Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Sofia hittade sin hund livlös: ”Han andades inte och blicken var tom ”

05 apr, 2023 
Susanne Stamming
Sofia sitter på en trappa med sin vita hund Kaos. Kaos är en amerikansk bulldog.
Efter att Sofia hittade sin hund Kaos livlös och lyckades rädda honom, så har han fått extra mycket kärlek och godis.
När Sofia hittade sin älskade hund livlös på golvet drabbades hon först av panik. Sedan klarnade tankarna och hon blev handlingskraftig – och gjorde hjärt-lungräddning.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hunden Kaos kommer med en gigantisk boll och lägger på marken. Han vill leka och väntar snällt på att någon ska kasta i väg den åt honom. Farten är inte som i unga år, men han är glad och ger sig inte i första taget, trots att hörseln nästan är borta och han inte är riktigt lika stark längre.

– Kaos kommer från min första egna kull i kenneln jag startade. Det var lite av en slump att det blev just honom jag behöll, för det var tolv syskon och han stod inte ut på något speciellt sätt i den åldern, berättar Sofia.

Se också: HLR-instruktören: Så gör du hjärt-lungräddningBrand logo
Se också: HLR-instruktören: Så gör du hjärt-lungräddning

Hon förklarar att Kaos skadade ett öga efter att en av hans syskon rivit honom och att han blev kvar i hemmet på grund av det till en början, men sedan upptäckte hon hans starka personlighet och bestämde sig för att behålla honom för gott.

Annons

– Min stora dröm sedan jag var liten var att ha hundar och jag hade redan från början förälskat mig i den här typen av hund som American Bulldog är – rejäla hundar, berättar Sofia.

Amerikansk bulldog valp.
Kaos kommer från Sofias första kull. Hon har alltid drömt om att starta en kennel.

Men hon visste inte då vad hon gav sig in på, för det är verkligen inte en nybörjarhund – som tur var gillar Sofia utmaningar.

– Jag har haft en passion för att förbättra rasen både vad gäller hälsa och mentalitet och jag behåller också hellre mina hundar än säljer till vem som helst. Det är ett ansvar, säger hon.

Det här är Sofia

  • Namn: Sofia Edlund.
  • Ålder: 35 år.
  • Bor: Älmestad.
  • Hundar: Gamle Kaos, 12, och unghunden Junior hemma på gården. Även ett tjugotal avelshundar utlämnade till fodervärdar.
  • Driver: Kennel Excellent och jobbar på kontor.
  • Favoritras: Amerikansk bulldog.

Kaos låg livlös

För att testa Kaos började hon att träna och ibland även tävla i olika hundsportgrenar som viltspår, tävlingslydnad, nosework, rallylydnad och personsök. Det gick väldigt bra. Sedan några år tillbaka har dock åldern börjat visa sig. Kaos har blivit äldre och med det har hundlivet blivit allt lugnare. Kaos ägnar sig numera mestadels åt bollar och mat.

Annons

– Jag har aldrig varit direkt orolig för Kaos trots hans ålder. Han har varit ganska frisk, förutom att han är steril så jag har inga valpar efter honom, tråkigt nog.

Sofia sitter i soffan och håller om sin hund. Hon är svartklädd och har mörkt hår. Hunden är vit och brun.
Kaos höll på att dö, men vaknade till liv med hjälp av hjärt-lungräddning som matte Sofia utförde.

Hälsan höll i sig till en dag i oktober 2021 då det hände något. Sofia höll på med morgonrutinen innan hon skulle i väg till jobbet. Det var en grå vanlig höstdag. Hon gick ut och gav hundarna mat i hundgården, precis som hon brukar innan hon gav sig av.

– Jag brukade alltid vänta kvar tills de ätit upp, men så kom jag på att jag glömt min termos inne i huset och gick i väg för att hämta den. När jag kom tillbaka någon minut senare låg Kaos på sidan och såg dålig ut. Jag trodde det var en hjärtinfarkt, berättar Sofia.

Annons

Hon rusade fram och gick ner på knä på golvet där Kaos låg helt livlös.

– Han andades inte och hade helt tom blick. Kaos, vad gör du, tänkte jag.

Hjärt-lungräddning

Sofia insåg att hennes vän höll på att dö och hon kunde bara känna en väldigt svag puls. Därefter började hon tänka klarare och öppnade munnen för att se om något fastnat. Hon hittade lite torr föda, men inget större – inga klumpar eller annat satt fast.

Jag försökte allt för att återuppliva honom, men inget hände.

– Sedan började jag med hjärt-lungräddning. Jag blåste luft in hans näsa och gjorde hjärtmassage. Försökte allt för att återuppliva honom, men inget hände, berättar Sofia.

Hunden Kaos, en amerikansk bulldog. Han står vid en gul boll.
– Han lever nästan lite på övertid nu med sina tolv år. Det är en hög ålder för rasen, säger Sofia.

Kaos låg stilla på betonggolvet, men Sofia bestämde sig för att sätta i gång igen. Hon blåste i hans näsa ännu en gång. Och plötsligt hörde hon ett ljud. Kaos tog ett djupt andetag och då fortsatte Sofia sin hjärt-lungräddning. Snart hade Kaos normala andetag, men det var fortfarande svårt att få kontakt med honom.

Annons

– Jag ringde Blå Stjärnan och sa att jag skulle komma in. Var rädd att han fått bestående hjärnskador, säger Sofia.

Hon fick släpa den mer eller mindre stora medvetslösa hunden ut till skåpbilen och lyckades på något sätt få in honom. Sedan körde hon så fort hon kunde till djursjukhuset i Borås, vilket tog mellan 20 till 30 minuter.

– När vi kom fram hade Kaos piggnat till mer och kunde gå in själv.

Sofia fick lämna honom där för undersökningar över dagen och natten. Han behövde övervakas. Efter blodprover, EKG och ultraljud kunde veterinären konstatera att allt såg bra ut. De kunde inte hitta någon omedelbar förklaring, vilket i och för sig är ganska vanligt även vid hjärtstopp hos människor.

– Men efter det hände har jag alltid haft med Kaos med mig på jobbet. Jag vågar inte lämna honom ensam för en kort stund.

En vit och brun hundvalp. Amerikansk bulldog.
Kaos som ung.

Inga skador

Sofia har också försökt att analysera om hon kunde gjort något annorlunda och vad det var som hände den där morgonen. Hon berättar att torrfodret var uppblandat med vatten så det borde inte ha fastnat i halsen, även om Kaos är en glupsk hund som gärna äter snabbt.

Annons

– Men det är klart att jag har känt att jag inte borde ha gått in i huset efter den där termosen. Det har jag haft skuldkänslor kring.

Jag har haft skuldkänslor efteråt.

När hon hämtade Kaos dagen efter var han sitt vanliga glada jag och hade inte fått några permanenta skador av händelsen och det var det viktigaste.

– Han har fått extra kärlek ända sedan dess. Mer godis och egen bädd på jobbet. Sedan får vi se hur länge han hänger med. Han lever nästan lite på övertid nu med sina tolv år. Det är en hög ålder för rasen, säger Sofia.

Sofia kramar om sin amerikanska bulldog Koas i trädgården.
Människans bästa vän.

Sofia är fortfarande orolig att något ska hända med Kaos. Däremot har hon precis insett att om något skulle hända så har hon faktiskt en hjärtstartare placerad på gården sedan en tid och det kändes tryggare helt plötsligt.

Annons

– Jag hoppas Kaos känner att han har ett lyxigt liv nu, skrattar Sofia som konstaterar att bara staketet runt hans trädgård kostade henne 70 000 kronor.

Här är han kung över bollar.

Heimlichmanövern på hund

Heimlichmanövern på hund.

Om ett föremål fastnat i halsen på din hund kan du behöva göra Heimlichmanövern. Börja med att lyfta bakbenen uppåt så att hunden lutar framåt och låt gravitationen göra sitt jobb. Sitter ­föremålet fortfarande fast kan det vara dags att göra en Heimlichmanövern för att frigöra luftvägarna. Principen är att göra ett kraftigt tryck bakom de sista revbenen – den över främre delen av buken och upp mot bröstet. Genom starka kompressioner skapar man då en luftstöt från lungorna som kan pressa ut föremålet. Det finns olika sätt att göra Heimlich manövern på där hunden ­antingen lyfts upp och ner, står på alla fyra eller ligger ner. Om det går: vänd hunden upp och ner med ryggen mot dig, placera hundens huvud mellan dina ben och ta tag runt buken på hunden, lyft hunden mot ditt bröst.

Om du inte orkar lyfta hunden kan du ställa dig bakom hunden och ta tag med båda armarna runt hundens buk.Med båda armarna ger du hunden fyra stora björnkramar över ­magen. Var inte rädd för att ta i för hårt. Kraften ska vara så pass hård att det ger resultat. Anpassa trycket efter hundens storlek.

Kontrollera om föremålet har lossnat. Om luften fortfarande inte passerar, fortsätt med ytterligare kramar. Uppsök veterinär omgående.

Hjärt-lungräddning på hund

Hjärt-lungräddning på hund.

Först: Kontrollera hundens allmäntillstånd. Om hunden inte är kontaktbar, inte har puls eller inte andas ska du genast starta hjärt-lungräddning – HLR.

Börja med att lägga hunden på dess högra sida med vänster sida uppåt. Böj tillbaka huvudet, dra ut tungan och håll igen munnen.

Börja med 30 hjärtkompressioner och gör sedan två inblåsningar genom att blåsa in luft i nosen (antalet är samma som för människor). Kontrollera puls med jämna mellanrum. Avbrott från HLR ska vara mindre än 10 sekunder. Bröstkompressionerna är viktigast och för det behöver hunden ligga på ett hårdare, fast underlag och bröstkorgen ska tryckas ihop en tredjedel till hälften av dess höjd – med andra ord ganska rejäla tryck. Efter varje tryck släpps bröstkorgen upp helt. Hastigheten ska också vara ganska snabb, att sjunga sången Här kommer Pippi Långstrump, kan hjälpa att hålla rätt takt.

Är du orolig för att skada din hund när du gör HLR? Det behöver du inte vara eftersom en revbensfraktur oftast läker av sig självt.

Kom ihåg att det är alltid bättre att göra något än ingenting alls! Saknar du utbildning är det ändå bättre att försöka. Om man är flera personer på plats kan man bytas om efter ett par minuter – ­ofta har man svårt att orka mer än två minuter av effektiva kompressioner.

Ha gärna viktiga telefonnummer redo ifall olyckan skulle vara framme och sätt gärna på högtalare för att få instruktioner.

Annons