10 övernaturliga platser i Sverige

Vålnader som kommer och går, galopperande hästar som försvinner i tomma intet, fruktansvärda barnaskrik som ekar över mörka sjöar. Här är 10 hemsökta platser i Sverige – besök dem om du törs...

Svartklädda ryttaren i Hörröd, Skåne

En svartklädd ryttare på en självlysande vit häst kan man få se vissa augustikvällar. Hästen flyger fram ur Hörrödskogen, över heden och ner mot havet. Där försvinner den huvudstupa ner i havet i en virvel av vitt skum.

Caroline Giertz från Det okända: ”Jag tror inte på karma”

Spökryttaren är ett varsel om bränder och svåra olyckor, den som ser honom måste gömma sig snabbt, annars kan det gå illa. Enligt en 300 år gammal legend är ryttaren snapphanehövdingen Ulv. Han var en grym och hänsynslös ledare som drev sina män till vilda härjningar och plundringståg mot traktens bönder.

Se också: 5 tillfällen där skrock hjälper dig

5 tillfällen där skrock hjälper dig
1:06

Efter reklamen: 5 tillfällen där skrock hjälper dig

(1:06)

Slå på ljud

Till slut fick bönderna nog och omringade snapphanarna i skogen. Det blev ett hemskt blodbad där ingen överlevde förutom Ulv själv som vägrade att ge sig levande utan störtade i havet med häst och allt.

Spökerier i Hjortsberga prästgård, Blekinge

Det här är en av länets mest hemsökta platser. Så hemsökt att till och med hästarna från den närliggande ridskolan vägrar passera huset.

Komminister Bengt Randolfson, som bodde där på 80-talet har berättat om steg i trapporna utan att någon mänsklig varelse synts till, oförklarliga barnaskrik, dörrhandtag som tryckts ner och böcker som plötsligt fallit ner från hyllorna.

Komministern försökte att driva ut andarna men misslyckades och flyttade därifrån.

Spöknunnor

Foto: IBL

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Avrättningsplats, sjön Örken i Småland

På medeltiden låg här en avrättningsplats där brottslingar hängdes. En juninatt varje år återuppstår de avrättade, de dinglar åter i repen, svarta i ansiktet och med blodsprängda ögon.

Spökar i Hultaby herrgård, Småland

Gården är från 1700-talet och i ena flygeln hörs knackningar och stönanden. Ett ekipage draget av kolsvarta hästar stannade framför herrgården en natt vid tolvslaget.

Sju svartklädda herrar i höga hattar gick in i huset, kom ut efter en stund, reste i väg i sin vagn som upplöstes i tomma intet. Samma natt dog godsägaren.

Spökbarn i Kastlösa prästgård, Öland

Bultningar, dunkande, barnaskrik och rytmiska slag i dörrar, väggar och fönster är några oförklarliga fenomen som uppträder i huset.

Det har hänt att dörrar öppnas av sig själva och att snöbollar kastats mot fönstren utan att en levande varelse funnits i närheten.

En del tror det är osaliga spöken från den gamla barnkyrkogården söder om Kastlösa som spökar.

Pintorpafruns vålnad, Östergötland

”Barbro Påle! Barbro Påle!” Dessa underliga rop kan höras på kvällarna kring Tarmsjön nära herrgården och man har sett ett mystiskt väsen och ett eldsken ovanför vattenytan.

Det är också Barbro Eriksdotter Bielke, även känd som Pintorpafrun som inte kan få någon ro i sin grav. Hon bodde på herrgården på 1500-talet, en hård, sadistisk och trollkunnig kvinna som njöt av att plåga sina underlydande.

När hon var död förde hon sånt oväsen att man drev en påle genom hennes kropp för att hon skulle hålla sig i jorden. Men det hjälpte inte. Barbro Påle fortsatte sina nattliga rundor kring huset. Ibland sågs hon dansa med den lede själv.

För att äntligen få slut på spökerierna sänkte man ned hennes kista i Tarmsjön. Då blev det lugnt på herrgården, men istället håller hennes vålnad till nere vid sjön numera.

Spöktätt på Torpa stenhus, Västergötland

500-årig gård som sägs ha flera spöken:

  • Grå frun sägs ha varit en dotter till en av borgens herrar för länge sedan. Hon skall ha blivit förälskad i en av fångarna som fadern tagit med hem från Danmark. När fadern fick veta detta dödade han fången varvid dottern blev sjuk av sorg och dog inom kort. Hon har därefter inte fått någon ro utan irrar nu omkring i slottets salar.
  • Varje gång en ägare till Torpa är nära sin egen bortgång sägs personen se fyra vita hästar som drar en ståtlig vagn. De drar vagnen fram till stenhuset där de stannar en stund, varefter de långsamt kör bort igen.
  • Långt tillbaka i tiden bodde en riddare på Torpa. Denne hade två döttrar, varav den ena varit på en resa till Danmark. När hon kom hem därifrån berättade hon att pesten brutit ut i Danmark. Fadern lät då mura in henne levande i ett rum för att förhindra att pesten spred sig. Den inmurade flickan sägs inte ha fått någon ro utan spökar i slottet.
  • Lille Gustav Stenbock var Gustaf Otto Stenbocks förstfödde son som under tragistka omständigheter drunknade i brunnen bara tre år gammal. Sedan dess vandrar denna lille pojke i Torpa Stenhus stora salar. Många besökare, framförallt damer påstår sig se en liten blek pojke i gammaldags kläder.
  • Även Gustavs far, greve Gustaf Otto Stenbock, lär spöka i slottet. I Kungssalen finns ett stort porträtt av greven. Om man ställer sig under detta porträtt vid midnatt och ropar på honom skall enligt sägen slottet börja skaka så våldsamt att ingen kan stå upprätt.
Bild ur filmen Conjuring 2

Foto: IBL

Skattgömma i gravfältet i Siljan, Dalarna

Detta är Dalarnas största gravfält med 123 gravar. Här har oförklarliga saker hänt, en del har sett människor i ålderdomliga kläder dyka upp från intet och sen försvinna lika spårlöst.

Mitt på fältet finns en stor gravhög, Vepröset, där en skatt ska finnas gömd, men den har ingen hittills lyckats komma åt eftersom makterna ruvar över skatten dag som natt. De som försökt gräva upp den har skrämts bort av spöken i mansgestalter kring graven.

Spökslottet, Drottninggatan, Stockholm

Schefflerska palatset, sedan 1830-talet också känt som Spökslottet. Under 1800-talet kallades det även Kniggeska huset.

Stockholms mest kända spökhus. I huset ska finnas både nedgrävda skatter och inmurade skelett efter den första ägaren, och den hiskliga holländske sjörövaren Han Petter Scheffler, som själv ska ligga begravd här.

En ond man var också en senare ägare, Jacop von Balthazar Knigge som ska ha ingått förbund med satan. 1796 kom en vagn med svarta hästar fram till huset. Kusken, som hade både horn och svans hämtade Knigge som det var avtalat och försvann i väg bland gnistor och eldslågor.

Dessa figurer och även andra har spökat vilt i rummen, så till den grad att när en präst kom för att läsa ut spökena blev han utslängd genom fönstret och bröt benet.

Spöksouvenirer, Prästgården i Borgvattnet, Jämtland

Det finns mera konstigheter vid Storsjön än dess berömda sjöodjur. Här finns Sveriges mest omskrivna spökhus sedan 1947.

Det började med att komminister Erik Lindgren flyttade dit det året. Han hörde klampande steg i farstun, gnissel i dörrar, ljud som när någon tar av sig rocken, konstiga knackningar.

Det var som en massa osynliga besökare rände där oupphörligt. Hans gungstol började av sig själv gunga så häftigt att prästen kastades i golvet. Från ett av rummen hördes våldsam gråt och tre grå damer uppenbarade sig plötsligt i en soffa. Ibland var det en osynlig kraft som lyfte Lindgren ur skrivbordsstolen.

Horder av journalister och busslaster med nyfikna besökare har gjort prästgården till en verklig turistattraktion, med försäljning av spöksouvenirer och möjligheter att prova den berömda gungstolen.

Källor: mirror.paranormal.se, sydostran.se, andlighet.bloggplatsen.se, torpastenhus.se, wikipedia
Sammanställt av: Katarina Markiewicz

Läs också:

Hemsökta ställen att övernatta på …om du törs!

Sandra har sömnparalys: En hotfull vålnad kommer in

Ett medium förutspådde AnnBritts dotters död

Pierre från Det okända: Jag försökte länge ignorera min gåva