Lästips: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Veronica och Stefan flyttade från villaliv till lägenhet i stan

09 feb, 2024 
AvBirgitta Lindvall Wiik
Flytten från villa till lägenhet innebar ett stort sorteringsprojekt, men landade i en spännande nystart.
När två av tre barn flyttat ut och huset behövde en nyrenoveringsomgång var valet enkelt.
Veronica Ehne och hennes man Stefan bestämde sig för att flytta till en lägenhet i stan.
– Nu är vi fria att resa när vi vill och behöver inte tänka på ständiga renoveringar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Se också: 7 stylingknep inför visning av din bostadBrand logo
Se också: 7 stylingknep inför visning av din bostad

Det har börjat spira i krukorna på familjen Ehnes uteplats och grillen går redan varm flera kvällar i veckan. Omställningen från villa till lägenhet blev inte så stor eftersom bostadsrätten ligger på entréplan och har en generös uteplats i anslutning till vardagsrummet.

– Jag hade tre krav inför flytten: en stor uteplats, en walk in-closet och en vinkyl. Efter lite ombyggnationer prickade vi in alla tre, skrattar Veronica Ehne, 51, som tycker att hon, maken Stefan, 54 och sonen Elliot, 19, fått ett helt nytt liv när de downsizade och förenklade boendet.

Annons

Downsizade och sålde villan när barnen flyttat

På sikt väntar troligen ännu en förändring när drömmen om att flytta till Rhodos kanske blir sann. Men nu levs livet här och nu med bara sju minuters gångavstånd till restauranger, affärer och stadens övriga utbud i Halmstad.

– Det tar bara fem minuter med kickbiken, när vi flyttade hit skaffade jag och Stefan varsin och vi tar oss i ett nafs både till kontoret och ut på stan. Även Elliot, som är 19, uppskattar närheten till city, där skolan och vännerna finns.

Veronica sitter med datorn i vardagsrummet.
Veronica och Stefan trivs i den nya bostaden. ”Fördelen var att vi fick god tid på oss att renovera lägenheten, att rensa ur huset och flytta.”

Elliot är parets yngsta barn, de övriga har redan flyttat hemifrån och det var en bidragande orsak till familjens val att byta boende.

Annons

– När jag och Stefan träffades hade vi varsitt barn. Jag och Joy bodde i lägenhet i stan och Stefan bodde i ett kedjehus i ett villaområde mellan Halmstad och Tylösand. Jag och Joy flyttade in där och vi fick vårt gemensamma barn Elliot, berättar Veronica och säger att Stefans föräldrar hade ett större sekelskifteshus bara några kvarter bort.

Sedan båda Stefans föräldrar avlidit och han ärvde det gamla huset var tanken först att sälja det. Men under tiden som han och Veronica rensade ur möbler, porslin och annat bohag växte tanken på att själva flytta dit.

– Trädgården i kedjehuset var väldigt liten och här var den jättestor. Jag gillade att odla och vi hade tre barn som skulle få plats för bollekar och studsmatta om vi hade en större tomt. Sedan hade det gamla huset en charm som nyare hus kan sakna.

Annons

Bra att veta när du vill downsiza – Veronicas tips

✔ Låt familj och vänner komma och ta det de vill ha, på så sätt stannar sakerna i kretsen av människor du känner.

✔ Var inte alltför sentimental. Fråga dig ”varför sparar jag den här saken? Använder vi ens den?”

✔ Anlita en auktionskammare för finare saker, kanske ni kan göra något kul tillsammans för pengarna, i stället för att spara faster Gretas gamla vas.

✔ Fota av minnessaker i stället för att spara allt. Då kan du titta på bilderna och minnet finns kvar.

✔ Se flytten som en nystart, för det är det ju. Då ärdet skönt att göra sig av med gamla saker man samlat på sig genom livet. Kanske vill du även addera något nytt för att markera den nya fasen i livet.

När släkt och vänner fått ta det de ville efter Stefans föräldrar, de själva valt vilka minnessaker de ville spara och resten körts till återvinningen började renoveringsprojektet.

– Det var inte helt lätt att rensa ur ett helt bohag. Vi hade ju redan slagit ihop två kompletta hem till ett och nu stod vi här med ytterligare ett hem. Vi insåg att vi aldrig skulle ta fram gamla dukar och mattor ur källaren och vårt hem kunde inte bli en magasinsplats för gamla minnen.

Vas med rosor.
Vasen Stefans mamma alltid hade rosor i står framme i parets bostad.

Veronica fick tipset att ta bilder av saker som de inte hade plats för men som kunde ha ett affektionsvärde. På så vis har de ändå kvar minnet av sakerna.

Annons

– Men vissa saker kändes viktiga att spara, exempelvis vasen Stefans mamma alltid hade rosor i. Nu för vi traditionen vidare när vi fyller den med rosor.

Veronica och Stefan med elsparkcyklar vid lägenhetshus.
Paret har skaffat kickbikes och kan raskt ta sig in till stan. "Det tar bara fem minuter"

Sålde huset och sparade pengar till resor

Det gamla huset byggdes om för att passa en modern trebarnsfamilj, väggar slogs ut, nya sattes upp och ytor som kök och badrum totalrenoverades.

Familjen fick 12 fina år i huset och när både Stephanie och Joy flyttat ut fick Elliot hela övervåningen för sig själv.

Åren gick och huset pockade på med nya renoveringsbehov. Det var dags att byta tak och fönster – ett projekt som höll på att äventyra parets traditionsenliga Rhodosresa.

Annons

– I 20 års tid har vi firat varje bröllopsdag på Rhodos, men nu sa Stefan att vi nog inte skulle ha råd att åka eftersom pengarna behövde stoppas in i husrenoveringarna. Jag protesterade, resorna är viktiga för oss.

Vit villa med utbyggnad och trädgårdstomt
Familjen fick 12 fina år i huset, och var redo för en ny fas i livet när de flyttade till lägenhet.

Ett dygn senare sa Stefan att han hade funderat på en sak. De borde sälja huset och flytta till en lägenhet.

– Vi levde inte längre småbarnliv och kom på att det vi prioriterade då inte var detsamma som vi prioriterar nu – med en tonåring i huset. Jag hade tröttnat på trädgårdsjobb, vi tränar mycket, gillar att resa och åker ofta land och rike kring på crossfit-tävligar som Stefan dömer. När tanken var väckt var det inte långt från ord till handling. Nu började vi hålla utkik efter lägenheter inne i stan.

Annons

Det här är Veronica och Stefan

Familj: Veronica Ehne, 51, företagare, Stefan Ehne, 54, företagare och sonen Elliot, 19, samt taxarna Hans och Sigward. Utflugna barnen Stephanie, 32, och Joy, 29, med familjer.

Gör: Driver Gardin & markis by Textilia.

Bor: I bostadsrätt på 100 kvadrat med fyra rum och kök, i Halmstad.

Aktuella med: Flyttade från villa i bostadsområde strax utanför Halmstad till lägenhet i city när barnen blev stora.

Som av en händelse kom det ut en fyrarummare i ett område som Veronica ofta sneglat på under sina bussresor till och från jobbet. Bostadsrättsföreningen är ungefär 20 år gammal, ligger i ett område som både är lugnt och centralt.

– Visningen hade redan varit, men jag kollade med mäklaren och vi fick en egen visning direkt. För en gångs skull var både jag och Stefan hemma. En av oss brukade alltid jobba i Helsingborg annars. Det var som att det var meningen – allt föll på plats hela tiden.

Stefan öppnar skåpluckor i köket.
Hyllor och skåp har Stefan fixat till för att de ska passa in och ge bra utrymme.

Lägenhet med smarta lösningar och uteplats

Under visningen gick paret åt varsitt håll i bostaden. Veronica tittade på uteplatsen och Stefan gick och knackade i väggar. De ville skapa en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum – precis som de gjort i villan.

Annons

– Uteplatsen var igenvuxen men den var stor och ligger i sydvästläge. Här skulle vi både kunna sola och grilla. Båda gillade vad vi såg – vi såg möjligheterna men ville att Elliot också skulle få kika på bostaden.

Veronica och Stefan fick låna nycklarna och redan samma kväll åkte de till lägenheten igen. Alla tre var överens. Hit skulle de flytta!

Veronica vattnar sina plantor på uteplatsen medan hundarna tittar på.
Under visningen gick paret åt varsitt håll i bostaden. Familjen var överens. Hit skulle de flytta!

Bostaden hade legat ute till försäljning tidigare men inte blivit såld, därför trodde Veronica och Stefan att de kunde pruta – men då drog en budgivning igång.

Annons

– Vi bestämde oss för att ha is i magen och att hålla oss till vårt budtak. Budgivningen hann nästan hela vägen dit innan lägenheten blev vår. Det var jobbigt innan allt var klart. I huvudet hade vi ju redan flyttat in. Jag till och med skrev på Facebook att det är väl ingen av våra vänner som budar mot oss. Lägg av direkt i så fall, skrattar Veronica.

Nästa projekt var att sälja huset och det gick inte så smidigt som de hade önskat. Inte förrän efter ett mäklarbyte och nya bilder som gav husets gamla karaktär rättvisa fann det sin nya ägare.

– Fördelen var att vi fick god tid på oss att renovera lägenheten, att rensa ur huset och flytta. Vi slängde fyra containrar med grejer och tog bara med oss det vi absolut ville ha. Det känns väldigt skönt att källarförrådet inte är fullproppat av saker vi inte hunnit gå igenom. Där finns bara sådant som vi använder.

Stefan visar skjutdörr till ett rum i lägenheten som sparar plats.
Skjutdörrar sparar plats i lägenheten.

Varken Veronica eller Stefan tyckte att det kändes jobbigt att lämna huset, de var helt färdiga med det kapitlet i livet. De fokuserade i stället på att byta till nytt kök, slå ut väggar, renovera uteplatsen, skapa en walk in-closet och installera en vinkyl i sitt nya hem.

Annons

– Vi prickade in alla önskemål för vårt nya hem och alla längtade efter flytten så det var bara roligt när den äntligen blev av.

Veronica sitter med sina två hundar på uteplatsen.
Nya livsfasen kom med stor frihet och de har skaffat hundar igen. Hans och Sigward är nu också en del av familjen.

Den nya livsfasen kom med en stor frihet. Veronica och Stefan känner sig fria att resa bort när de vill, de slipper ha dåligt samvete över allt som borde göras i huset och trädgården. De promenerar till stan på några minuter om de vill sitta på en uteservering, ta ett glas vin och titta på folk. Och de har skaffat hundar igen!

– Vi hade alltid hundar förut, men nu hade vi varit utan i åtta år. När vi inte längre hade ett hus som hela tiden pockade på med arbete så kände vi att tiden fanns igen. Först köpte vi en tax och sedan en till och de hänger med oss överallt. När vi åker iväg på våra elsparkcyklar hakar vi på en cykelkärra som Hans och Sigward får åka i.

Annons

Vi prickade in alla önskemål för vårt nya hem

Nästa livsförändring ligger nog heller inte alltför långt bort. Veronica och Stefan har länge pratat om att flytta till Rhodos efter att Elliot tagit studenten. Det gör han nu, men planerna har skjutits upp bland annat på grund av pandemin och för att paret startat ett nytt markisföretag.

– Men vi kikar på bostäder att köpa eller hyra varje gång vi åker till Rhodos. Under åren har vi hunnit skaffa oss många fina vänner som kan tipsa om hur det fungerar med att skaffa bostad där. Det är en ny utmaning som vi tar oss an någon gång i framtiden.■

Annons