Tottie driver en ambulerande blomsterbutik

Tottie Larsson har en mobil blomsterbutik.

Tottie Larsson och hennes mobila blombutik. Foto: Therése A. Svensson

En bil kommer lastad med vår! När inte kunderna kan komma till butiken – ja, då får ju blommorna komma till kunderna. Vi hängde med Totties ambulerande blomsterbutik.

Tottie Larsson och väninnan Belinda Andersson kommer körande till den lilla byn Gislövs läge på skånska sydkusten en vintrig dag i mars.

Här står kunderna och väntar förväntansfullt på blombilen. I byn finns ingen blomsterhandel och att få möjlighet att köpa färska snittblommor direkt från Totties ambulerande blombutik uppskattas.

Superknepet som får din orkidé att blomma igen:

– Idag blir det mycket gult, skrattar Tottie när hon hoppar ut ur bilen och öppnar bakluckan.

En bil kommer lastad med vårblommor! Belinda Andersson hjälper Isabelle och Lidija Josevska som väljer mellan rosa salix och vårliga videkvistar. Foto: Therése A. Svensson

Tipsar om buketter

Hon lyfter ut lådor med tulpaner i alla dess färger och söta ranunkler i gult. Våren är på gång och många vill ha blommor som lyser upp som små solar därhemma. Det finns också romantiska crèmefärgade rosor och vackra papegojtulpaner i aprikos. Och penséer förstås.

Så här gör du den vackraste vårbuketten

Tottie ger kunderna råd om växter som passar fint ihop i en bukett.

– Det är så vackert med rosa salix tillsammans med de här vita påskliljorna på lök som blir som små pioner när de slår ut, visar hon en kund.

Bytte yrkesbana

För fem år sedan släppte Tottie Larsson sitt fasta jobb som marknads- och försäljningschef och blev mer eller mindre oplanerat med en blomsterbutik.

– Det är det bästa jag har gjort! Det började med att jag blev delägare i en inredningsbutik i Höllviken där jag bor. Jag ville kunna jobba närmare hemmet när barnen var små.

Eucalyptus, narcisser, penséer, ranunkler, rosor, tulpaner är en del av utbudet från Totties blomsterbil.

Eucalyptus, narcisser, penséer, ranunkler, rosor, tulpaner… Det är alltid spännande att se vad Tottie har med den här gången. Foto: Therése A. Svensson

Tottie märkte snabbt att det var den lilla blomsterhörnan i butiken hon älskade mest. Hon gick kurser och läste allt hon hittade om snittblommor och blomsterbindning. När butiken såldes flyttade hon i stället in blomsterhandeln i sitt garage och öppnade en internetbutik.

5 populära orkidésorter – och tips på hur du får dem att blomma maximalt

– Jag säljer veckans bukett till boende i närheten och kör mina rundor med blombilen varje helg.

Handlar själv på natten

Totties koncept är att hoppa över mellanhänder och själv välja de blommor hon vill ha direkt från återförsäljare i Köpenhamn och i Nederländerna.

– Världens största blomsterauktion finns i Aalsmeer i Holland. Torsdagar går jag igenom vad som erbjuds via internet och berättar för min återförsäljare vad jag vill köpa. Vid fyratiden på natten hålls sedan auktionen och på lördagen levereras de av min återförsäljare, förklarar Tottie.

Gula ranunkler från Lotties blomsterbil.

Ranunklerna lyser som små vårsolar! Foto: Therése A. Svensson

Tottie håller utkik efter lite udda snittblommor som de vanliga blomsterbutikerna inte har i sitt ordinarie sortiment. Samtidigt vill hon inte konkurrera med de stora kedjorna utan ser till att bara köra blomsterbilen till de byar som saknar egen blomsterbutik.

Vem är Tottie Larsson?

  • Yrke: Blomsterkreatör med egna företaget Botanica Miss Lilly.
  • Ålder: 49 år.
  • Bor: Höllviken i Skåne.
  • Familj: Torbjörn och deras fyra barn, två därhemma och två utflugna bonusbarn.
  • Drömmer om: Ett gigantiskt växthus fyllt med snittblomster från världens alla hörn att skapa och sälja ifrån varje dag.

Mer intressant innehåll hos allas.se: