammans med sambon Alexander och hundarna Ozzy och Loppis, strax utanför Höör i Skåne.
  • Gör: Fotograf. Skapare av ”Betuttad”.
  • Instagram: @betuttadkruka.
Annons