Artikeln innehåller reklamlänkar

Annelie och Jarl träffades via ett spel på nätet: ”Jag var småbesatt”

Kvinna och man ser förälskade ut i köket.

Foto: Susanne Stamming

Det stora intresset förde Annelie och Jarl samman under en tid i livet där kanske ingen av dem väntat sig himlastormande kärlek.

Bokstäver och ord dribblas snabbt mellan spelarna som sitter koncentrerade i appspelet Wordfeud – ett mobilspel som liknar Alfapet och som avgörs genom skicklighet i att hitta passande ord på begränsad tid.

Mästerskap och turneringar hålls över hela världen, men för Annelie Ladó, 46, och Jarl Ladó, 50, gäller enbart det svenska språket och därmed är Wordfeud-SM det största som går att vinna för dem och båda två är tävlingsmänniskor som mer än gärna vill vinna. Nu skulle vinsten bli så mycket större än bara räknad i spelframgångar – för de hittade oväntat varandra där någonstans bland bokstäverna.

Se också: Kan du de digitala förkortningarna?

1:12

Efter reklamen: 10 digitala förkortningar du borde känna till

(1:12)

Slå på ljud

– Jag var småbesatt av Wordfeud, men hade aldrig tänkt att det skulle leda till detta, säger Annelie.

Hon och Jarl utnyttjade gärna, som många andra, chattfunktionerna i appen och därför hade det kanske redan där blivit något mer än bara spel. Det blir en möjlighet att lära känna nya människor genom både att skicka meddelanden och senare genom att åka på olika event och tävlingar.

Och eftersom spelarna verkligen kommer från olika platser – både geografiskt och i livet så för spelandet samman folk som kanske aldrig skulle träffats annars.

Nu var både Annelie och Jarl två ganska luttrade personer, som varit med ett tag och det skulle krävas en del för de skulle bli imponerade av varandra.

– Jag har väl tränat på att spela Wordfeud i ungefär åtta år, men innan dess älskade jag både Alfapet och Scrabble, berättar Annelie.

Att vinna något stort har alltid varit ett av hennes mål och att slå de bästa är alltid lika roligt.

Hon började med att åka till SM i Hallsberg 2017, men det var året efter som hon skulle slå igenom och då fanns även Jarl där, under pseudonymen Sågnål.

– Mitt namn i spelsammanhang är Tussilado, säger Annelie.

Möttes i final

Tävlingarna innebär att man sitter två och två vid ett bord med skärmar så att man inte kan se vad den andra håller på med. Det är knäpptyst och nervdallret går att ta på.

SM 2018 gick i Norrköping och både Annelie och Jarl hade ett tydligt fokus på att vinna och därmed blev de varandras största konkurrenter. Dessutom var de relativt nyseparerade båda två och det öppnade för andra möjligheter som däremot var helt oplanerade.

– Vi möttes i final och det var spännande. Jarl vann till slut alltihop och tog guldet, men jag kom tvåa, berättar Annelie.

Jarl hade tidigt bestämt sig för att ge tävlingen en riktig chans. Tog motionsrundor innan frukost för att bättra på koncentrationsförmågan och uthålligheten.

– Vi spelade konstant mellan klockan 9 till 17 och det tar på krafterna. Pauserna var väldigt korta. Man åt nästan bara choklad och drack kaffe mellan gångerna.

Hjälp till att bryta social isolering: Ladda ner gratis handbok

– Jag är normalt sätt en av de snabbaste, men det gick ändå inte mot Jarl och jag hamnade i tidsnöd, säger Annelie, som trots allt ändå var nöjd med sin insats.

– Det var sjukt vassa matcher fram till finalen. Och jag kände att det var stort att bara komma dit.

När hon satte sig ner mot Jarl under finalen gjorde hon allt för att knäcka honom. Jarl var var också helt inne i Wordfeudbubblan, men trots det fann han något där som inte gick att ta på.

– Jag noterade Annelie ändå, men kunde inte riktigt ta initiativ.

– Jag ser på bilderna i efterhand att Jarl kanske passade på när de skulle fota oss. Han står ganska nära mig, ler Annelie.

Åsa, 77, berättar: Därför väljer jag att dejta på nätet

Tävlingen tog slut, Jarl greppade guldhatten och de åkte båda hem till sitt – Annelie till Örebro och Jarl till lilla Långås i Halland.

Första dejten

Därefter fortsatte de att spela mot varandra i appen, men nu blev det än mer chattande med också och när Annelie åkte till Göteborg i ett annat ärende så blev hon inbjuden att träffa Jarl.

– Det var Halloween-helg så vi åkte till Liseberg och tittade på zombies, perfekt första dejt, ler Annelie.

– Det är alltid bra när det finns naturligt mycket att prata om som det är i en miljö där det händer saker hela tiden. Det blir inga tråkiga tystnader.

Nu kändes egentligen det mesta naturligt från start för dem båda och ingen av dem ville avsluta dejten för att åka hemåt. Början på en romans var definitivt där.

Det slutade med att Annelie och Jarl började pendla fram och tillbaka mellan Örebro och Långås. Varannan helg sågs de och då utnyttjade tiden de så mycket de kunde.

Vi älskar båda att fira allt som går att fira

– Vi var mycket ute i naturen och sedan blev det en hel del restaurangbesök. Vi älskar båda att fira allt som går att fira, säger Jarl.

Snart ville de båda mer av relationen än bara helgbesök och Annelie beslöt sig för att säga upp sig från jobbet i en klockaffär för att börja jobba hos en optiker nära Långås.

– Det var svårare för honom som hade egen firma att flytta på sig och dessutom gillar jag verkligen närheten till havet här.

Eftersom båda hade vuxna barn fanns inte heller något annat som hindrade.

Annelie har två barn, en son på 21 år och en dotter på 23, och Jarl har en dotter på 22 år.

– De tycker allihop att det är jättekul att vi träffats. De såg väl hur mycket vi älskar varandra, berättar Annelie.

I september 2019 flyttade de ihop och det kunde säkert ha blivit svårt med tanke på att båda två drivit sina egna liv länge.

– Det gick supersmidigt från start. Har aldrig varit några konstigheter trots att jag levt själv sedan 2010, säger Jarl.

Wordfeud-SM 2018

Annelie och Jarl kom etta och tvåa i Wordfeud-SM 2018.

Foto: Privat

Istället beskriver de båda två den första perioden som underbar och att det bara blivit ännu bättre sedan dess.

Därför var det heller ingen som tyckte det var konstigt att det också ganska snart blev förlovning.

– Det var i en backe på vandringsleden i Åkulla bokskogar. Jarl föll ner på knä efter vi gått runt en liten dal med en bäck. Det var nästan för idylliskt. Men det fanns verkligen inget att tveka på.

Skrev en bok ihop

Annelie och Jarl gifte sig den 6 juni, men semestertrippen blev inställd på grund av corona.

– Vi hade tänkt bila runt i Europa, stanna där vi kände för det. Vi hade också tänkt att gifta oss i Ungern. Nu blev det Sverige istället – på en herrgård med ett litet sällskap. Resan får vi ta senare.

Annars var det ett lyckat bröllop där vädret klarnade precis i tid. Solen sken efter flera dagars regn, berättar Annelie.

– Vi brukar ha tur med vädret.

Bröllopsresan gick till Österlen för att få chansen att upptäcka de vackra vyerna där. Tiden varvades mellan stranddagar till andra äventyr.

10 roliga gratisappar med spel för din telefon

Men trots att bröllopet är över så fortsätter Annelie och Jarl att fira.

– Det tror vi starkt på – att hitta orsaker till att ha fester. Det gör vi hela tiden, men till vardags måste man också vårda sin relation och för oss kan det vara små utflykter. Vi gillar båda picknickar så det blir det en hel del av.

Ofta är resmålet nära havet, men på deras årsdag för första dejten blev det en Halloweenhelg på spahotell.

Även när de inte direkt hittar något att fira – som en årsdag eller högtid så gör de vardagen speciell genom små tecken av kärlek.

– Jag brukar skriva små meddelanden på Jarls frukostägg varje dag. Det kan vara Puss eller Ha en fin dag, berättar Annelie och Jarl ler.

Vid sidan om kärleken fortsätter intresset för Wordfeud och spel i allmänhet. De fick många inbjudningar efter sina framgångar på SM 2018 och även om 2019 inte gick lika bra så fortsätter de med samma energi. De har dessutom precis skrivit en e-bok med alla deras bästa tips på att bli en vinnare i Wordfeud – som just heter 100 tips mot seger i Wordfeud.

– Under SM 2019 var vi nog lite nyförälskat okoncentrerade och vi åkte dessutom tillsammans dit, vilket kan förklara resultatet – för vi kan bättre. Man kanske inte kan ha tur i både kärlek och spel.

Fördelar med att hitta kärleken via appar som inte är dejtingappar:

1. Det blir mer kravlöst och avslappnat.

2. Man delar ett intresse som man naturligt kan prata om och undviker därmed lättare pinsamma tystnader.

3. Det finns ingen förväntan om kärlek eller att något ska leda till en dejt. Man kan koncentrera sig på att lära känna människan.

4. Om det inte blir något gör det inget – intresset finns kvar.

Vad är Wordfeud?

Telefon med Wordfeud-appen öppen.

Foto: Susanne Stamming

Wordfeud är ett korsordsspel som påminner mycket om Scrabble eller Alfapet. Det som huvudsakligen skiljer är placeringen av bonusrutor, brickornas poängvärden samt att det i en match alltid är två spelare som tävlar mot varandra.

Det handlar om att sätta ihop bokstäver till kluriga ord och man använder schackklockor under tävlingar eftersom partierna är tidsbegränsade.

SM-tävlingar arrangeras en gång om året av svenska Wordfeudförbundet och det är alltid en så kallad IRL-turnering – man träffas för att spela. Deltagarna sitter och spelar mot varandra öga mot öga med sina mobiler eller surfplattor. 2020 fick man ställa in, men man planerar återkomma hösten 2021.

Digitant-böckerna – en guide till det digitala

I dag finns det tre Digitant-böcker att köpa själv eller ge bort i present. En för den som är nybörjare i det digitala, en för dig som kan lite men vill ha ännu roligare på nätet och lära dig mer om exempelvis appar och en om hur man hanterar sin vardagsekonomi på ett smidigt och säkert sätt digitalt.

Läs mer och beställ böckerna här – en perfekt present! (länk till Adlibris)