Siv: Jag hittade en fantastisk vän sent i livet

Två äldre, glada, kvinnor sitter utomhus och håller om varandra samtidigt som de skrattar.

Foto: Shutterstock/TT

Jag saknade någon att resa med och när jag träffade Birgit sa det bara klick.
Sedan den dagen har vi upplevt mycket tillsammans och vår vänskap blir bara starkare och starkare.

Se också: Så bra passar du och dina vänner ihop – enligt stjärnorna
1:50

Efter reklamen: Se också: Så bra passar du och dina vänner ihop – enligt stjärnorna

(1:50)

Slå på ljud

Jag blev änka när jag var 57 år och efter min mans död saknade jag någon att resa med. Därför gick jag med i en singelklubb och när jag en dag fick se en broschyr om en drömresa till Skottland tog jag med mig den till ett klubbmöte.

Vi brukade träffas två gånger i veckan för att göra något trevligt tillsammans –gå en promenad, fika på ett kafé, eller något annat.

Resan till Skottland blev startskottet på vår vänskap

Denna kväll var det bara en annan, förutom jag, som dök upp. Hon hette Birgit och jag kände inte henne eftersom vi aldrig pratat med varandra. På skoj frågade jag om hon ville se vart jag ville resa och hon tittade igenom min broschyr och sa direkt att hon ville följa med.

Eva: Jag fann en ny bästa vän – som pensionär

Jag blev paff och sa att hon kanske skulle tänka på det först. Det var en månad innan anmälningstiden gick ut så vi hade gott om tid att bestämma oss.

Som tur var hade Birgit inte mist reslusten, för vid nästa klubbträff var hon fortfarande intresserad. Vi anmälde oss och gick sedan och gladde oss i ett par månader.

När dagen för avresa kom erbjöd sig min son att köra oss till stan där vi skulle kliva på bussen som skulle ta oss till Skottland. När vi kom fram till stan hoppade vi på längst fram i bussen och gav oss i väg.

Vi fick elva härliga dagar och hade det så trevligt tillsammans.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Birgit visade sig vara en hejare på engelska och det var ju en stor trygghet för mig. Hon och jag var överens om i stort sett allting.

När bussen gjorde halt för en paus, gick de allra flesta medresenärerna på kafé, men Birgit och jag tog en snabb macka och så hann vi kika lite i affärer och ta en promenad i omgivningarna.

Vår vänskap blir starkare med åren

Det är nu tio år sedan vi gjorde denna resa men Birgit och jag talar fortfarande om alla de minnen var har från resan. Vår vänskap har sedan dess bara blivit starkare och djupare.

Barbro: På äldre dar insåg jag vikten av riktiga vänner

Birgit har inte bil så när hon ska till sjukhuset för kontroller, kör jag henne. Hon bjuder mig på lunch som tack för hjälpen och sedan går vi lite i affärer.

Om jag behöver ett klädesplagg är Birgit otroligt snäll och har tålamod att hjälpa mig hitta precis det jag tänkt mig. Hon kan allt om bra kläd- och skomärken och jag är säker på att om det inte var för henne skulle jag alltid gå omkring i gamla paltor.

Vi samlar på saker – ärver och byter med varandra

I vår egen lilla stad är det med jämna mellanrum loppmarknad och då måste vi givetvis dit. Konstigt nog hittar vi alltid något spännande som vi inte kan leva utan. Vi är båda samlare.

När Birgit är ute och reser tar hon alltid med sig en ängel hem till mig. På väggen vid min säng hänger de allihop och vakar över mig. Vi ärver också saker av varandra och byter kläder, skor, böcker och tidningar.

Hillevi: Jag och min granne fann vänskap i varandra

De flesta i singelklubben vet att vi är bästa kompisar, men när vi är tillsammans med de andra klubbmedlemmarna är vi aldrig förtroliga. Det är vi däremot med varandra. Vi vet att vi kan lita på varandra.

Birgit är en fantastisk väninna och vår kemi är perfekt. Jag är så glad för att jag fick med henne till Skottland den där gången.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]