46 svenska sevärdheter som har öppet i sommar

Sofiero rhododendron.

Sofieros rhododendron. Från mitten av maj till mitten av juni blommar över 10 000 buskar i parken. Foto: Håkan Sandbring/TT

Foto: Håkan Sandbring/TT

Mycket håller stängt på grund av corona sommaren 2020 – men långt i från allt! Här är över 40 svenska sevärdheter och utflyktsmål i hela landet som håller öppet under semestern!

De flesta av oss har avvärjt alla planer på att åka utomlands i sommar, tack vare coronaviruset och alla restriktioner däromkring. Det finns fortfarande många osäkerheter kring sommaren och resandet, och i skrivande stund råder en önskan om att vi inte reser mer än två timmar från hemmet.

Kanske känns det hopplöst att vara fast hemma på sin sommarsemester – vem vet hur det svenska sommarvädret blir, och visst finns det alltid nåt som “borde göras” hemma som man kommer ifrån genom att resa bort?

Därför är det kanske extra viktigt att vi verkligen gör något under semestern, även om det blir till att återvända hem vid dagens slut. För i många fall har vi närmare till något att se och göra än vi kanske inser.

Slå på ljud

Här är 46 sevärdheter, från norr till söder, som fortfarande håller öppet trots coronakrisen i Sverige. De flesta har vidtagit extra försiktighetsåtgärder, så se till att kolla upp vad som gäller inför ditt besök.

Kebnekaise

Att vandra upp till Kebnekaise går bra!

Norrbotten:

Kebnekaise Fjällstation

Den populära fjällstationen i norr håller öppet hela sommaren om inga nya restriktioner införs. Man kommer att anpassa antalet gäster och bord i restaurangen för att minska risken för trängsel.

Läs mer här.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Ishotellet kommer att öppna den 1 augusti, förutsatt att restriktionerna är desamma som nu. De begränsar då antalet besökare som är vid hotellet samtidigt, och har varken lunch- eller middagsservering utan erbjuder lättare alternativ till frukost och lunch.

Läs mer här.

Abisko turiststation

Turiststationen planerar att öppna igen den 18 juni om inga nya direktiv kommer, och håller öppet till slutet av september. De har anpassat avstånden i matsalen, och det kan bli aktuellt att införa tidssloter i det allmänna köket.

Läs mer här.

Älg på äng.

Gör ett besök till Älgens hus!

Västerbotten:

Älgens hus

Älgenshus i Bjurholm håller öppet som vanligt, men det kan behöva införas tidsbokningar om antalet gäster blir för stort.

Läs mer här.

Lycksele Djurpark

Djurparken håller öppet under sommaren. Dock tvingas man stänga barnens favorit Lyckolandet samt alla karuseller och lotterier. Den schemalagda matningen av djuren har också tagits bort då det brukar dra mycket människor till en mindre yta.

Läs mer här.

Kungsleden, STF

Vandringsleden är öppen, men vill du gå den måste du boka och betala i förväg, och det finns ingen möjlighet till extra madrasser och du måste ha egna lakan. I köket får bara ett visst antal personer vistas samtidigt.

Läs mer här.

Skuleskogen

Spana på ugglor i Skuleskogen.

Västernorrland:

Skuleskogens nationalpark

Det är fritt fram att vandra i nationalparken i sommar, men man rekommenderar att inte sova över i stugorna som finns i parken – ta hellre med eget tält! Utställningsdelen i Naturum Höga kusten kommer att hållas stängd.

Läs mer här.

Junsele djurpark

Djurparken öppnar för säsongen den 19 juni och stänger den 16 augusti. Man upprättar extra tvättstationer inne på området samt erbjuder besökarna picknickpåsar för att uppmuntra lunch och fika utomhus.

Läs mer här.

Höga kusten-båtarna

Här har man skjutit på säsongstarten till den 1 juli, och antalet passagerare som tillåts har minskats till mindre än hälften.

Läs mer här.

Lars Lerin Sandgrund

Lars Lerins permanenta konsthall Sandgrund.

Värmland:

Lerins museum i Karlstad

Sandgrund Lars Lerin har stängt, men planerar att öppna igen på nationaldagen 6 juni, och kommer då att ha vanliga öppettider tisdag till söndag kl 11-16.

Läs mer här.

Klässbols linneväveri

Det populära utflyktsmålet Klässbol håller öppet som vanligt. Då väveriet har stora ytor där besökare kan sprida ut sig anser man inte att det behövs anpassningar just nu, men det kan ändras i sommar.

Läs mer här.

Mariebergsskogen i Karlstad

Karlstads stadspark Mariebergsskogen håller öppet, men evenemang med över 50 personer har ställts in och borden står glesare på serveringarna. Och färre barn får åka i attraktionerna samtidigt.

Läs mer här.

Lemurer Furuviksparken.

Se lemurer i Furuviksparken.

Gävleborg:

Furuviksparken i Gävle

Den 16 maj öppnade Furuviksparken igen. För att begränsa antalet gäster krävs i år att du förbokar dina biljetter online. Många av parkens attraktioner och ett antal djurhägn hålls stängda.

Läs mer här.

Järvzoo

Djurparken Järvzoo nära Järvsö håller öppet som vanligt i sommar. Dock har man fått ställa in alla publika event för att minska risken för folksamlingar, och vidtagit åtgärder för att få folk att hålla avstånd.

Läs mer här.

Hälsingegårdar, UNESCO världsarv

De UNESCO-listade Hälsingegårdarna är värda ett besök! Tre av gårdarna har öppet för besökare: Gästgivars i Vallsta, Erik-Anders i Söderala och Fågelsjö Gammelgård i Los. Det finns fyra gårdar till som tar emot besök om möjlighet finns. De har anpassat sig efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Läs mer här.

Falu gruva

Falu gruva sluta användas 1992 och blev ett världsarv 2001.

Dalarna:

Falu gruva

Gruvan har öppet, men med förändrade tider. Museet är exempelvis bara öppet på helgen. De öppnar för högsäsong senare än normalt den 12 juni. Man har begränsat antalet deltagare i grupperna och använder trapporna istället för hissen.

Läs mer här.

Orsa rovdjurspark, Orsa Grönklitt

Parken öppnade igen den 21 maj, efter att ha stängt innan påsken på grund av covid-19. Dock öppnar vissa delar av Orsa Grönklitt först den 19 juni. Man har ställt in evenemang som brukar locka många människor, och uppmanar besökare att hålla avstånd samt boka biljetter i förväg online.

Läs mer här.

Tomteland

Barnvänliga Tomteland planerar att öppna upp parken den 20 juni. Alla aktiviteter kommer då att ske utomhus, alla miljöer och restauranger anpassas för att kunna hålla avstånden och det kommer att finnas flera tvättstationer i parken. Tomteland blir också en kontantfri park från och med sommaren.

Läs mer här.

Loka Brunn spa

Lite återhämtning på Loka brunn kanske?

Örebro:

Tivedens Nationalpark

Tiveden och de entreprenörer som verkar där kommer att ha öppet som vanligt – och ser redan nu en ökning av antal besökare. Turistbyrån kommer att vara obemannad och restriktionerna följs för att motverka smitta. Man kommer att öka sin närvaro i sociala medier.

Läs mer här.

Loka brunn och Grythyttan

Spat och gästgiveriet har öppet som vanligt hela sommaren, men på Loka brunn har man delat upp dagen i “spa-pass” för att begränsa antalet besökare som är där samtidigt. Man har tagit bort buffén och kommer att stasa på utomhusgrillning i sommar.

Läs mer här och här.

Wadköping i Örebro

Trähusen och gårdarna i Wadköping i centrala Örebro håller öppet som vanligt. Många av butikerna flyttar ut sin försäljning, och bord och bänkar har flyttats längre från varandra.

Läs mer här.

Botaniska trädgården Uppsala.

Parkerna i Botaniska i Uppsala är alltid öppna.

Uppsala:

Fyrishov

Bad- och leklandet Fyrishov räknar med att kunna ha öppet som vanligt. Man har lagt extra fokus på städ- och hygienrutiner, och uppmanar sina besökare att hålla avstånd.

Läs mer här.

Botaniska trädgården

Själva parken håller öppet 07–21. Orangeriet är däremot stängt hela sommaren. Man hoppas att Tropiska växthuset kan öppna på helgerna någon gång efter midsommar. Här ska man begränsa antalet besökare i Tropiska växthuset till max 30 åt gången, och all kassapersonal sitter bakom plexiglas.

Läs mer här.

Domkyrkan

Domkyrkan håller öppet kl 8-18, och visningsgrupperna kommer att max vara 12 personer.

Läs mer här.

Skansen

Skansen har vidtagit åtgärder under corona.

Stockholm:

Skansen

Skansen håller öppet som vanligt, förutsatt att restriktionerna inte ändras. Konserterna på Solliden-scenen har ställts in – dock kommer Allsången att hållas utan publik. Man kommer också att räkna antalet gäster som går in, och kassorna kan behöva stänga om det blir för många besökare samtidigt.

Läs mer här.

Kungliga slottet

Slottet har för tillfället stängt, men planerar att öppna under slutet av juni månad. Håll koll på hemsidan för uppdaterad information. Parkerna har dock öppet som vanligt

Via deras webbplats och i sociala medier kan man dock att ta del av de kungliga slottens historia och verksamhet – genom filmer, artiklar, virtuella turer i slottssalar och små historiska berättelser.

Läs mer här.

Skärgårdsbåtarna, Strömma-bolaget

Helgtrafiken drar igång den 5 juni och vardagstrafiken den 27 juni. De bokningsbara biljetterna har reducerats till hälften i antal för att minimera risken för trängsel på båtarna. Var ute i god tid!

Läs mer här.

Göta kanal

Flyt fram på Göta kanal i sommar.

Östergötland:

Göta kanal

Farleden öppnade den 4 maj, och har öppet hela sommaren. Varje båtgäst får en liten handspritsflaska när man checkar in, och vid populära slussar och samlingsplatser kommer man att skylta om avstånd.

Läs mer här.

Kolmården

Delar av djurparken har öppnat upp för allmänheten. Åkattraktioner i Bamses Värld och Marine World hålls stängda, antalet gäster per dag begränsas, distanshållning i köer införs och nya städrutiner har utformats.

Läs mer här.

High Chaparral

Vilda västern på High Chaparral.

Jönköping:

High Chaparral

Westernparken håller öppet sedan 21 maj, men alla biljetter måste förköpas online. De har utökat antal Wild West Stunt Show-föreställningar till åtta per dag och Lucky Luke Show-föreställningar till tolv per dag, samtidigt som man har behövt korta ner dem till 10 minuter.

Läs mer här.

John Bauer-utställningen

På Jönköpings läns museum hålls en John Bauer-utställning, som är öppen som vanligt. Museet har anpassat verksamheten, och inga föreläsningar eller program hålls just nu.

Läs mer här.

Vandalorum

Konst- och designmuseet i Värnamo håller öppet som vanligt, och har anpassat verksamheten efter myndigheternas restriktioner. Bland annat får inte fler än 50 personer vistas i utställninglokalerna.

Läs mer här.

Borås Djurpark.

Spana geparder i Borås djurpark.

Västra Götaland:

Borås djurpark

Djurparken kommer att hålla öppet dagligen mellan 1 maj-23 augusti, och därefter ha öppet på helger. Man följer Folkhälsomyndighetens direktiv och underlättar för besökare att planera sitt besök, samt ökar möjligheterna att sitta utomhus.

Läs mer här.

Universeum

Universeum håller öppet med ordinarie öppettider, dock med begränsad besökskapacitet. Man uppmanar till avstånd och handtvätt, och man pausar sitt dagliga program och låter istället pedagoger och guider röra sig runt i huset. Robertas restaurang och butiken är stängda, men kafé Tukan håller öppet.

Läs mer här.

Nordens Ark

Nordens Ark i Sotenäs håller öppet som vanligt. Man har dock fått slopa aktiviteter i dagsprogrammet som matning av djuren, reducerat antalet restaurangplatser inomhus och minskat antalet bokningsbara hotellrum. Utbildningsverksamheten är stoppad, och man har dragit ner på personalen.

Läs mer här.

Ullared Gekås

Campingen och varuhuset i Ullared håller öppet!

Halland:

Gekås i Ullared

Gekås planerar att hålla öppet hela sommaren. Med markeringar på golvet påminner man om avstånd, och man har satt upp plexiglas i receptionerna och glesar ut borden på restaurangerna. Från 2 april har Gekås Ullared en ny begränsning för antalet kunder.

Läs mer här.

Äventyrslandet i Halmstad

Sedan den 21 maj har äventyrslandet öppet på helger, men hoppas kunna öppna upp mer efter midsommar. Man kommer eventuellt att begränsa antalet besökare, utbilda personalen i hygien samt införa fler handspritstationer på området.

Läs mer här.

Kallbadhuset i Varberg

Kallbadhuset kommer att ha öppet som vanligt, men det finns risk att öppettiderna ändras. Man har också minskat antalet bord och sittplatser, samt infört enbart bordservering. Man har också utökat sina städrutiner.

Läs mer här.

Borgholms slott

Gå bland ruinerna av Borgholms slott.

Kalmar/Öland:

Ölands djurpark

Djurparken håller endast öppet på helger för närvarande. Man hoppas kunna öppna nöjesfältet och vattenlandet den 13 juni, men det är ännu inte helt klart. Man kommer att ha informatörer i parken som påminner människor om att hålla avstånd. Man har glesat ut platserna på restaurangen. I stugbyn är det frukostpåsar som gäller istället för buffé.

Läs mer här.

Borgholms slott

Borgholms slott på Öland öppnar den 30 maj, men utan barnverksamhet, guidningar och med kafét stängt. De flesta konserter har ställts in.

Läs mer här.

Lummelundagrottan.

Se de häftiga formationerna i Lummelundagrottorna.

Gotland:

Kneippbyn

Sommar- och vattenlandet i Kneippbyn kommer att hålla öppet från och med 26 juni, och campingen och stugbyn öppnar den 12 juni, men med begränsad service och faciliteter.

Läs mer här.

Lummelundagrottorna

Grottorna kommer att hållas öppna på helgerna från och med 6 juni, och hoppas kunna hålla öppet alla dagar i juli. Man har också gjort det glesare mellan borden i kaféet, och man tar bara ner hälften så många besökare per guidad tur i grottan.

Läs mer här.

Tofta strand

Tofta strands boende har haft öppet sedan 15 april och den 20 juni hoppas man kunna öppna även restaurang, beachclub och pool. Man följer befintliga rekommendationer.

Läs mer här.

Sofiero Slott

Njut av omgivningarna kring Sofiero Slott.

Skåne:

Stenhuvud nationalpark

Den vackra nationalparken håller öppet som vanligt, men med begränsat antal deltagare på guidade turer, och man håller koll på eventuell trängsel vid utställningar ifall det behövs stängas.

Läs mer här.

Kiviks musteri

Musteriet håller öppet som vanligt, men man har ställt inte evenemang och äppelturer och provningar. Enbart bordsservering och det är glesare mellan borden.

Läs mer här.

Sofiero slott

Slottet utanför Helsingborg har öppet som vanligt, men man håller koll på tränseln och har ställt in alla guidade turer och större evenemang som konserter.

Läs mer här.

Foto: TT

Sommar i Sverige: 9 fantastiska naturupplevelser
Njutvandra – kombinera komfort och motion
Utflyktstips i Sverige: Här är kändisarnas okända smultronställen