Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

5 sevärdheter som har dubbelgångare världen över

13 jan, 2020 
Malin Ny
Golden Gate och 25 april-bron.
Du visste förmodligen att Frihetsgudinnan finns att se på plats i New York, men visste du att det finns en snarlik variant i Japan? Här är fem sevärdheter som har dubbelgångare!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jo, det går faktiskt att besöka Golden Gate-bron utan att besöka Kalifornien och Frihetsgudinnan utan att åka till New York. I alla fall om du nöjer dig med att se dess dubbelgångare i Lissabon och Japan. Det finns nämligen en hel del dubbelgångare världen över som är så lika varandra att det nästan inte går att se skillnad på vad som egentligen är original och vad som är kopia.

Här är fem sevärdheter som har dubbelgångare jorden runt!

Golden Gate-bron / 25 april-bron

Golden Gate-bron är en av USAs mest kända sevärdheter och är en hängbro över sundet Golden Gate i Kalifornien. Den röda, kända bron invigdes den 28 maj 1937 och är 2 737 meter lång med ett brospann på 1 280 meter. I Lissabon går det att se en riktig dubbelgångare – 25 april-bron. Bron byggdes av American Bridge Company 25 år efter det att Golden Gate-bron byggdes och består även av stål som är imponerat från USA, så att broarna liknar varandra är egentligen inte så konstigt.

Originalet:

Golden Gate-bron.

Kopian:

25 april-bron.

Kapitolium / Capitolio Nacional

Kapitolium, eller The Capitol som byggnaden kallas på engelska, är sätet för det amerikanska representanthuset och staten, som ligger i Washington D.C. I Kuba finns en dubbelgångare som är extremt lik orginalet, Capitolio Nacional. Det är till och med lite större än Kapitolium och började byggas 1926. Byggnaden fungerade som landets regeringssäte fram till revolutionen i landet 1959, och används idag som hem för vetenskapsakademin i Kuba.

Annons

Originalet:

Capitolium.

Kopian:

Capitolio Nacional.

Frihetsgudinnan

Du känner garanterat till den kända Frihetsgudinnan i New York, men visste du att det finns en kopia av statyn i Odaiba, Japan? Statyn i Japan, som är en sjundedel så stor som originalet, var en gåva från Frankrike som var tänkt att stå temporärt på platsen i Tokyo under ett år, 1999-2000. Kopian var dock så pass populär att den har fått stå kvar permanent.

Annons

Originalet:

Frihetsgudinnan i New York.

Kopian:

Frihetsgudinnan i Odaiba.

10 Downing Street / 10 Adams Street

10 Downing Street, London, är förmodligen den mest kända adressen i Storbritannien eftersom den brittiska premiärministern bor där. Besökare kan tyvärr inte komma fram till adressen eftersom vägen är avstängd av säkerhetsskäl. I den brittiska huvudstaden finns det flera fejkversionen av den kända dörren, och bara 800 meter bort, på 10 Adams street, ligger en variant som användes under inspelningen av Netflix-serien The Crown.

Annons

Originalet:

10 Downing Street i London.

Kopian:

Kopian på 10 Adams Street.

30 St Mary Axe / Torre Glòries

Byggnaden 30 St Mary Axe, som även den ligger i London, har en väldigt speciell form och går under smeknamnet ”The Gherkin” – det vill säga gurkan, på engelska. I spanska Barcelona finns en snarlik variant som heter Torre Glòries, som liknar den brittiska versionen. Byggnaderna uppfördes samtidigt på tidigt 2000-tal, så egentligen går det inte att avgöra vem som har härmat vem.

Annons

30 St Mary Axe:

30 St Mary Axe.

Torre Glòries:

Torre Glòries.

Källa: Aftonbladet

Foto: TT

Annons