Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Träning som första dejt: Så fann Emma och Sven varandra

26 jan, 2021 
Per-Ola Ohlsson
Emma och Sven är iklädda träningskläder, håller om varandra och berättar hur de möttes via en blinddejt och gav sig ut på gemensam löprunda.
Första mötet var en blinddejt där de sprang en runda på åtta kilometer. Några veckor senare var Emma och Sven oskiljaktiga.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tillsammans har de sprungit tusentals mil, simmat i öppet hav och uthärdat åtskilliga fysiska ansträngningar. Men inget har varit så omtumlande för Emma Jönsson, 45, och Sven Lindeberg, 57, som när hon berättade för honom att hon var gravid.

– Jag längtade så fruktansvärt mycket efter att bli pappa, men jag hade nästan gett upp. Jag trodde jag var för gammal, att det var för sent i livet för mig, säger Sven och torkar märkbart rörd bort en tår ur ena ögonvrån.

Det var Sven som ringde upp mig och frågade om jag ville springa en runda

Emma Jönsson

När sonen Simon föddes för åtta och ett halvt år sedan var han verkligen ett efterlängtat barn. Några år sedan var familjelyckan komplett när lillebrodern Dennis, 4,5 år, föddes.

– Barnen är mitt allt. Jag var först lite tveksam till att skaffa barn, men jag har aldrig ångrat mig en enda sekund, säger Emma och sätter sig i soffan bredvid Sven hemma i familjens stora och ljusa villa på Bjärehalvön i Skåne.

Hela familjen är ute och motionerar: Storebror Simon cyklar och lillebror Dennis sitter i vagn medan pappa Sven och mamma Emma springer.
Hela familjen är ute på en motionstur.

Hit, till de natursköna omgivningarna mitt mellan Torekov och Vejbystrand, flyttade Emma och Sven efter att sonen Simon fötts. Emma är uppväxt i trakterna och längtade tillbaka till Skånes nordvästra hörn. En bit bort hörs ibland toner från en av deras närmaste grannar – den folkkära artisten Hasse Andersson.

Annons

– Det var läget som gjorde att vi valde den här platsen. Huset var i så dåligt skick att vi var tvungna att riva det och bygga nytt, berättar Sven och visar utsikten mot havet från vardagsrumsfönstret.

Både blinddejt och speeddejt

Berättelsen om hur Emma och Sven träffades och blev ett par är en annorlunda och inspirerande historia. Om man ska vitsa till det kan man säga att deras första möte på sätt och vis både var en blinddejt och en speeddejt.

– Det var Sven som ringde upp mig och frågade om jag ville springa en runda i Pålsjö skog i Helsingborg tillsammans med honom, berättar Emma med ett leende.

Se också: Karin blev änka vid 33 års ålder – förlorade maken i cancer

Karin blev änka vid 33 år - förlorade sin man i cancerBrand logo
Karin blev änka vid 33 år - förlorade sin man i cancer

Emma och Sven sprang en runda på åtta kilometer tillsammans i lagom tempo för att de, utan för mycket ”speed” och risk för att bli alltför andfådda, skulle kunna prata med varandra under tiden.

Annons

Den risken var å andra sida nästan obefintlig eftersom såväl Sven som Emma då, liksom nu, var mycket vältränade. Han var landslagsman i militär femkamp och hon tyckte om att träna och hålla sig i god form.

– Efter att vi sprungit tog vi ett dopp och simmade i Öresund innan vi gick och åt en middag på en restaurang i närheten, berättar Emma.

Där någonstans uppstod ett ömsesidigt intresse och det ledde en vecka senare till att de gjorde en gemensam Stockholmsresa.

– Det var där som det sa klick ordentligt, säger Sven med ett leende.

Men om man nu skulle tro att Sven var så modig att han ringde upp vilken okänd kvinna som helst som han tyckte verkade intressant så måste vi backa bandet lite och ta det från början.

Var singel i många år

Sommaren 2005 när Emma och Sven träffades var han en 42-årig man som var mitt uppe i både den civila karriären och som landslagsman i militär femkamp. Han hade levt som singel i många år och inte ansett sig ha tid att försöka finna kärleken. Den fritid han hade ägnade han sig åt att renovera gamla hus.

Annons

– Jag har hållit på mycket med idrott och löpning på elitnivå i över 30 år. Tillsammans med min tvillingbrorsa BG (Nilensjö) startade jag IS Göta i Helsingborg som på några år växte från sex till 600 medlemmar, berättar Sven.

Emma satsade efter gymnasieutbildningen på en internationell modellkarriär. Först i Wien och sedan i många år i Kapstaden i Sydafrika.

– Intresset för träning har alltid funnits där. Jag höll på en hel del med friidrott när jag var yngre och ridning har jag alltid tyckt om. Jag satt på hästryggen innan jag hade lärt mig gå, säger hon med ett skratt och tillägger.

– Men däremot var jag ingen tävlingsmänniska innan jag träffade Sven. Det är han som fått mig intresserad av det. Sedan vi träffades har jag tagit SM-medaljer i både Triathlon och militär femkamp.

Under sommaren för snart 14 år sedan var Emma hemma på föräldrarnas gård på Bjärehalvön. Hon var 30 år och visste inte riktigt vad hon skulle göra efter modellkarriären.

Annons

– Den sommaren ägnade jag mig åt att plocka gurka på gården, klippa fåren och passa barnen åt en engelsk familj, berättar hon.

Men en av hennes gamla väninnor i Sverige tyckte att hon inte bara skulle tillbringa sommaren ensam utan komma ut och kanske träffa en trevlig man.

Väninnan, Josefin Palmén, var dessutom aktiv i Svens förening IS Göta i Helsingborg och hon tyckte att de båda skulle passa för varandra.

Tog mod till sig

Till slut tog han mod till sig och ringde upp Emma för att fråga om hon ville träffa honom och springa en runda tillsammans.

– Det var att skjuta lite över ribban för vad jag trodde var möjligt, men ibland måste man våga satsa lite extra.

Jag hade inget att förlora på en dejt

Men vid första samtalet tyckte Sven att Emma verkade ointresserad och han trodde att kontaktförsöket rann ut i sanden. Därför blev han både överraskad och glad när hon ringde upp honom efter några veckor.

– Jag tyckte det var värt ett försök, säger hon. Jag hade inget att förlora på en dejt. Man ska inte ångra det man gör, bara det man aldrig gör.

Annons

– Dessutom hade jag ju bra referenser genom Josefin på att Sven var en bra kille, tillägger hon med ett leende och kryper lite närmare honom i soffan.

Det vore en överdrift att säga att Amors pilar träffade direkt med full kraft vid deras första möte. Efter den runt 40 minuter långa löpturen genom Pålsjö skog och middagen fanns det ett gemensamt intresse mellan dem, men ännu ingen himlastormande kärlek.

Den skulle drabba dem först en vecka senare när de lärt känna varandra lite bättre.

– Jag tyckte Emma var intressant, men samtidigt tyckte jag att hon var lite för ung för mig. Dessutom skulle hon en kort tid därefter åka tillbaka till Sydafrika.

– Jag tyckte Sven var trevlig, men jag tog i första hand inte kontakt med honom för att hitta en livspartner utan för att träffa en trevlig man som jag kunde springa tillsammans med.

Det var där jag förstod att jag verkligen var förälskad

Insåg att det var kärlek

Men en vecka efter deras första möte skulle Sven åka upp till Stockholm för att delta i ett par tävlingar. Han ringde Emma och frågade om hon ville följa med.

Annons

– När vi satt i bilen i sex timmar upp till Stockholm fick vi verkligen chansen att lära känna varandra och prata om allt. Det var där jag förstod att jag verkligen var förälskad, säger Sven.

En minnesbild från den resan har speciellt etsat sig fast i honom.

– Jag gillar att klippa folk och jag brukar hjälpa mina vänner med deras hår. Under den helgen, i en kohage vid en gård utanför Stockholm där vi bodde hos en väninna till henne, fick jag klippa Emmas frisyr. Det var jättestort för mig. Hon var ju modell och väldigt noga med sitt hår.

– Asch, du klippte ju bara topparna, säger hon med ett leende.

Efter att de kom tillbaka till Skåne dröjde det inte länge förrän Emma flyttade hem till Sven i Fleninge norr om Helsingborg där han bodde på den tiden.

– Jag tyckte Sven var en fantastisk man. Han innebar trygghet för mig.

Istället för att åka tillbaka till Kapstaden i början av hösten blev Emma kvar hemma i Skåne där hon började komplettera sina gymnasiebetyg på komvux. Hennes målsättning var att söka in till Statens lantbruksuniversitet i Alnarp och utbilda sig till hortonom, vilket hon också har gjort.

Annons

Jag träffade Sven vid rätt tidpunkt i mitt liv

– Jag träffade Sven vid rätt tidpunkt i mitt liv. Om jag inte hade träffat honom tror jag att jag hade blivit kvar i Sydafrika.

Föreningen Bjäre Runners

I dag driver både Emma och Sven egna företag hemma på gården på Bjärehalvön. Han är dessutom anställd en dag i veckan som generalsekreterare för landslaget i militär femkamp som är ett av de 71 idrottsförbund som ingår i Riksidrottsförbundet.

– Jag var som 48-åring fortfarande aktiv i landslaget och var därmed världens äldsta landslagsman i militär femkamp. Så sent som häromåret fick jag hoppa in som reserv och gjorde bättre resultat än många yngre, säger han.

Emma och Sven håller sig i form genom dagliga löparrundor längs havet eller på Hallandsås. De har startat föreningen Bjäre Runners där de är mellan 20–15 löpare som träffas och springer en runda tillsammans varje vecka.

Sven och Emma är ute på en löpartur, något de gärna gör tillsammans.
Sven och Emma startade tillsammans Valentine run i Helsingborg.

– Jag brinner för det här med motion och folkhälsa. Om man motionerar regelbundet mår man inte bara bättre fysiskt utan även psykiskt, säger Sven.

Annons

Startade Valentine Run i Helsingborg

Eftersom de själva är ett exempel på att motion är bra för kärlekslivet startade de 2019 Valentine Run i Helsingborg. Det är en stadsorientering på Alla hjärtans dag där de deltagande tävlar i par och där de tillsammans ska ta sig runt fem eller tio kilometer genom stadens gator.

– Jag fick idén efter att ha sett något liknande på Facebook från en kompis i Sydafrika. Jag tyckte det var ett kul koncept. I februari går det inte så många lopp och en tävling på Alla hjärtans dag för singlar är ju jättebra både för singlar och par, berättar Sven.

Ett 100-tal deltagare ställde upp i Sveriges första Valentine Run. Förra året var de ännu fler.

– Alla är välkomna, både singlar och par. Man springer i par, men behöver inte springa med en partner om man inte har någon. Man kan springa med kompisar eller familjemedlemmar, berättar Sven.

Singlar paras ihop

Första året kom det nio singlar. Emma och Sven parade ihop dem med varandra inför tävlingen och hittade en reserv till den som blev utan.

Annons

– Jag såg ett par som satt och pratade länge med varandra efter loppet. Det kanske blev något där och att de kommer tillbaka som ett kärlekspar, säger Sven med ett leende.

I år är Valentine Run inställt på grund av coronapandemin, men Emma och Sven hoppas att det kan hållas nästa år istället. Om det hade kunnat hållas i år hade båda sönerna cyklat bredvid sin mamma

– Båda pojkarna gillar att vara ute i friska luften och röra på sig, men de är lite för små ännu för att springa lopp. Simon föredrar att cykla framför att springa och Dennis har precis lärt sig cykla, säger Emma.

– Simon brukar cykla bredvid mig när jag är ute och springer. Det är ett perfekt sätt för oss att göra något tillsammans, säger Sven.

Annons