Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

5 subtila tecken på att du börjar tappa känslorna för din partner

27 jan, 2021 
AvHanna Carlsson
Man och kvinna sitter i soffan och ser uttråkade ut.
Den vanligaste anledningen till att en relation tar slut är att känslorna från en, eller båda, parter har försvunnit. Vi listar varningsteckningen man ska vara uppmärksam på om man vill hitta tillbaka till kärleken igen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När känslorna i en relation försvinner sker det oftast inte över en natt utan i små delar över en längre tid. Att vara uppmärksam på dessa signaler kan därför göra det möjligt att bryta kedjan och hinna rädda förhållandet innan det är för sent. Vi listar de vanligaste tecknen på att kärleken håller på att svalna och hur man löser problemen.

Se också: Saker lyckliga par gör tillsammans

9 saker lyckliga par gör tillsammansBrand logo
9 saker lyckliga par gör tillsammans

1. Du har bytt ut "vi" mot "jag"

Självklart är man två enskilda individer som fortfarande har sina egna intressen och preferenser. Men om man börjar lägga allt mer tid på att göra sina egna saker eller träffa vänner utan sin partner så kan det vara ett tecken på att allt inte känns helt rätt.

Annons

Så kan ni lösa det:

Om känslan av samhörighet i relationen börjat försvinna är det hög tid att se över er situation. Kanske behöver ni hitta en ny gemensam hobby eller åka iväg någonstans bara ni två. Försök hitta nya saker som binder er samman istället för att enbart fokusera på era respektive intressen.

2. Du har börjat jämföra relationen med andras

Att jämföra sin relation med andras kan ibland vara bra för att få tips och råd om hur andra par hanterar vardagen och alla problem som kan uppstå. Börjar du däremot bedöma vilka saker er relation saknar jämfört med andra par eller tidigare relationer lyser det röda varningssignaler lång väg.

Så kan ni lösa det:

Känner du att det saknas något i er relation – ta upp det med din partner. Kanske delar din partner samma känsla och det är något ni kan jobba tillsammans med att lösa. Ibland kan det också vara bra att lista allt som faktiskt är bra med er relation. Förhoppningsvis är det väldigt många fler plus än de där små minus sakerna.

Annons

3. Ni delar inte samma intressen

Enligt forskning är det tydligt att vi dras till människor som har liknande intressen, ideal och till och med bakgrund. Medan förälskade par fokuserar på deras gemensamma intressen gör par som har det tufft tvärtom. I relationer där kärleken börjat svalna är det vanligare att prioritera sina egna intressen och lämna partnern utanför.

Så kan ni lösa det:

Försök hitta tillbaka till de gemensamma aktiviteterna ni pratade om att göra i början. Antingen testar ni någon ni redan kan och är bra på eller så provar ni något helt nytt och lär er från grunden.

4. Du känner dig uttråkad i relation

Alla förhållanden har sina rutiner och vanor. I början kanske det är hur härligt som helst och skapar ett visst lugn i relationen. Men efter ett tag kan samma rutiner du tidigare gillat reta gallfeber på dig. Det händer inget nytt och varje kväll ser likadan ut. I värsta fall kan tristessen leda till att man söka spänning någon annanstans – ofta utanför det nuvarande förhållandet.

Annons

Så kan ni lösa det:

Sätt er ner och planera in några roliga aktiviteter ihop. Gör något spännande och våga lämna er komfortzon. Försök att undvika att fastna i TV:n eller telefonerna efter jobbet utan hitta på saker där ni får chansen att prata med varandra.

5. Du har slutat kämpa

Ett förhållande kräver arbete från båda parter. Nyckeln till ett framgångsrikt och långvarigt förhållande är att båda partnerna är motiverade att lägga ner tid och energi för att få det att hålla. Om en eller båda partner har slutat kämpa för relationen är det ett starkt tecken på att något är fel.

Så kan ni lösa det:

Att upprätthålla en relation kräver hårt arbete. När du känner att du inte längre vill lägga ner tid och energi på förhållandet finns två saker du kan göra. Antingen avsluta relationen eller söka professionell hjälp. En parterapeut kan hjälpa er att se relationen med andra ögon och förstå vad era problem och utmaningar ligger. En bra relation är värd att kämpa för.

Källa: Psychology Today

Annons