Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Åsa, 77, berättar: Därför väljer jag att dejta på nätet

15 jun, 2021 
Aino Oxblod
FotografTT.
Kvinna med mobiltelefon.
Att hitta kärleken efter 70, när man har skilt sig eller ens partner har gått bort, kan kännas svårt.
Åsa, 77, i Stockholm har valt att dejta på nätet och i dejtingappar – och uppmuntrar nu andra seniorer att våga ta steget in i nätdejtingen de med.
– Jag är lite så ”man kan alltid pröva”, säger Åsa i P1.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nätdejting var länge något som inte fanns på kartan för Åsa, i dag 77 år. Efter att ha förlorat sitt livs kärlek för tio år sedan så sörjde hon honom och hade inte tankar på någon annan. Men efter ungefär 1,5 år, när den värsta sorgen hade lagt sig, så började Åsa landa i att det kanske kunde vara kul att träffa en man igen.

Digitala guideböcker lär dig mer om att dejta på nätet – klicka här (reklamlänk)

– Då var det många som sa ”du kan ju nätdejta”, och jag tänkte att det kan jag testa, det kan ju vara kul. Då gick jag in på en lite mer seriös sajt, berättar Åsa i Kropp och själ på P1.

Se också: Så skapar du en romanstik dejt hemma - 9 tips

Så skapar du en romantisk dejt hemma - 9 tipsBrand logo
Så skapar du en romantisk dejt hemma - 9 tips

Efter att ha chattat med lite olika män på sajten kom hon i kontakt med Lars, som var tre år äldre. De mejlade först, innan de började prata i videosamtal på Skype i några månader. Till slut åkte Åsa ner till Lars i Skåne, och bodde på hotell.

Annons

Åsa ville vara särbo

Men trots att de två kom bra överens och blev ett par så fanns det inte på kartan för Åsa att lämna sitt liv i Stockholm för att flytta till Lars.

– När man är 75+ som jag är, då vet man vem man är och vad man vill, jag vill inte flytta ihop och börja om familjelivet. Jag känner inte en enda kvinna som dejtar som tänker flytta ihop med någon, det gör vi bara inte längre. Vi vill inte anpassa oss en gång till. Jag är inte så intresserad av någon ny mans barn eller familj, det får han ta hand om, jag har mina, säger hon i P1.

Åsa tycker snarare att det piggar upp vardagen att vara särbos med en man, och ses när man kan – då blir det som vardagslyx i stället för vanlig vardag.

Fördomar mot Tinder

Åsa och Lars förblev särbos fram till hans bortgång för två år sedan. En period senare, när Åsa kände sig redo att dejta igen, var det någon som föreslog att hon skulle använda dejtingappen Tinder. En app som Åsa först var avigt inställd mot, men nu tycker om, även om hon menar att många i hennes ålder har fördomar mot den.

Annons

Digitala guideböcker lär dig mer om att dejta på nätet – klicka här (reklamlänk)

– Här finns människor som längtar efter någon och vill träffa nya. Sen finns det ju de som är ute bara efter sex till exempel, säger hon i P1-programmet.

För att trivas på Tinder är det dock viktigt att vara trygg i sig själv tycker Åsa, så man inte tar illa vid sig vid att bli bortvald.

– Jag tycker verkligen att man ska pröva om man vill träffa något, man har inget att förlora mer än att bli avvisad. Det är inte farligt, som en del äldre får för sig.

Annons