Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Viggo, 4, efter succén i Nyhetsmorgon: ”Jag kommer aldrig sluta måla”

26 jan, 2022 
Louise Werner
Viggo 4 år fick visa upp porträtten han gjort på Steffo Törnquist och Sofia Geite i Nyhetsmorgon.

Programledarna i TV4 nyhetsmorgon rördes till tårar när de fick se porträtten på sig själva som Viggo hade målat. Nu vänder sig folk efter honom på stan och intresset för honom och hans konst har på bara några dagar blivit större än hans familj någonsin hade trott.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Efter att fyraårige Viggo Lindhe medverkade i Nyhetsmorgon och visade upp sin konst den 22 januari blev han snabbt rikskändis.

– När vi kom ut från studion såg vi av en slump Carl Bildt. Han såg ut att lysa upp när han såg Viggo och jag fick för mig att han kanske också sett inslaget i nyhetsmorgon, säger pappa Linus Adolfsson och skrattar.

Se när Viggo rör programledarna till tårar:

Viggo, 4, rörde TV4-programledarna till tårar med sin konstBrand logo
Viggo, 4, rörde TV4-programledarna till tårar med sin konst

– Vi har alltid målat för att det är kul tillsammans med Viggo, och jag hade nog aldrig förväntat mig en så stor uppmärksamhet. Det är såklart kul, men lite jobbigt också. Viggo själv är social, älskar att prata om sina tavlor, men är annars ganska oberörd över uppmärksamheten, säger Linus.

Viggo målar vid köksbordet en bild på sig själv när han var liten.
Viggo målar ett självporträtt efter en bild där han var mindre.

Det kreativa finns i familjen

Intresset för det kreativa finns i familjen. Linus arbetar som 3D artist och Viggos mamma Michaela har ett väldigt bra öga för det estetiska. Hon har bland annat lärt Viggo att skapa figurer i lera och kartong. Linus är ofta med sin son och assisterar honom genom att försöka lära honom form, färg och proportioner.

Annons

– Det är alltid Viggo som målar men jag finns där och vägleder ibland, säger Linus, som även själv målade när han var barn. Att sälja några tavlor blir det inte tal om. Frågan har redan kommit flera gånger, men Linus är noga med att det inte ska vara någon försäljning.

– Hela grejen handlar om att ha kul tillsammans, och det finns ingen tanke att tjäna pengar på det.

Saker som Viggo filosoferar kring

Motiven handlar ofta om saker som Viggo filosoferar kring i verkliga livet.

Viggo Lindhe målar och har här gjort en bild på coronaviruset.
Viggos konstverk av coronaviruset.

– Vi såg en film om rymden, och efter det målade Viggo en tavla om rymden. Han ritar alltid när han ser på TV och han var bara tio månader när han började måla.

– Visst är vi väldigt stolta över Viggo, vi gillar dock inte när han ställs i jämförelse med andra barn. Jag tror att många barn har talang men de kan behöva vägledning av en engagerad vuxen för att uppnå det lilla extra, säger Linus

På frågan om hur Viggos konstnärliga sida kommer att utvecklas i framtiden säger Linus att Viggo själv får avgöra om det är något han kommer att vilja fortsätta med.

– Vi kommer aldrig att på något sätt pressa honom, men klart att det vore väldigt roligt om han kommer fortsätta måla.

Annons