Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Yoga Girl om uppväxten: ”Vill inte leva ett destruktivt liv”

28 feb, 2019 
Anna Olofsson
Yoga Girl med dottern Lea Luna på ön Aruba.
Rachel var en tonårsrebell som rökte, drack och hade dåliga familjerelationer. Men sedan kom yogan in i hennes liv. Idag bor hon i Västindien, följs av miljoner på Instagram och är framgångsrik företagare. Vändpunkten kom med en retreat, och med mötet med Dennis.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Rachel Bråthén har gjort sig känd som Yoga Girl, har företag i fyra länder och hennes Instagramkonto ses dagligen av cirka två miljoner följare.

– Jag bestämde mig för att vara öppen, ärlig och att dela med mig av det som händer i mitt liv, både det roliga och jobbiga, säger Rachel, som är från Stockholm.

Yoga Girl om framgången och revolten

Själv tror hon framgången beror på att hon följer sitt hjärta, gör det hon älskar: att yoga, och att hon vågar vara sig själv på sociala medier.

Se också: 5 yogaövningar mot förstoppning

5 yogaövningar mot förstoppningBrand logo
5 yogaövningar mot förstoppning

Men livet har inte bara kantats av framgång. För några år sedan, i självbiografin Yoga Girl, berättar hon om sin kaotiska barndom. Hennes föräldrar skilde sig när hon var åtta år och relationen till dem var under en period riktigt tuff.

Annons

Under tonåren var Rachel less på sin familj. De kunde inte hålla sams, det var skilsmässor, styvsyskon och flytt mellan olika städer. Rachel fick ofta byta skola. Till slut revolterade hon.

– Jag fick nog av att de inte lyckades hålla ihop sina relationer. När jag var 13 började jag röka och dricka. Jag gjorde uppror och tog inte hand om mig själv eller min kropp.

Mamman föreslog retreat

Efter fyra år med osunda levnadsvanor började hennes rygg smärta och Rachel mådde riktigt dåligt. Inget kändes roligt längre. Då föreslog mamman en meditationsretreat i södra Sverige. Rachel åkte och dagarna på retreaten blev ett uppvaknande.

– Pang, sa det bara och jag insåg att detta var vad jag behövde: att stanna upp och finna ro i sinnet. Jag ville vara en människa som mår bra och som kan fokusera på det som gör mig gott och inte leva ett destruktivt liv.

Rachel började meditera regelbundet och gå på yoga och för varje dag som gick kände hon hur kroppen blev mjukare och hur värken började försvinna. Även sinnet blev lugnare.

Nu ville hon lära sig mer.

Rachel är tacksam över att yogan kom in i hennes liv.
Yogan blev en vändpunkt. Foto: Privata

– Jag har alltid trott att yoga bara är för dem som är viga, men det stämde inte. Alla kan yoga, och det är så fantastiskt vad som händer med kroppen.

Annons

När Rachel var 18 år ville hon göra något nytt, byta miljö. Tillsammans med två vänner luffade hon på Costa Rica, och reste sedan runt under två år och under denna period kom yogan in mer i hennes liv, hon tränade nästan varje dag.

Yoga Girl: Kärlek vid första ögonkastet

2010 åkte Rachel till Aruba på semester och nu tog hennes liv en helt ny vändning. Planen var att bara stanna två veckor. Men ödet ville något annat. På Aruba mötte hon Dennis.

– När jag klev in i surfbutiken där Dennis arbetade kände jag direkt: honom vill jag gifta mig med! Det var kärlek vid första ögonkastet. Vi umgicks varje dag under min semester.

När det var dags att åka tillbaka till Costa Rica kände Rachel att det var på Aruba med Dennis hon skulle vara. Efter att ha återvänt bara för att packa ihop sina saker lämnade hon Costa Rica och flyttade till Aruba där hon fick jobb som bartender och servitris. Men det blev många sena kvällar och nätter och hon insåg att hon inte ville leva så.

Annons

– Jag flyttade till Aruba för att vara med Dennis men mina arbetstider gjorde att vi inte fick tid för varandra. Det fick bära eller brista: jag sa upp mig.

Därefter satte hon sig ner, tog fram ett tomt vitt pappersark och frågade sig: Vad gör mig lycklig?

Svaret blev: Att få vara med Dennis och att få yoga.

Rachel Bråthén med kärleken Dennis.
Kärleken till Dennis fick henne att stanna på Aruba. Foto: Privata

Hon hittade en studio på ön där hon kunde utöva yoga. Hon fick också arbeta extra i receptionen och hjälpa till med andra sysslor. Hon utbildade sig själv till yogainstruktör och började hålla yogaklasser på kvällarna för vänner, och en gång i veckan hade hon en klass på stranden för öborna och turister.

– För varje dag kom fler och fler. Det var så kul!

Annons

Nära att bli utbränd

En morgon deltog en hotellägare och efter passet bjöd han Rachel på frukost och frågade om hon ville bli yogalärare på hotellet. Äntligen kunde Rachel få arbetstillstånd och stanna på Aruba.

– 2012 startade jag ett Instagramkonto för min familj hemma så att de kunde hålla kontakten med mig. Jag delade med mig av mitt liv på Aruba och lade även upp bilder på olika yogapositioner. Kontot fick allt fler följare, och många frågade om mina yogapositioner och var intresserade av att lära sig mer.

Hon döpte kontot till Yoga Girl och gensvaret var enormt. Snart fick hon bokningar runt om i världen för att hålla yogakurser och workshops. Cirka 40 veckor per år var hon och Dennis på resande fot. Rachel kände till slut att tempot riskerade bränna ut henne.

De bestämde sig 2014 för att bygga upp en egen verksamhet på Aruba, beslutsamt och strukturerat. Rachel anställde en vice vd som hon beskriver som den bästa.

– Hon styrde upp företaget och såg till att verksamheten växte och vi expanderade snabbt, hon ändrade också så att vi blev ett onlineföretag. Att ge klasser och utbildningar via nätet innebar att jag inte längre behövde resa lika mycket.

Rachel Bråthén
Rachel känner att hon är på rätt plats i livet nu. Foto: Privata

Numera har Rachel yogautbildningar på Aruba varje år. Platserna säljs slut direkt. Dessutom har hon byggt upp en butik, ett populärt tillhåll för turister.

Annons

Yogan läkte såren

Trots alla framgångar finns det en händelse som betytt mer än allt annat. För två år sedan blev hon mamma.

– Det är det största och bästa jag varit med om. För mig är min dotter prio ett. Hon lär mig dagligen att bli en bättre människa.

Rachel är tacksam över att yogan kom in i hennes liv, den har hjälpt henne att bli hel och läka såren i själen.

– Jag har insett att det inte bara är andras fel vid en konflikt. Man är alltid två och det gäller att kunna förlåta och gå vidare. Man blir sjuk om man ältar och stannar kvar i det gamla, man måste släppa och gå vidare.

Vill öppna barnhem

Rachel berättar om sin tro på livet, som hjälpt henne. Står hon inför ett beslut ber hon om vägledning och kraft att våga göra det hon vill och brinner för. Hon har tydliga mål för framtiden, som att hon och Dennis ska öppna barnhem på Aruba, att Yoga Girl ska etableras i fler länder, samt att bygga upp ett yogacenter dit människor kan komma för att bara vara.

– Men för mig är hälsan och familjen det viktigaste. Min rädsla är att någon i familjen ska bli sjuk eller dö. Jag tycker man ska glädjas åt det man har, här och nu. Allt annat positivt som händer är en bonus.

Det här är Yoga Girl

Namn: Rachel Bråthén, ”Yoga Girl”.
Ålder: 30 år.
Familj:
Gift med Dennis, dottern Lea Luna, två år, samt tre hundar och två getter.
Bor:
Aruba, en karibisk ö norr om Venezuela.

Annons