Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Emma köpte en inredd van – nu åker hon och bebisen till Sydeuropa hela vintern

09 dec, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, Emma i den nya husbilen tillsammans med dottern Ines. Till höger, Emma med Ines.
Emmas barnlängtan växte sig större än hennes relationslängtan. Så hon tog sitt öde i sina egna händer och blev mamma på egen hand. I januari åker hon med dottern på en tre månaders resa till Sydeuropa i en inredd van. "Min frihet är min trygghet", säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Äventyret har alltid legat nära till hands för Emma, 36.

Hon har rest till de flesta av jordens hörn. De senaste åren på egen hand. Hon älskar mötena och att få uppleva nya kulturer. Få perspektiv.

– Jag har fått vänner från hela världen. Älskar att bara köpa en biljett och att se vart ödet för mig.

Men inte ens Himalayas höjder kan mäta sig med äventyret hon är ute på nu.

Det är det största möjliga.

Se också: Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"

Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"Brand logo
Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"

I maj 2021 kom hennes dotter Ines till världen. En obeskrivlig lycka infann sig. Ett barn var något som Emma hade önskat sig så länge hon kunde minnas.

– Det har alltid varit självklart att jag en dag skulle bli mamma. Men att jag skulle göra det helt på egen hand hade jag aldrig trott.

Annons

Låt oss backa bandet till år 2016.

Emma är strax över 30 år gammal och redo att bilda familj. I hennes tankevärld – vid den tiden – behövdes en man. Och en relation hade precis tagit slut.

– Jag dejtade länge men det kändes aldrig helt rätt. Och jag märkte att jag letade mer efter en bra pappa till mitt framtida barn istället för att bli kär. Så ska det inte vara.

Biologiska klockan tickade

Till sist upplevde hon mest stress över ljudet från den biologiska klockan. Men istället för att låta den känslan kontrollera henne, tog hon sitt öde i egna händer.

– Jag hade en stor relationslängtan, men min barnlängtan blev större. Så jag tänkte: Då får jag skaffa barnet på egen hand och så får mannen komma senare.

Vägen till beslutet skedde inte över en natt. Emma kände till att assisterad befruktning var en möjlighet, men det var inte förrän en väninna berättade att hon funderade över det, som även Emma började göra allvar av tankarna.

En vinterdag i början av 2019 vandrade hon i ett naturreservat och lyssnade på podden Jag vill ha barn. Då slog det henne som en kristallklar blixt.

Annons

– Det här ska jag göra.

Hon tog kontakt med reproduktionsmedicinskt centrum (RMC) och blev godkänd efter intervjuer och godkända undersökningar. Emma skulle få sex försök med inseminationer.

I Emmas fall behövdes en.

Lyckan var total. Sedan kom oron som växer i alla blivande föräldrar. Vad kommer testerna visa? Mår mitt barn bra? Men kontrollerna gav inga skäl att bekymra sig. Och en vårdag 2021 såg Ines dagens ljus för första gången.

Förlossningen var svår men vid Emmas sida fanns en av hennes allra närmsta vänner.

– Hon var helt otrolig. Andades med mig när jag fick värkar. Masserade mina fötter. Barnmorskan berättade att hon hade aldrig sett ett så fint samspel. Hon började nästan gråta.

Emma kom hem med Ines till radhuset och det nya livet som mamma kunde börja.

Har det blivit som du har tänkt dig?

– Nej. Det har blivit mycket bättre. Jag trodde att jag skulle bli mer låst. Och jag tänkte att jag skulle inte sova på nätterna och vara ett vrak. Vad som verkligen hände blev något helt annat. Vi gör hur mycket som helst ihop. I oktober hyrde vi ut huset och testade att bo i vår nyinköpta van.

Här får vi stanna upp lite. En inredd van. Det kräver några rader.

Emma har fixat till vanen så den blivit som hon vill ha den, men det stora jobbet med el och vatten var redan gjort.

Köpte en inredd van

I september 2021 köpte Emma en Mercedes Sprinter från 2008. Den tidigare byggbilen hade redan gjorts om till en beboelig van av en tidigare ägare. Och det var precis vad Emma var ute efter.

Annons

– Det fanns redan rinnande vatten, spotlights i taket, säng, kylskåp och teve. Jag har bara fixat och piffat så som jag vill ha det.

Berätta mer om tankarna att köpa den.

– Jag har alltid haft en dröm om att ha en sådan. Och jag älskar ju att resa. Var först inne på att jag och Ines skulle åka några månader till Thailand eller Mexiko. Men sen tänkte jag: Varför lägga pengar på boende när jag kan lägga pengar på en husbil och använda den? Dessutom tycker jag om att campa. Det kan jag fortsätta med i en "light" form nu med Ines. Jag ser oss åka ut i naturen som jag gjorde innan, men nu på ett mer bekvämt sätt.

Och under en höstmånad bodde alltså Emma och Ines in sig i den. Testade. Skulle det ens gå? Hon märkte att det till och med kändes bättre än att bo i hus.

– Som småbarnsförälder ser man tvätt och smuts överallt. Det är allting något som ska göras. Nu var det handdammsugaren i tre minuter och sen var vi redo.

Ines föddes i maj 2020 och stortrivs redan i mammans husbil.

Med "redo" menar Emma dagens äventyr. Och ett sådant kunde se helt olika ut. Ibland vaknade de upp i skogen, ibland utanför kompisar. Någon gång ställde de sig vid havet eller på Biltemas parkering för att titta på folk. Emma rättade sig efter när Ines behov och när dottern skulle sova.

Annons

De passade också på att träffa många av Emmas vänner som finns utspridda i Sverige.

– Tack vare husbilen har jag fått mer tid att träffa dem än tidigare. Att ha blivit mamma har inte hindrat mig alls. Det har blivit tvärtom.

Det är tydligt att Emma ser möjligheter i tillvaron istället för återvändsgränder. Med andra ord är det inte så konstigt att hon jobbar som polis. Ett yrke som hon älskar och har haft i åtta år.

Ingen dag är den andra lik. Hon får hjälpa människor i deras svåraste stunder. Hon får chansen att göra en skillnad.

Yrket har också gett henne chansen att göra utlandstjänstgöring. Hon kan inte gå in på detaljer men säger att hon gärna hade gjort det igen.

– Jag älskade det.

Emma

Ålder: 36.

Bor: I ett radhus i södra Sverige.

Familj: Ines, föddes maj 2021.

Yrke: Polis.

Tidigare jobbat som: Soldat inom Försvarsmakten, personlig assistent och med dövblinda.

Intressen: Resa, träning, natur- och friluftsliv.

Favoritresmål (i urval): "Jag tyckte väldigt mycket om saltöknen i Bolivia. Även Machu Pichu och inkastaden Cusco. På Ipanema kändes det som att jag hade kommit hem. Karnevalen i Rio var helt fantastisk."

Drömresmål: "Jag har aldrig varit i Norge eller på Island. Dit vill jag. Jag har inte heller varit i Paris eller Rom. Det finns så många platser."

Annons

Men nu finns en högsta prioritet i hennes liv. Ines. En flicka som hon av förklarliga skäl har ensam vårdnad över, men hon säger inte att hon är en ensamstående mamma.

– Jag säger självstående mamma. Jag känner mig inte ensam, utan bara stolthet över mitt val att fatta det här beslutet på egen hand.

Vad är ditt råd till kvinnor som vill skaffa barn som du gjorde, men kanske tvekar?

– Att det är inte alls så läskigt som man tror. Bara gör det. Tänk inte för mycket. Ibland får man ta saken i egna händer om man vill ha barn.

Innan Emma blev mamma fick hon ibland höra att hon hade lång tid på sig för att skaffa barn. Det är en kommentar som hon ofta funderat över i efterhand.

– De som säger detta vill bara väl, men de flesta känner inte till hur fertiliteten minskar efter 35. Mitt råd är att kolla upp sin äggreserv på en klinik. Ser det bra ut kan man frysa in ägg eller vänta. Om inte: Kör på själv.

Finns det något som överraskat dig med att skaffa barn på egen hand?

Annons

– Jag har fått mer stöttning än jag trodde. Och jag är inte alls så trött utan piggare än jag trodde. Jag är också förbluffad över att inte ha fått fler negativa kommentarer. De flesta är bara nyfikna och intresserade. Visst var det någon som sa "ska du inte vänta på den rätta mannen?". Men det sa folk också när jag köpte radhus på egen hand. Det gjorde jag ändå. Man ska inte bry sig vad andra tycker och tänker. Då blir det inte mycket gjort.

Du sa innan att du dejtade för att träffa en man, men det övergick i en jakt på en framtida far till dina barn. Har den stressen lagt sig nu?

– Totalt. Nu dejtar jag igen men känner ett helt annat lugn. Längtar efter att bli kär.

Emma dejtade även under graviditeten. Något hon givetvis var öppen med innan första träffen.

– För det mesta var det inga problem. Någon tackade dock för sig innan vi sågs. Det kan man ju förstå. Men i det stora hela verkade det inte skrämma bort män.

För närvarande lever hon inte i en relation. Det är hon och Ines. Och dottern ska inte skolas in på förskola förrän i augusti. Det innebär att de har gott om tid att åka på äventyr.

Det är också precis vad som väntar runt hörnet.

Emma i sin inredda van tillsammans med dottern Ines.

Från den 15 januari till 15 april har Emma hyrt ut sitt radhus. Då lämnar hon den svenska vintern för att sätta sig i vanen med Ines och dra söderöver. De exakta planerna är inte skrivna i sten.

Annons

– Jag är inte så mycket för att planera, men det blir mot södra Spanien eller Portugal. Jag tänker en resa som styrs av spontanitet. Kanske träffar vi andra "van-lifers" som ger tips. Vi kommer bara ta dagen som den kommer. Och det är möjligt att vi stannar längre än till april. Vi får se.

Se också: Deras drömhus är ett 16 kvadratmeter stort "Tiny house"

Deras drömhus är ett 16 kvadratmeter stort Tiny houseBrand logo
Deras drömhus är ett 16 kvadratmeter stort Tiny house

Hur blev du den här frihetsälskande personen?

– Jag pratade nyligen med en kompis om vad trygghet är. Hon är trygghetsnarkoman, och sa till mig: "Emma, frihet är din trygghet". Först tänkte jag att kan inte vara någons frihet. Så kom jag på att det är sant för mig. Trygghet för mig är att kunna göra vad jag vill.

Hon tänker till och minns något som hon fick höra redan som liten flicka.

– Min älskade mormor sa alltid till mig: "När ska du få ro i själen?". Saken är bara den att jag har ro. Jag är bara för nyfiken på livet.

Annons