Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Sussi: Jag lärde mig hitta små ljusglimtar i vardagen

04 apr, 2023 
Anonym läsarberättelse
Kvinna luktar på blommor från ett träd.
Motgångarna var många och jag hade svårt att se det positiva i livet. Men så kom jag på ett knep.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jag fyller år i slutet av maj och på min födelsedag brukar jag ta mig tid att fundera över livet. De senaste åren har min tillvaro dessvärre varit lite svajig och glädjeämnen och nöjen har inte direkt stått på kö.

Se också: Vänd vårdepp till vårpepp – så får du mer energiBrand logo
Se också: Vänd vårdepp till vårpepp – så får du mer energi

När jag fyllde femtiosju i maj förra året gjorde jag återigen ett bokslut och kunde konstatera att inget av mina problem hade löst sig: Mina två vuxna barn hade fortfarande sina utmaningar och konflikter med både varandra och andra, mitt jobb var fortfarande stressigt och underbetalt, min boendesituation rätt trist på grund av störande grannar, ekonomin var dålig och drömmannen lyste med sin frånvaro.

En present till mig själv

På födelsedagen gick jag som vanligt en lång promenad och under tiden funderade jag över vad jag kunde göra för att förbättra min livssituation och inte minst höja humöret.

Annons

Många omständigheter i mitt liv kunde jag ju inte råda över, men kanske kunde jag skifta fokus och min egen inställning till det som skedde?

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Mina funderingar under promenaden ledde till att jag senare samma dag gick och köpte en liten födelsedagspresent till mig själv, en anteckningsbok med hårda pärmar. I den skulle jag varje dag skriva följande mening: ”I dag har varit en bra dag för att…”Min första notering i boken skrev jag redan samma kväll: ”I dag har varit en bra dag för min kusin kom ihåg min födelsedag och ringde till mig”.

Sedan dess har jag fortsatt att skriva ner dagens ljusglimt, även om jag vissa dagar har varit tvungen att leta ganska träget efter något positivt. Men något positivt att känna tacksamhet över har det som regel funnits varje dag och mitt lilla projekt har också gjort att jag blivit bättre på att lägga märke till det.

Annons

Det kan vara rena småsaker som till exempel ett vänligt bemötande från den unge mannen som sitter i kassan i affären där jag brukar handla, eller synen av tulpanlökarna som tittar fram i rabatten.

Blivit gladare

Några dagar har det varit stört omöjligt att hitta något positivt, men då har jag skrivit: ”I dag har varit en bra dag för jag läste fyra sidor i denna bok och det gjorde mig glad”.

Det fungerar nämligen alltid uppmuntrande på mig att titta tillbaka och till min nästa födelsedag som infaller snart ska jag ge mig själv en ny anteckningsbok. För jag har ju faktiskt blivit mycket gladare det senaste året – och jag vet vid det här laget att alla dagar har en ljusglimt.

/ Sussi

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons