Undersökning: Detta stör vi oss mest på hos övernattande gäster

Övernattande gäst länsar kylskåpet.
Komma oanmäld, snoka i badrumsskåpet eller slå sönder porslinet. Vilka är de mest störiga beteendena hos gäster som kommer och hälsar på under högtidshelgerna? En ny undersökning har svaret!

Vi har nog alla släkt och kompisar som är en ren dröm att husera ett par dagar. Vännen som slänger ihop en middag, mamman som passar barnen eller farbrorn som får alla att må bra.

"Oj, gått upp i vikt?" Här är frågorna vi sist av allt vill få på släktkalaset i jul

Men alla gäster vi tar emot i stugorna i under ledigheten leverera inte det lyxumgänge som vi önskar oss, visar en ny undersökning av företaget Mattress Firm, presenterad av nyhetsbyrån SWNS.

Detta stör vi oss på hos gäster

I undersökningen tillfrågades 2000 amerikaner vad de tycker är mest störande hos gäster som övernattar i deras hem. Och man känner lätt igen sig i svaren!

Att komma helt oannonserad som gäst tyckte flest personer var jobbigt. Övernattare som är alltför högljudda, lämnar det rörigt efter sig eller bjuder med fler gäster utan att fråga, gjorde också deltagarna riktigt irriterade.

Studien visar också att vi inte uppskattar vissa konstiga beteenden eller för starka dofter hos personer som hälsar på. Många tyckte till exempel att det var jobbigt om gäster som sover över luktar väldigt mycket rök. Att klampa in berusad sent på kvällen var inte heller populärt – liksom att äta mat ur värdens kylskåp eller skafferi, utan att först fråga.

Resväska i sovrum.

Många tycker att det är jobbigare än man kanske erkänner att ha övernattande gäster, speciellt om det tar med sig sina dåliga vanor till ditt hem. Foto: TT/Shutterstock.

Att titta på TV med hög ljudvolym, sent på kvällen eller natten, var ytterligare något som deltagarna i undersökningen störde sig på.

Lagom lång vistelse

Många uppskattade också gäster som vet när det är dags att säga hejdå. Den genomsnittliga tiden man tyckte var lagom att husera en gäst under jul och nyår var 3 nätter. Därefter kunde det kännas som att personan inkräktande, berättade flera.

Topp 10 mest störiga sakerna som övernattande gäster gör:

 1. Kommer hem till dig utan förvarning
 2. Snokar bland dina grejer
 3. Gör sönder något
 4. Lämnar stökigt efter sig
 5. Är för högljudda
 6. Röker
 7. Lämnar rörigt efter sig i ditt badrum
 8. Stannar uppe hela natten och kollar på TV med hög volym
 9. Kommer hem till dig full
 10. Är för krävande

Källa: SWNS

Putsa speglar med perfekt resultat – 5 enkla sätt att lyckas

Att överlag vara väldig krävande som gäst tyckte värdpersoner också var jobbigt. Vi vill helt enkelt kunna koppla av och hjälpas åt för att ha det trevligt tillsammans.

Har en gäst satt ditt hus i brand?

Deltagarna i undersökningen fick också ge egna beskrivningar av vad det jobbigaste var som en övernattande gäst gjort hemma hos dem. Och känner du igen något av dessa beteenden, så har du nog faktiskt haft otur med dina gäster.

På listan fanns bland annat "Kom på gästerna med att sno pengar ur min frus plånbok" och "Gjorde så att det började brinna". Men också något mindre allvarliga saker hängde kvar i minnet hos delagarna. "Åt alla mina rester i kylen" eller "Lät husdjuret sova bredvid i sängen" fanns till exempel med bland svaren.

10 jobbiga sakerna som värd-personer uppgav att deras gäster gjort:

 1. Sov naken i mitt vardagsrum
 2. Gjorde sönder min soffa
 3. Kom på dem med att sno pengar ur min frus plånbok
 4. Åt upp alla mina rester i kylen
 5. Blev full och förstörde mina juldekorationer
 6. lämnade kaksmulor över hela min madrass, som var ny
 7. Lät sitt husdjur sova i sängen
 8. Stal mitt TV-spel
 9. Fick rummet att börja brinna
 10. Slog in ett hål i väggen

Källa: SWNS

Till de värsta hörde kanske gästen som "Slog ett hål i väggen".

Snygga inredningsdetaljen ger bättre luft hemma

Ska du ha gäster i jul – eller själv vara en gäst? Är du den som hälsar på kanske det bästa helt enkelt är bara försöka bete dig trevligt och rimligt. Kolla hur värden har tänkt sig upplägget på era dagar tillsammans och känn dig som hemma, men lagom mycket. Då blir du garanterat tillbakabjuden ett annat år.

Ska du istället husera gäster? Våga sätta gränser om din familj eller vänner börjar bli alltför jobbiga! Du är faktiskt den som har öppnat ditt hem – de inbjudna får respektera dina önskningar.

Foto: TT/Shutterstock