Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Sommar i Sverige: 9 fantastiska naturupplevelser

03 jun, 2020 
ANAÏS GONZÁLEZ CRUZ
Lappland
Det ser ut att bli en semester i Sverige i sommar för oss svenskar. Hämta inspiration från vår lista med några av Sveriges vackraste pärlor!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sverige är fullt av häpnadsväckande platser och storslagna naturupplevelser, från Kungsleden i Lappland till Digerhuvud på Gotland. Det finns helt enkelt mycket att se för den som älskar att vara nära naturen.

Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommarBrand logo
Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommar

Här har vi listat några av de vackraste platserna i Sverige, utan inbördes rangordning! De är förstås väl värda att besöka under din semester.

Kungsleden, Lappland

En bild från den svenska vandringsleden Kungsleden i Lappland.
Den svenska vandringsleden Kungsleden bjuder besökarna på otrolig natur. Foto: Marie Linnér/Scandinav/TT

Tycker du om att vandra? Kungsleden är en av Sveriges mest populära vandringsleder, en 425 kilometer lång sträcka från Abisko i norr till Hemavan i söder. Leden är lämplig för såväl nybörjare som proffs och bjuder på vackra naturupplevelser som Kebnekaisemassivet och Stora sjöfallet. Du som vill kan också övernatta i de övernattningsstugor längs leden som drivs av Svenska Turistföreningen.

Annons

Skierfeklippan i Sarek, Lappland

I nationalparken Sarek finns Skierfe, en bergstopp med en höjd på 1179 meter över havet. Vandra upp för klippan och njut av utsikten över Rapadalen och Sareks fjälltoppar.

Lummelundagrottan, Gotland

Lummelundagrottan är ett av Gotlands mest välbesökta turistmål. Grottan upptäcktes så sent som på 1950-talet och är Sveriges längsta grottsystem. Den tros sträcka sig nästan en halvmil in i berget, men förmodligen finns där fler gångar som ännu inte utforskats.

Digerhuvud, Gotland

Sveriges största raukområde kan du besöka på nordvästra Fårö, i naturreservatet Digerhuvud. Där har naturen mejslat ner kalkstensklippor till flera hundra raukar, vissa upp till åtta meter höga. Missa inte solnedgången här!

Hornborgasjön, Skara

I Skara kommun ligger Hornborgasjön, en sjö som faktiskt var helt uttorkad för 90 år sen. I dag har fågelarter som tranor, änder och doppingar återvänt för att häcka här, ibland så många som 10 000. Längs Hornborgasjön finns flera leder för dig som vill utforska det rika djurlivet.

Annons

Ramsvikslandet, Bohusläns kust

En bild på Skierfeklippan i Sareks naturreservat.
Vandra upp för Skierfeklippan och se den fantastiska utsikten över Sarek.

Ramsvikslandet är ett populärt naturreservat en mil från Smögen, längst ut på Västkusten. Vandra längs de vidsträckta klippområdena, vackra sandstränderna och ta ett dopp vid badplatserna Haby bukt och Tryggö.

Kinnekulle, Västergötland

Kinnekulle vid Vänerns sydöstra strand hör till Götene kommun i Västergötland, ett naturområde som självaste Carl Von Linné beskrivit som “ljuvligare än någon annan”. Här finns några av Sveriges äldsta kulturbyggnader och ett rikt djur- och naturliv. Välj mellan flera olika vandringsleder och upptäck Martorpsfallet, Råbäcks Hamn och Västerplana Ängar. I juni är Munkängarna särskilt populärt, då naturreservatet täcks av ramslökens vita blommor.

Annons

Blekinge skärgård, Blekinge

Blekinge skärgård är perfekt för dig som vill ha en aktiv semester i naturen. Här är det lätt att röra sig mellan de olika öarna och vandringslederna som binder samman de totalt 47 naturreservaten i området. Paddla längs Tärnörundan, vandra upp för Blekingeleden eller njut av stillheten på vackra Tjärö.

Höga kusten, Ångermanland

Kustområdet mellan Härnösand och Örnsköldsvik finns med på Unescos världsarvslista och har varit bebott av människor i 7 000 år. Besök pittoreska Mannaminne, vandra längs de många vandringslederna, fiska eller ta båten till Högbonden där du kan övernatta i den gamla fyrvaktarbostaden. Här finns också upplevelsebadet Paradiset.

Foto: Claes Grundsten/Bildhuset/Bengt Ekman/N/TT

En bild på Höga kusten.
Höga kusten finns med på Unescos världsarvslista. Foto: Anders Good/TT
En bild på ingången till Lummelundagrottan på Gotland.
Ingången till Lummelundagrottan på Gotland. Foto: Mikael Gustafsson/N/TT
Annons
En bild på Blekinge skärgård.
Koppla av i Blekinge skärgård i sommar. Foto: Claes Grundsten/Bildhuset/TT
En bild på Munkängarna i Kinnekulle.
Munkängarna med sin blommande ramslök i Kinnekulle. Foto: Björn Röhsman/N/TT
Annons
En bild på naturreservatet Ramvikslandet vid Bohusläns kust.
Ramsvikslandet tillhör Bohusläns kust. Foto: Anders Good/TT
Annons
En bild på Hornborgasjön i Skara kommun.
Hornborgasjön är en känd häckningsplats för tranor. Foto: Helena Larsson/N/TT
En bild på en rauk i naturreservatet Digerhuvud på Gotland.
Naturreservatet Digerhuvud är ett måste om du besöker Gotland. Foto: Anders Wiklund/TT
Annons