Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Vickan: Vår kärleksfest sa en del om våra ”vänner”

24 apr, 2024 
Anonym läsarberättelse
Foto: Shutterstock/TT
Förra sommaren firade jag och Uffe silverbröllop. Jag hade sett fram emot det länge, för det var första gången i mitt vuxna liv som jag skulle hålla i en fest där jag var en av huvudpersonerna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Se 4 programledare som blivit kära i varandraBrand logo
Se också: Se 4 programledare som blivit kära i varandra

När Uffe och jag gifte oss 1998 valde vi att göra det i hemlighet. Vi sa ja till varandra på rådhuset och de enda vittnena var två anställda.

Mitt förhållande till mina två barns far hade varit formellt, och trots att vi hade gått isär innan jag träffade Uffe, blev han arg och svartsjuk över att jag träffade någon annan så snabbt.

Uffe hade varit formellt gift med sina tre barns mor, men de hade skilt sig. Det hade ­varit enligt hans önskan och det hade hänt innan han och jag träffades, men hon tog det inte lätt när han blev förälskad i mig.

Fira kärleken och bröllop

Våra fem barn tillsammans var alla under skolåldern, och det fanns ­utmaningar med umgängesrättigheter, boendeadresser och mycket mer.

Annons

Lyckligtvis höll vår kärlek ihop, och efter några år ­lugnade det ner sig.När vi firade kristallbröllop i augusti 2013 ville vi egentligen ha en stor fest, men det blev för tätt inpå vår gemensamma dotters födelsedag.

Vi bestämde att hon skulle få uppmärksamheten och festen. Ekonomiskt hade vi inte ­heller möjlighet att hålla två fester nästan samtidigt, så vi kom överens om att vänta med vår fest till silverbröllopet.

Jag var så glad och förväntansfull när vi i god tid ­skickade ut inbjudningar. ­

Silverbröllopet skulle vara ett firande av vår kärlek som överlevt allt och fortfarande var levande och sprudlande.

Jag trodde lite naivt att alla våra vänner och familjemedlemmar gladeligen skulle dyka upp för att fira med och för oss.

Tyvärr blev jag besviken många gånger under de kommande månaderna. Jag hade trott att det snabbt skulle strömma in med ”ja tack” till festen, men tre veckor efter att inbjudningarna hade skickats ut hade bara några få svarat.

Annons

Av dem kunde ett par inte komma eftersom de skulle vara på semester. Vi hade satt en deadline för svar, och när den dagen kom hade nästan hälften inte gett något svar.

Lyckat bröllop till slut

Det kändes lite platt när vi blev tvungna att ringa för att påminna folk om att svara, men restaurangen behövde veta hur många gäster vi skulle vara. Bland dem vi ringde till kunde alla komma utom tre personer.

Vid den tiden hade det redan varit en del problem med gästlistan. Två av de inbjudna kvinnorna hade blivit osams. Båda sa att de inte skulle komma om den andra anmälde sig till festen.

En av de inbjudna gästerna insisterade på att ha med sin lilla hund, och en annan sa att om vi inte bjöd in dotterns nya pojkvän, som vi inte ­kände till, skulle hon inte komma.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Annons

Till slut var jag så besviken och nedstämd att jag försökte övertala Uffe att avboka den dyra festen.

– Jag vill hellre använda pengarna till en härlig semester för oss två i stället, suckade jag.

Uffe tyckte dock att vi skulle hålla fast vid våra planer, och att gästerna som ställde krav för att komma helt enkelt fick stanna hemma.

Det slutade med att vi hade festen och det blev lyckligtvis en stor dag med många hjärt-värmande och glada inslag, särskilt från våra härliga barn. Totalt hade vi bjudit in 59 gäster, och av dem kom 48.

På bilderna ser allt vackert och festligt ut, men jag har blandade känslor när jag tittar tillbaka på dem.

De personerna vi hade bjudit in, men som valde att stanna hemma eftersom allt inte kunde vara precis som de ville ha det, känner jag inte längre så varmt för, även om jag tidigare ansåg dem som riktigt bra vänner.

På det sättet fick vår kärleksfest några oväntade konsekvenser, för om människor som vi antog att vi hade nära relationer till inte ville dyka upp för att glädja oss, var vi nog inte så goda vänner ändå.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons