Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Vårdhunden Egon sprider glädje på boendet

25 feb, 2020 
AvLovisa Svedlund
Hunden Egon kollar på ett fia med knuff och myser med ägaren Ida Alriksson.
Foto: Ida Alriksson

Han lägger tassen på någon som är orolig och kan slå sina egna tärningar i Fia med knuff. Vårdhunden Egon jobbar på ett boende för personer med psykiska besvär – och gör minst sagt succé.
– Klienterna frågar alltid när han kommer nästa gång, de skulle gärna ha honom här varje dag, säger Ida Alriksson, Egons ägare och hundförare.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När Ida närmar sig jobbet hör hon en svans som viftar mot burens vägg i bakluckan. Upprymdheten kommer från labradoren Egon – hennes hund och kollega på boendet sedan två år tillbaka.

Egon hjälper till att skapa daglig sysselsättning för de om bor på boendet – klienter med olika psykiska besvär. Och när Egon ser sin arbetsplats genom bilrutan kan hans kroppsspråk inte dölja glädjen, berättar Ida.

Ida Alriksson kramar vårdhunden Egon
"Jag vet själv hur bra jag mår av att ha djur omkring mig och ville ge andra tillgång till djur." säger Ida Alriksson. Foto: privat

– Han älskar sitt jobb och brukar dra in mot huset när vi kommer på morgonen. Ju fler som kommer in på morgonen, desto gladare blir han. Han vill verkligen ha så många klienter som möjligt runtomkring sig.

Annons

Älskar att jobba med sin hund

När Ida tog över sina föräldrars gård norr om Hässleholm för några år sedan hade hon längtat efter att ha en hund. Nu fanns äntligen plats för djur och hon skaffade både höns, katter, hästar och minigrisar. Problemet med en hund var bara att den behövde sällskap och någonstans att vara på dagarna.

Vårdhunden Egon sitter på en altan i solen
Foto: Privat

– Jag frågade min chef om det kunde gå bra att jag hade med en hund på boendet och fick ja. Samtidigt hade jag också drömmen att gå vårdhundutbildning så att hunden så småningom kunde få ännu fler människor att må bra, säger hon och fortsätter:

Annons

– Jag vet själv hur bra jag mår av att ha djur omkring mig och ville ge andra tillgång till djur. Naturen har man ju tillgång till på boenden likt det jag jobbar på, men inte djur på samma sätt.

Valet föll på Egon, en svart labrador som visade sig ha den typiska kärleken till människor som är vanligt för rasen. Till en början fick han bara vara med på Idas kontor inne på boendet, men så snart han fyllt ett år kunde han göra lämplighetstestet för att bli vårdhund.

På utbildningen övade han tillsammans med Ida på allt från att klara trix, till att lyssna på människor han inte träffat innan och gå fint bredvid en rullator. Och redan första dagen märktes att Egon gillade att hjälpa och finnas till för andra människor.

– Både jag och lärarna såg direkt att Egon skulle passa som vårdhund. Han ville så gärna lära sig nya saker och var hela tiden väldigt lyssnande.

Annons

Jobbar i "Sysslerian"

Egon klarade certifieringen och började jobba tillsammans med Ida. Hon hade tidigare haft en administrativ tjänst men blev nu istället handledare för den dagliga sysselsättningen på boendet. Och där fick Egon en viktig roll.

– Jag och Egon jobbar i det som kallas "Sysslerian". Där har vi alla möjliga aktiviteter, vi spelar spel, gör handarbete och målar. Egon kan vara med klienterna passivt vid sidan men deltar också i flera aktiviteter. När vi spelar Fia med knuff har han några stora mjuka tärningar som han kan puffa med nosen, och så hjälper vi honom att flytta pjäserna. Han specialitet är att sitta med på en stol vid bordet så att han kommer i rätt höjd.

Vårdhunden egon får godis i en burk, framför ligger ett Fia med knuff upplagt
Egon har en stor grön tärning som han själv kan puffa på med nosen. Foto: privat

Men klienterna får också bra sysselsättning genom att skapa aktiviteter och lekar för Egon, berättar Ida. De gör tricks och hinderbanor med honom och går promenader eller lägger ut godis han får leta upp. Ibland myser de bara med honom i soffan inne i Sysslerian.

Annons

– Det är ju väldigt bra för de här klienterna att både få närhet och kärlek från en hund. Är det någon som är lite nere kan de få glädje och energi genom att kasta saker eller leka, andra kanske mer behöver bli lugna eller tröstade och väljer att bara klappa eller mysa.

– Ibland har vi också pälsvård på schemat och det märker man också är väldigt skönt och bra för klienterna. Jag tror det är något med att få vårda någon annan och inte bara bli vårdad själv.

Sen Egon och Ida blev ett vårdteam har hon till och med märkt att klienterna börjat tappa intresse för henne – och frågar mest efter Egon, berättar hon och skrattar.

– Klienterna frågar alltid så fort han inte är med när han kommer nästa gång, de skulle gärna ha honom här varje dag. Det märks att han är en bra konversationsstartare också, han blir något lättsamt som många kan prata om. Är han inte här brukar klienterna fråga hur han mår eller var han är just den dagen, och det leder ofta vidare till andra bra samtal.

Ödmjuk för hundrädda och allergiker

Vårdhunden Egon sitter framför en svart soffa
Egon. Foto: privat

Finns det personal eller klienter som är hundrädda eller allergiska på boendet ser Ida till att anpassa Egons aktiviteter så att det funkar för alla. Hon går aldrig fram med Egon till någon som är rädd och vet vilka möten och rum han kan vara med vid.

Annons

– Vill en klient som är allergisk till exempel vara i sysslerian tar vi ut honom därifrån. Jag är alltid uppmärksam, och ödmjuk inför klienter och personal, säger hon och fortsätter:

– Men bland ser man också väldigt fin utveckling här. Vi har till exempel en klient som först var rädd för honom men som är jätteglad i Egon idag. Det har verkligen jobbat fram en fin relation och det är ju kul när man ser.

Vill jobba mer med djur och hälsa

Ida som är undersköterska i grunden trivs bra med sitt jobb nu men har en dröm om att någon gång i framtiden starta en egen verksamhet hemma på gården, dit personer kan komma och må bra av djur och natur. Där är allt tyst förutom kvittret från fåglar, berättar hon.

Gården skulle kunna bli en plats dit man kommer med utmattningssyndrom eller depression, tänker hon.

Annons

– Jag tror det är riktigt bra särskilt i dagens samhälle när det är så stressigt. Jag märker ju själv hur lugn och glad jag blir av naturen och mina djur. På vinterhalvåret tittar jag på stjärnhimlen och andas lugnt när jag är ute hos djuren i stallet och på sommaren tittar jag på all grönska. Jag brukar känna att det är så skönt, och att här är mitt paradis. Det vore så skönt att kunna ge lite av det till andra.

Så här blir din hund vårdhund

Vill du utbilda dig själv till hundförare och din hund till vårdhund? Såhär funkar det!

  1. När din hund är 1 år kan ni göra lämplihgetstest, där det avgörs om hunden får genomföra vårdhundutbildningen.
  2. Klarar hunden testet kan du och din hund börja utbildningen, som finns i några städer i Sverige. Vanligtvis sker en del av utbildningen på distans, en del som praktik och en del som träffar.
  3. Du som ska bli vårdhundförare måste ha en vårdutbildning (till exempel undersköterska) och två års erfarenhet av arbete i vården.
  4. Efter utbildningen måste hunden klara en certifiering för att få börja jobba. Du blir själv utbildad vårdhundförare och kan i framtiden utbilda hundar själv och bara ta dem till certifiering, för att göra dem till vårdhundar.
    Källa: Vårdhundskolan
Annons