Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Ingmari jobbar som quizkonstruktör: ”Kvinnor glöms ofta bort i historieskrivningen”

07 mar, 2023 
Ingmari Bergquist
Ingmari har brunt vågigt hår, vit skjorta och svarta glasögon på sig.
Ingmari Bergquist är som ett levande facit. Hon har bland annat skrivit frågor till Jeopardy, Det vete katten och Ring så spelar vi.
Leta frågetecken och korrekta svar, med en stor dos nyfikenhet. Så ser jobbet ut för en frågekonstruktör.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hur jobbar en frågekonstruktör? Varför är det så lätt att skriva om amerikanska män? Och vad är svenskorna i Calvados?

Se också: Så skapar du bästa quizet till festenBrand logo
Se också: Så skapar du bästa quizet till festen

Jag har skrivit quizfrågor för Jeopardy, Det vete katten, Ring så spelar vi och Dagens Nyheter. Många tycker att mitt arbete låter roligt och det är det också! Och det här är vad jag gör. Ibland är det svårt. En dag skulle jag skriva om den skotska rätten haggis (gjord på inälvor, ister, havregryn och kryddor, smakfullt tillagad i en fårmage). Allt började i största harmoni och jag skrev:

Annons

”I Skottland kompletteras haggis gärna med ”neeps and tatties”. Tatties är potatis, men vad är neeps?”

Okej, vad är neeps? Jag kollade ordböckerna. Neeps är ett skotskt ord för ’turnip’, alltså ’rova’. Eller vänta … Betyder det swedish turnip, alltså ’kålrot’ i stället? Hjälp … jag googlar. Men inte ens skotskfödda matskribenten Susan Smillie på brittiska The Guardian är tvärsäker. Jag fick skriva en annan fråga.

Hitta rätt

Att veta var personer är födda är också knepigt. Så här står det i Wikipedia:

”Felix tillhörde en österrikisk-judisk gurkodlarfamilj i Znaim (i dag Znojmo) i södra Mähren (Sudeterna), en del av Österrike-Ungern som efter första världskriget tillföll Tjeckoslovakien.”

En person håller i en anteckningsbok med färgglada anteckningar.
Faktakoll är viktigt, för siffror, namn och stavning skiljer sig ofta åt.

Krig är dåligt ur alla aspekter, men när gränser dras om och platser byter namn krånglar det till livet också för mig. Znaim, Znojmo, Mähren, Sudeterna, Österrike-Ungern, Tjeckoslovakien … ? Hjälp!

Annons

Citatet handlar om Herbert Felix som flydde till Sverige undan nazismen. Tack vare sin gurkkännedom grundade han sedan AB Felix tillsammans med ättiksfabrikören Per Håkanson.

En quizkonstruktör lär sig snart att många svenska företag startats av människor med andra rötter än svenska. Förutom Felix, även Allers, Zeta, Cloetta, Marabou, Bonniers, Amelia, Klarna, Skype, Elite Hotels, Pyramidbageriet…

Glömd historia

Det är roligt med variation, så jag försöker tänka utanför ramarna och inte bara fråga om västvärlden eller om män. Men det är inte alltid så lätt. När jag skrev för Jeopardy skulle varje kategori innehålla fem frågor samt en extrafråga. Försök skriva sex frågor om Laos? Namnge på fri hand sex ecuadorianer? Eller sex australiensiska kvinnor?

Ingmari sitter vid skrivbordet, hon har en vit blus på sig.
Ofta stöter Ingmari på intressanta fenomen som hon vill veta mer om.

Kvinnor glöms ofta bort i historieskrivningen. Konstnären Anders Åberg skapade friluftsmuseet Mannaminne på Höga kusten. Alldeles själv. Väl? Nja, nyligen upptäckte jag att han hade en fru, Barbro Åberg, och i en artikel i Nya Norrland från 1989 beskrivs hur hon:

Annons

… driver cafét, lagar mat, serverar, diskar och städar, sköter kontakterna med uppträdande, orkestrar, utställare och myndigheter, har ansvaret för bokföring och annan pappersexercis, skjutsar barnen till idrottsträning och kompisar – ofta samtidigt.

Även Ericssonkoncernens grundare Lars Magnus Ericsson hade en hustru, Hilda Ericsson, som inte bara åt chokladpraliner på divanen. Enligt Wikipedia spelade hon i stället en viktig roll i företagets framgångar men utelämnades i historieskrivningen.

Intressanta fenomen

Faktakoll är viktigt, för siffror, namn och stavning skiljer sig ofta åt. Gränser dras om, platser och personer byter namn och företag får nya ägare.

Alltför spännande faktauppgifter bör man dock se upp med. En tumregel är att ju intressantare ett påstående är, desto troligare är det att det är felaktigt.

Annons

Ofta stöter jag på intressanta fenomen jag vill veta mer om:

Att David Attenborough medverkat på en låt, Badger swagger, tillsammans med rockgitarristerna Brian May och Slash för att protestera mot grävlingsjakt. Gruppen heter Artful Badger och låten finns på Youtube.

Närbild på Ingmari. Hon har brunt vågigt hår och svarta glasögon på sig.
”Från vilken brittisk stad rings det ett samtal i ABBA:s Super trouper?” är en favoritfråga. Vet du svaret?

Att det finns hus med svenskt påbrå i franska Calvados. Den svenske journalisten Victor Vinde rapporterade efter andra världskriget från den sönderbombade staden, och reportagen ledde till att 400 svenska byggsatser för småhus skickades dit. Husen kallas les suédoises ’svenskorna’, och är fortfarande populära.

Annons

Att Per-Albin Hansson fått ett bostadsområde i Wien uppkallat efter sig – Per-Albin-Hansson-Siedlung. Det uppfördes 1947 som tack för svensk humanitär hjälp. Gatorna har namn som Göteborggasse och Selma Lagerlöfgasse.

Klassisk quizfråga

Personligen gillar jag frågor som ”Från vilken brittisk stad rings det ett samtal i ABBA:s Super trouper?” Och som av en ren slump har jag skrivit den frågan själv. Vet du vad det är för stad?

En annan bra fråga är vad som står på det nerfällbara bordet framför dig i flygplansstolen. Frågan kommer från Alla mot alla. Ja, vad står det där?

En klassisk quizfråga är: ”Vad hette hotellet där drinken Singapore Sling skapades?” Och det är förstås Raffles Hotel. En svårare fråga är: ”Vad hette bartendern som skapade drinken?” Svaret är Ngiam Tong Boon, så nu kan du briljera med det.

Bli en vass quizmakare!

  • Variera svårighetsgraden.
  • Undvik siffror och årtal som rätt svar.
  • Skriv hellre ”NN blev minister 2021” än ”NN är minister” för världen förändras och ministrar kan avgå.
  • Fråga om sådant som gästerna har en personlig koppling till.
  • Fråga gärna om aktuella ämnen.
  • Undvik att fråga om sjukdomar, olyckor, katastrofer och elände.
  • Faktakolla noga.
  • Flervalsfrågor gör tipspromenaden lättare att rätta.
  • Och undvik frågor om neeps.

Lycka till!

Annons