Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Vilka vett- och etikettregler gäller för mobilen?

13 apr, 2019 
Angelica Berg
Vett och etikett för mobilen – vet du vad som gäller?
Ofta beskylls den yngre generationen för att hålla på mycket med telefonen. Men äldre är ofta lika flitiga användare.
När är det egentligen okej att ta upp mobilen i sociala sammanhang? Telefonens förmåga att totalt fånga vår uppmärksamhet har skapat behov av helt nya vett och etikettregler.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Släkten ska träffas, äta middag och ha en trevlig stund tillsammans. Men knappt har ytterkläderna åkt av innan den yngre generationen samlas i soffan, uppslukade av mobilen. Och efter en stund sitter även de äldre försjunkna över sina telefoner – någon skickar sms och någon tar en bild av maten och lägger ut på sociala medier.

– Ofta beskylls den yngre generationen för att hålla på för mycket med telefonen, men äldre personer är ofta lika flitiga användare. Tyvärr blir det värre och värre, upplever Sven Rollenhagen, socionom och författare till boken Mobikett: handbok för mobilzombies.

Se också: 10 digitala förkortningar alla borde känna till

10 Digitala Förkortningar Du Borde Känna TillBrand logo
10 Digitala Förkortningar Du Borde Känna Till

I dag är det svårt att klara sig utan mobil. Vi läser nyheter, betalar räkningar och kommunicerar genom den. Men när är det egentligen okej att ta upp mobilen i sociala sammanhang? Tyvärr är svaret inte givet. Eftersom smarta telefoner är ett relativt nytt fenomen så finns inga tydliga etikettsregler att luta sig emot och heller ingen äldre generation att lära av. Därför behöver ämnet diskuteras.

Annons

– Tekniken har många fördelar, så vi ska inte sluta använda den, men vi behöver hitta ett fungerande förhållningssätt, tycker Sven Rollenhagen.

Våra hjärnor hänger inte med

Han menar att det kommer att ta tid att bygga upp vett och etikettsregler. Vi behöver hjälpas åt och våga tala om för varandra när telefonen stör, att vi känner oss förbisedda när vännen fokuserar på att fota lunchen istället för att vara närvarande i konversationen. Likaså borde vi våga be okända medmänniskor i gemensamma utrymmen att prata tystare i telefonen.

– Vi skulle helt enkelt behöva fler trevliga och respektfulla ordningsmän i samhället, som bryr sig om hur det offentliga rummet ser ut.

Telefonens förmåga att fånga vår uppmärksamhet har blivit allt mer omdiskuterad. I vissa fall kan mobilanvändandet till och med likställas med ett beroende. Att få bekräftelse på sociala medier, såsom Facebook, kan ge dopaminkickar som människan naturligt söker. Det kan också finnas en rädsla att missa något som händer på nätet. Telefonen styr ens liv istället för att vara ett hjälpmedel, förklarar Sven Rollenhagen. Att ständigt vara uppkopplad skadar inte bara vårt sociala samspel, det kan också vara negativt för hjärnan och skapa en digital stress. Skillnaden mellan vad tekniken kan göra och vad hjärna kan hantera är stor.

Annons

– Vi är inte skapta för det digitala utan vi är analoga. Våra hjärnor har inte hängt med i utvecklingen och när vi blir splittrade så presterar vi sämre.

Undvik skärmbråk

Många tycker att det är avslappnande att koppla ner, såsom under semestern. Men också i vardagen kan vi försöka skapa mobilfria zoner, tipsar Sven Rollenhagen.

– Man kan välja att inte ha mobilen i sovrummet till exempel. Man kan också välja att inte ha tillgång till allt i alla skärmar, kanske ha Facebook i hemmadatorn men inte i mobilen.

Tillbaka på familjemiddagen: Släktträffar planeras ofta långt i förväg och därför borde det finnas gott om tid att komma fram till ett gemensamt förhållningssätt till mobilerna. Det borde inte vara konstigare än att diskutera och planera maten. Acceptansnivån kan variera mellan olika familjer men om alla i förväg vet vad som gäller så minskar risken för ett ”skärmbråksläge”, där några vill ha telefoner och andra inte.

Annons

– Det är viktigt med en positiv diskussion. Släktträffar handlar mycket om kompromisser.

– I vissa familjer kan det råda mobilförbud en hel kväll. Telefonerna läggs i en låda vid ytterdörren och ligger kvar där. Ett mobilförbud kan kännas fyrkantigt med det kan behöva vara det ibland, poängterar Sven Rollenhagen.

Ohälsosamt att alltid vara tillgänglig

Det kan också vara nyttigt att inte alltid vara nåbar. Att förväntas vara standby och snabbt svara på samtal eller sms skapar en stress. Såklart kan det finnas viktiga samtal som inte kan vänta men de är nog inte så många, tror Sven. De flesta av oss behöver faktiskt inte vara nåbara dygnet runt.

– Det är inte svart-vitt. Har man till exempel en sjuk släkting kanske man behöver kunna bli nådd. Men när man ser vad folk faktiskt gör i sina telefoner så skulle det mesta kunna vänta.

Annons

Andra familjen väljer att ha måltiden mobilfri. Då smakar maten bättre och att äta tillsammans är också ett sätt att umgås. Efteråt är det däremot okej att ta fram telefonen – precis som cigaretter förr i tiden var tillåtet efter maten men inte under middagen.

Vett och etikettsregler handlar mycket om sunt förnuft, att ha en radar som känner av om det passar sig att ta fram telefonen eller inte.

– Vi behöver helt enkelt känna av om någon blir störd eller åsidosatt ifall man fokuserar på sin mobil, säger Sven Rollenhagen.

Klart att Sven Rollenhagen, expert på mobiletikett, har en mobil – men han använder den sparsamt. Foto: Linus Lindholm

Sven Rollenhagen tipsar: 5 sätt att använda mobilen smart

1. Våga tala om för din omgivning när du tycker att mobilen stör.

Annons

2. Skapa mobilfria zoner. Kanske blir din telefon portad från sovrummet eller får ligga i hallen när familjen äter middag.

3. Vid släktträffar – bestäm i förväg vad som gäller kring mobiltelefoner. Gör det lika naturligt som att planera maten.

4. Ha inte tillgång till allt på alla skärmar. Kanske räcker det att du kan läsa mailen från hemdatorn?

5. Känn av din omgivning. Om du misstänker att någon kommer att bli störd eller känna sig åsidosatt om du tar fram mobilen – låt bli.

Känner du någon som behöver lära sig mer om det digitala?

Här kan man lära sig mer om näthandel, Facebook, sociala medier och appar

Information om hur du hanterar din vardagsekonomi hittar du i boken Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

I boken får du lära dig alltifrån hur du steg-för-steg kommer igång med ditt Mobila BankID, hur du betalar räkningar och skaffar e-faktura, till hur du avgör om en e-handel är värd att lita på eller ej. Du får också lära dig att känna igen bluffakturor och att identifiera olika sorters lurendrejare på nätet. I boken finns även handfasta tips för en bättre ekonomi av experten som också varnar för områden där du ska vara lite extra försiktig.

Digitant-böckerna

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (reklamlänk)

Annons