Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Cecilia lämnade karriären i Stockholm för Gotland: ”Alla var chockade över vårt val”

13 mar, 2023 
Text: Malin LagerFoto: Malin Lager, TV4, TT
Grå Gåsens ägare Cecilia Westerholm Beer.
Cecilia Westerholm Beer hade jobbat sig upp inom HR men lämnade allt när hon förälskade sig i hotellet hennes arbetsgivare hade konferens på.
Hon hade ägnat drygt 20 år åt att bygga upp sin karriär. Men när hon nått toppen kom ett boutiquehotell i vägen – Cecilia Westerholm Beer blev så förtjust i stället att hon köpte det, hoppade av direktörsjobbet och flyttade till Gotland.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Cecilia Westerholm Beer åkte till Gotland på konferens den sista veckan i augusti 2019. Sommaren dröjde sig kvar med ljumma vindar och varmt hav. En tid när Gotland är som bäst, enligt Cecilia som då jobbade för ett riskkapitalägt bolag och de hade samlats för att lägga upp en ny strategi.

– Man får siffror som man ska uppnå helt enkelt. Det är alltid någon annan som bestämmer och jag var inte lika peppad som man ska vara.

Se också: Entreprenören Sara Wimmercranz: Så vågar du starta eget företagBrand logo
Se också: Entreprenören Sara Wimmercranz: Så vågar du starta eget företag

Cecilia satt och tittade ut genom fönstret och såg hur vackert det var på Grå Gåsen, och märkte hur tankarna om att bryta upp och göra något annat formade sig inom henne.

– Med risk för att låta lite kaxig: HR-direktörer, HR-chefer med min erfarenhet växer inte på träd så jag hade verkligen kunnat kliva på nästa stora yrkesroll, men jag var inte så himla sugen. Jag kände att jag var ganska nöjd.

Annons

Hon startade eget redan som 26-åring men hade aldrig drömt om att jobba inom hotell- eller restaurangnäringen. Egenföretagandet dit­tills hade handlat om konsult­jobb.

– Däremot hade jag funderat på hur man skulle kunna kombinera ledarskapsutbildning med mat­lagning. När man lagar mat till­sammans kan man få till det här goda samtalet på ett naturligt sätt. Jag har alltid haft ett stort mat­lagningsintresse så något litet embryo har väl funnits.

Ett frö hade såtts och tillbaka i Stockholm växte tankarna om ett liv på Grå Gåsen som lyckligtvis råkade vara till salu.

– Jag kände att barnen var stora och det var dags att göra nåt nytt.

Makarna Westerholm har varsitt äktenskap bakom sig och inga gemensamma barn, och vid den här tidpunkten hade de varit tillsammans i tio år. Det yngsta barnet hade precis gått ut gymnasiet och de andra var redan iväg på jobb och studier. De var positiva till att Cecilia och maken Björn hittade på något tillsammans.

Annons

– Men de var samtidigt helt chockade över vårt val av sysselsättning: ”Ni ska vad?!” berättar Cecilia och fortsätter: Min chef trodde nog att jag inte var riktigt klok när jag sa upp mig.

Du som inte riktigt vågar bryta upp!

– Tveka inte! Man ska bara ångra saker man inte har gjort. Vi ska ju leva tills vi blir 100. Vi lever faktiskt längre och längre, och att byta bana när man är exempelvis 55 år, det är ingen ålder. Jag kan jobba i 20 år till! säger Cecilia.

Corona ställde till det

Bokningsläget inför kommande säsong var gott så fokus var att lära sig verksamheten, men ut­maningarna visade sig vara av ett helt annat slag.

– Det var prat om nån konstig sjukdom i Kina men sen brakade det ju loss även här i Sverige. Det sista jag gjorde som HR-chef var att skicka hem medarbetarna på distansarbete.

Huset i Stockholm var redan sålt och flyttlasset till Gotland gick i slutet av mars 2020, men det som skulle bli en nystart i livet blev en mardröm för Björn och Cecilia som hade satsat allt.

Cecilia sitter på en orange svart gräsklippare ute i trädgården.
Cecilia är inte rädd för att hugga i där det behövs.

– Det var vita knogar på ratten. Allt avbokades! Alla konferenser var borta, alla hotellnätter, bordsbokningar. Allt försvann! säger Cecilia som minns sin förtvivlan som vore det igår.

Annons

Oron var enorm. De hade tagit över en fullt fungerande verksamhet som de långsamt skulle förfina, utveckla och sätta sin prägel på, men i stället satt de med stora kostnader och inga intäkter. Skulle de gå i konkurs innan de ens hade öppnat? Tankarna malde dygnet runt och för att skingra stressen började de röja, rensa och fixa. De öppnade Grå Gåsen i maj trots de hårda reserestriktionerna.

– Gotlänningarna var väldigt lojala och gjorde allt för att stödja de lokala företagen. Det gjorde att vi hade lite puttrande verksamhet, och sen bestämdes det att mycket bättre skulle spelas in trots coronan. Det var fantastiskt när tv-teamet rullade in här!

Så mycket bättre blev av

Någon vecka in i tv-produktionen satt Cecilia på kontoret. Tv:n stod på och när hon hörde statsministern berätta att de skulle släppa reserestriktionerna släppte hon allt och sprang ut i trädgården med tårarna rinnande nedför kinderna.

– Det var en sån lättnad! Och då fyllde vi hotellet på nolltid. Tack och lov hade vi ägnat coronavåren åt att digitalisera alla bokningssystem, annars hade vi aldrig klarat det. Det bokades konstant. Min telefon låg och vibrerade och varje gång nån bokade fick jag ett pling. Telefonen bara ”pling, pling, pling, pling”.

Besökare sitter ut på Grå Gåsen på somamren.
När TV4 inte huserar på Grå Gåsen är hotellet öppet för allmänheten.

Mardrömsstarten vände och blev i stället en rekordsommar i Grå Gåsens historia. De hade uppemot 600 gäster per dag i restaurangen och hotellet var fullbokat.

Annons

– Det var kaos. Då hade vi inte hunnit renovera så saker gick sönder överallt. Vi sprang och lagade toaletter och duschar. Det regnade in och elen gick hela tiden.

Svenskarna semestrade hemma i stället för utomlands och infrastrukturen på Grå Gåsen var inte dimensionerad för den intensiva verksamhet som följde.

– Första året var helt galet! Ibland la jag mig raklång på golvet i vår lilla buss, och satte väckarklockan för att jag behövde få en timmes sömn. Där på golvet kunde jag fråga mig själv: ”Hur värdigt är det här?”

Lagar mat till artisterna

När hösten kom återinfördes många coronarestriktioner och Cecilia och Björn kavlade uppärmarna.

– Vi kunde inte bara sitta här och rulla tummarna utan vi har totalrenoverat. Lagt om elen, bytt ut alla toaletter, tapetserat – allt. Det vi gjorde på två år hade vi tänkt sprida ut på fem–sex år.

Cecilia står i köket och smakar av en gryta hon lagar. Hon har på sig en skjorta med blommor och blad.
Maten i tv-programmet lagar Cecilia själv.

Restriktioner kom och gick och som hotellägare var det bara att gilla läget. När livet äntligen skulle återgå till det normala utbröt kriget i Ukraina.

Annons

– Vi har ju bara lett verksamheten under corona och krig och har därmed inte upplevt vardagen under ett normalt hotell-år, konstaterar Cecilia.

Cecilia var 53 år när hon hoppade av sin gedigna HR-karriär.

– Flera av våra vänner började trappa ned och funderade på att bo i Spanien halva året och sådär, men det är inte min grej. Det kanske är kopplat till min HR-tanke. Jag försöker ju entusiasmera andra till personlig utveckling, ta en andra karriär och testa olika saker. Det är aldrig för sent!

Under de två första åren hann Cecilia inte sakna sitt gamla liv överhuvudtaget för de hade så mycket att göra, maken Björn och hon.

– Björn är en yes-man! Han är min sparringpartner och jag är tacksam över att vi bägge är ja-sägare som inte räds nya utmaningar.

Nu på tredje året har hon hunnit reflektera över deras val och hon ångrar inte beslutet att bryta upp karriären och livet i Stockholm.

– Däremot kan jag sakna känslan att vara med i ett professionellt sammanhang. Jag var ganska van vid att, hur ska jag säga, vara någon. Inom HR-världen var jag ganska väletablerad och höll föreläsningar och annat – det livet kan jag sakna ibland. Att stå på scen och fängsla en publik för ett ämne som jag brinner för. Den här kicken!

Annons

Det omtyckta TV4-programmet Så mycket bättre har spelats in på Grå Gåsen sedan starten 2010, och paret Westerholm Beer har varit med de tre senaste säsongerna.

– Jag fokuserar på att de har det bra, och det försöker jag tolka genom maten och ätandet.

Håkan Hemlin, Mats Wester, Anna Ternheim, John Engelbert, Molly Hammar, Daniela Rathana och Måns Zelmerlöw spelar in Så mycket bättre på Grå Gåsen i Burgsvik på södra Gotland.
Hotellet Grå Gåsen känner vi igen från TV4:s Så mycket bättre.

Maten har en viktig funktion i programmet och det är Cecilia som lagar den.

– Första året var jag supernervös, utbrister Cecilia och skrattar åt minnet. Det är jag inte längre för jag har lärt mig så mycket och anpassar menyerna efter artisterna och tv-kamerorna.

Artisterna är nervösa och de som ska uppträda äter nästan ingenting innan de ställer sig upp och sjunger. Förutom hänsyn till allergier och intoleranser måste Cecilia hitta balansen mellan vackert upplagd mat och vad som är lätt att äta. Hon kan exempelvis inte strö persilja över maten för det fastnar mellan tänderna vilket syns på närbilderna i tv. Cecilia försöker laga mat som klarar av att ätas kall och hon tar inte illa upp om någon inte ens rört maten när hon dukar av.

– På en normal restaurang skulle man kanske bli ledsen om någon bara petat i maten, men här vet jag varför någon inte ätit. Jag brukar göra en matlåda av det och fråga om de vill ha det senare, så det är inga problem.

Det här är Cecilia

  • Namn: Cecilia Westerholm Beer.
  • Ålder: 56 år.
  • Född: 31 maj 1966.
  • Bor: Burgsvik, Gotland.
  • Familj: Maken Björn, två vuxna barn och två vuxna bonusbarn.
  • Gör: VD för Grå Gåsen i Burgsvik AB.
  • Jobbat som: HR-direktör med mer än 20 års erfarenhet av att leda framgångsrika HR-team inom olika branscher.

Cecilia om att...

… hon var med i Halv åtta hos mig.

– Det var Björn som anmälde mig! Han råkade anmäla mig en natt när han inte kunde sova. Då hade jag inte en aning om att jag flera år senare skulle laga mat för TV4 igen.

...  det känns i kroppen när en låt lyfter.

– Jag har varit med om såna fantastiska stunder när det framförs en tolkning och man känner att ”det här är så galet bra!”

... hon aldrig syns i Så mycket bättre.

– Det är en medveten strategi. Vi är inte här för att synas i bild – det ska artisterna få göra.

Annons