Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Stanna eller gå? Experternas bästa relationsråd

10 okt, 2019 
Redaktionen
Kärlekspar håller om varandra
De flesta längre förhållanden kommer periodvis in i kriser. Och pågår de länge börjar man ofta fundera över relationens framtid. Här är några riktlinjer som kan hjälpa dig till ett beslut.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Livet går upp och ner, så även förhållanden. Ibland kan det kännas som om man tappat kontakten med varandra, man kanske inte ens gillar varandra längre. Är det så här en längre tid är det logiskt att börja fundera över vad man egentligen vill med relationen. Ska man kämpa för en förändring, eller är det bästa att avsluta och gå vidare, utan varandra? Hur ska man veta vad som är bäst?

Se också: Så förbättrar du din relation – på mindre än 60 sekunder

Så förbättrar du din relation på mindre än 60 sekunderBrand logo
Så förbättrar du din relation på mindre än 60 sekunder

– Ett sätt att hjälpa sig komma fram till ett beslut är att tänka igenom om man är motiverad att jobba med relationen, det vill säga om man är villig att göra det som krävs för att få till nödvändiga förändringar. Det kan till exempel innebära att gå i parterapi, jobba mindre, arbeta med sina egna rädslor för närhet, förändra hur man kommunicerar med varandra och så vidare. Dessutom är man två i en relation. Båda behöver vara villiga att jobba för en förändring, säger psykologen Anna Bennich Karlstedt.

Annons

Lista för- och nackdelar

Ett sätt att ta reda på vad man själv vill, om man är osäker, är att spalta upp fördelar och nackdelar med relationen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Ofta när vi känner starkt negativa känslor och missnöje i en relation, så kan det vara svårt att se klart. Starka känslor gör ofta att man förstorar det negativa, och inte ser det positiva som finns. Därför är det bra att konkretisera vad det är som inte fungerar, och sedan vara lika konkret kring vad som faktiskt funkar. Man ska må mer bra än dåligt i en relation, i alla fall sett över tid. Det här kan hjälpa dig att se förhållandet lite mer i ett helhetsperspektiv.

Två kvinnor pussas
En spontan puss eller en komplimang betyder mer än du kanske tror.

Fråga dig också om det kan finnas en möjlig väg till en förändring.

– Har du varit tydlig gentemot din partner med vad du inte tycker fungerar? Återkommande gräl och missnöje om vardagssaker har ofta andra djupare orsaker, till exempel. Har du berättat om vad du längtar efter, och saknar? Har ni inte försökt lösa situationen är det ofta väl värt att prova det.

Annons

Våga gå i terapi

Ibland kan det bästa vara att ta hjälp av en parterapeut. Många kan vara rädda för det, en vanlig orsak är att man tänker att terapeuten ska döma ut relationen och säga att ”det är lika bra ni skiljer er”.

– Men så säger vi sällan. Vi är till för att ställa frågor som gör att man kommer vidare i sina egna reflektioner och ge verktyg till kommunikation. Det är också vanligt att man är rädd att väcka den björn som sover, att det ska bli ännu sämre om man öppet pratar om problemen. I själva verket är det nästan alltid tvärtom. Ofta underskattar man i stället vilka konsekvenserna kan bli av att blunda för problemen, eller att inte ta professionell hjälp när man behöver.

Anna Bennich Karlstedt, legitimerad psykolog.
Anna Bennich Karlstedt, legitimerad psykolog.

Gör också en konsekvensanalys utifrån båda scenarierna; dels att du fortsätter i relationen och dels att ni går skilda vägar.

Annons

– Vad kommer du ha respektive inte ha i ett fortsatt förhållande? Och vad kommer du få respektive förlora vid en separation? Det låter lite torrt kanske, men det kan också hjälpa till att se vilken skål som väger tyngst.

Är du villig att göra det som krävs?

Kämpa när:

  • Ni ännu inte försökt få till en förändring tillsammans.
  • Argumenten för att hålla ihop fortfarande väger tyngre än argumenten för att gå skilda vägar.
  • Båda vill fortsätta vara ihop.
  • Ni fortfarande kan känna värme och omtanke gentemot varandra.
  • Båda är beredda att göra de förändringar som behövs – för att relationen ska hålla.

Separera när:

  • Ni försökt få till en förändring under en längre tid, men inte lyckats med det.
  • Det finns mycket förakt med i bilden, som kränkande ord och handlingar.
  • Ni utvecklats åt olika håll, när det gäller livsvärderingar och livsmål.
  • Bara den ena vill ha en förändring och den andra är omotiverad.
  • Ni inte känner några positiva känslor för varandra.

Checklista: Så behåller du en kärleksfull relation

Det behöver inte vara krångligt att öka värmen i relationen. Gör bara det lilla extra för varandra:

  • Säga hej ordentligt när din partner kommer hem. Gå fram och ge en kram.
  • Fråga hur dagen har varit, och hur läget är. Berätta hur din dag varit, hur du mår.
  • Småprata lite under middagen. Var inte helt tyst. Titta uppskattande/med värme i blicken på din partner.
  • Ha ögonkontakt när ni pratar med varandra.
  • Ge någon puss och kram under dagen – inte i förbifarten – utan med känsla och närvaro.
  • Tala om vad du tycker om hos partnern. Ge en komplimang.
  • Svara ordentligt när din partner frågar något. Lyssna och var närvarande när hon/han berättar saker. Ställ följdfrågor.
  • Om du berättar något för andra och din partner är med – nämn henne/honom vid namn. Säg inte bara ”han skjutsade ut mig till flygplatsen”.
  • Visst kan du ventilera relationsproblem med nära vänner. Men prata inte skit eller fastna i gnäll om din partner. Det vi fokuserar på växer, både uppskattning och missnöje.
  • När positiva saker händer din partner, nytt jobb, ny frisyr – så visa din uppskattning.
  • När din partner ringer så svara med en glad, eller varm, ton i rösten.
  • Skicka ett kärleks-sms någon gång per månad.
  • Gör något som du vet att din partner uppskattar. Vet du inte vad det är? Ta reda på det.

Psykologen: De små gesterna räknas

Känner du att du blir tagen för given, som om relationen går på tomgång? Ingen fara, så blir det i nästan alla längre förhållanden då och då. Det finns till och med studier som visar att känslor av att vara ouppskattad oftast börjar efter drygt tre år.

– De kommer ofta gradvis och är jättevanliga.

Och det som oftast hänt rent konkret är att man slutat göra de där små gesterna för varandra, som att spontant ge en puss, en komplimang eller hälsa ordentligt när man kommer hem på kvällen, säger relationsexperten och legitimerade psykologen Monica Emanell, som har egen mottagning i Stockholm.

Monica Emanell, psykolog.
Monica Emanell, psykolog.

Ofta tappar man bort det där lilla extra utan att man ens märker det. Och orsaken är att vi inte förstår hur enormt viktiga de här småsakerna är.

Annons

– Att ta hand om ett förhållande är lite som att gå på gym. Det räcker inte att köra stenhårt på crosstrainern en gång om året för att man ska få bra kondis – eller att köpa blommor en gång om året för att ens partner ska känna sig sedd och uppskattad. Utan det är den vardagliga omsorgen som är avgörande. Jag skulle vilja påstå att de små gesterna till och med är kittet i ett förhållande.

En positiv effekt

För även under de perioder när vi har det stressigt eller tufft på andra sätt och kanske inte orkar ge hundra procent – så gör det där lilla att vi känner balans och kärlek ändå.

Det krävs inte särskilt mycket energi att ge en kram, eller att skicka ett gulligt sms – samtidigt som det som sagt har enormt positiv effekt på relationen.

Ha också med dig i tanken att det väsentliga inte är att det aldrig får hända att vi känner oss tagna för givna, eller att vi verkligen skulle vara ouppskattade av vår partner.

Annons

– Det är så lätt att dra slutsatser, men vi kan inte veta vad andra tänker och känner. Oftast är inte ens vår partner medveten om hur vi känner. Kanske går även han eller hon runt och känner sig oälskad.

Gör en lista

Det väsentliga är att ta reda på varför man hamnat i det här tråkiga läget.

– Fundera kring vad det kan vara och gör gärna en checklista – både över vad du saknar och vad du själv inte längre gör, som du gjorde förut. Ofta räcker det att vi blir medvetna om vad vi behöver förändra för att verkligen göra det. Och så måste man förstås prata med varandra också, berätta att ”när du gör så här känner jag så här, kan du inte göra det lite oftare?”

Och fråga: ”Vad vill du att jag gör för dig, vad får dig att känna att jag älskar dig?” Kollar du sedan av din checklista regelbundet slipper du hamna i dipparna – åtminstone blir de inte lika djupa.

När vi ger av oss själva får vi automatiskt mer tillbaka också.

– Säger man en komplimang och ser hur glad personen blir, smittar glädjen av sig på en själv också. Dessutom blir det ofta en kedjeeffekt, för så som man är mot andra blir man ofta själv bemött. Man öppnar upp för en kärleksfull ton.

Av Anna Carsall

Foto: Shutterstock/TT, pressbild

Annons