Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

8 spännande öar att besöka i Sverige – från norr till söder

22 mar, 2023 
AvHélène Lundgren
En skärdgårdsö och en sandstrand.
Ge dig ut på upptäcksfärd – här listar vi åtta guldkorn bland Sveriges alla vackra öar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är något speciellt med öar! Här finns kala klippor, vita sandstränder, rödmålade sjöbodar och fyrar med utsikt över hela horisonten. Att övernatta i en gammal fyrvaktarbostad eller lotsstation och höra vindarnas sus och vågornas brus är ren lycka. Ge dig ut och utforska några av Sveriges alla vackra öar!

Se också: Så sparar du pengar under semesternBrand logo
Se också: Så sparar du pengar under semestern

1. Njut av utsikten från Aspö Lotstorn

Från det 20 meter höga lotstornet på Aspö ser man ut över Karlskrona skärgård i alla fyra väderstreck. Lotstornet har fem rum att hyra och från rummet högst upp kan man njuta av både soluppgången och solnedgången från sängen.

Aspö Lotstorn i Karlskrona skärgård.

Allra högst uppe i tornet ligger lotsutkiken där det är magiskt att sitta i skymningen med en drink i handen och se solen gå ner i havet och månen sakta stiga upp på natthimlen. Lamporna från fartygen som passerar lyser upp som ett pärlband på sin färd mot Polen och tusentals stjärnor syns över hela himlavalvet. För tre år sen köpte tre vänner lotstornet och har sen rustat upp tornet, stugorna samt restaurangen med en härlig uteservering.

Annons

På Aspö ligger även Drottningskär kastell som uppfördes under stormaktstiden på 1600-talet och i dag finns här ett historiskt museum samt en pub och restaurang.

Info: Bilfärja går från Karlskrona till Aspö. Boende kan bokas här: lotstornet.se

2. Nationalparken Blå Jungrun

Ön Blå Jungfrun ute i Kalmarsund.

Den mytomspunna ön Blå Jungfrun ligger mitt ute i Kalmarsund och blev nationalpark redan 1926. En avlägsen ö med knotig ädellövskog och granitklippor slipade av hav och vind.

Ända sen 1400-talet har ön omgetts av berättelser om trolldom och häxor. På avstånd syns konturerna av öns toppiga blåtonade berg sakta närma sig, och kaptenen styr rakt in mot de rödtonade klipphällarna som har skulpterats av inlandsisen. Det krävs stor skicklighet att lägga till med båten direkt på de mjukt rundade klipporna vid Lervik.

Annons

Härifrån vandrar vi upp till toppen av ön och över till andra sidan som har en säregen ädellövskog av lågväxta träd och jättegrytor, samt en av Nordens största stenlabyrinter. På solvarma klipphällar äter vi vår medhavda matsäck, och här kan man ta ett uppfriskande dopp innan båten kommer.

En kvinna står ute på däck på en båt.

Info: Mellan juni - augusti går båtturer dagligen från Oskarshamn och Byxelkrok och båtresan måste bokas i förväg. De flesta gör en dagstur ut till Blå Jungfrun, men det går även att boka övernattning i ett par vindskydd. www.solkustturer.se

Annons

3. Hållö bär på mycket historia

Hållö ligger en bit utanför Smögen och är en mycket speciell ö med sina kala klippor, jättegrytor, vackra stenformationer och den berömda marmorbassängen.

Evert Taubes morbror var fyrmästare på ön, och flera av hans älskade visor är inspirerade av livet längs Bohuskusten. Vid bryggan ligger en bastu, och träbryggor leder upp till vandrarhemmet som har mysiga rum med utsikt över havet. Runt huset skuttar skogsharar, och på andra sidan ön ligger marmorbassängen med sitt grönblå inbjudande vatten som under varma sommardagar lockar många besökare.

En rödvit fyr på Hållö.

Mitt på ön står Hållös rödvita fyr och i huset bredvid fyren finns en Taubeuställning. I det gamla maskinrummet ligger kapellet där många vigslar hålls.

Annons

Info: På sommaren är fyren och Taubeutställnigen öppen varje dag. www.hallofyr.se och www.utposthallo.se

4. Nidingen är Sveriges första fyrplats

Från byn Gottskär på Västkusten åker vi ut i Kungsbackafjorden med RIB-båt. På Kattegatt går vågorna höga och på avstånd syns Nidingens båda fyrar i sten, samt ett nyare fyrtorn.

Nidingens båda fyrar på Kattegatt.

Här kan man övernatta i de gamla fyrvaktarbostäderna och utforska den karga ön som är naturreservat. Det bästa av allt är att sitta högst uppe i fyren och blicka ut över havet åt alla håll. Härifrån kan man se solen gå ner och himlen skifta färg i orange, lila, rosa, blått och svart. Att sitta här och se stjärnorna dyka upp på himlavalvet är helt magiskt. På natten lyser de starka strålarna från fyren upp hela ön.

Annons

De förrädiska vattnen utanför Nidingen kallas för Sveriges största skeppskyrkogård och vid Lillelands fyren finns ett rullande undervattensrev som ständigt är i förändring. Nidingen har också en fågelstation där fåglar ringmärks och Sveriges enda koloni av tretåiga måsar häckar uppe i fyrarnas fönsternischer.

Info: RIB-båt och boende bokas på www.dest-gottskar-nidingen.se

5. Långa vita sandstränder på gotska Sandön

Gotska Sandön är det närmaste en tropisk sandstrand vi kan komma i Sverige. Här finns kilometerlånga orörda sandstränder med vit sand där man kan vara helt ostörd.

En lång sandstrand på gotska Sandön.

Genom skogen slingrar sig små stigar mellan mossa och tallar till öns olika stränder. 1963 blev Gotska Sandön nationalpark och vid fyrbyn finns ett natur- och hembygdsmuseum, ett litet kapell samt en fyr. Vid Säludden finns det stor chans att se sälar som ligger och solar sig på stenarna utanför.

Annons

På 1860 -talet kom Albert Engström på besök till fyrmästaren och Engströms dotter gifte sig senare med fyrmästarens son. Engström har skrivit en bok om Gotska Sandön och vid Bourströms udde står en gammal jaktstuga kvar där Albert, fyrmästaren och Carl Larsson brukade umgås.

Info: Mellan maj - september går det båtar från Nynäshamn och Fårösund till Gotska Sandön. All mat tar man med sig själv och båt samt boende i fyrbyns stugor, vandrarhem eller tält bokas på www.sandoresor.se

6. Kalix löjrom och bastu på Malören

Från Kalix åker vi tre mil rakt ut i havet till Malören med sin vackra röda träfyr som lyser på långt håll. På ön finns en fin sandstrand, ett vackert åttakantigt skärgårdskapell och ett rikt fågelliv. I det gamla lotshuset driver Hanna och Patrik Engström Malören Lodge, och det går även att hyra hela fyrvaktarstugan. Här får vi smaka på Kalix berömda löjrom som enligt tradition ska ätas på hårt tunnbröd med rödlök och crème fraiche.

En fyr på Marlören.

Efter middagen blir det bastu nere i hamnen, och på kvällen somnar jag gott under sänghimlen högst upp i lotsutkiken. Nästa morgon startar med en promenad över till sandstranden på andra sidan ön för ett uppfriskande dopp i Bottenviken.

Annons

Info: Juni - augusti går båten från Båtskärsnäs utanför Kalix och vintertid går det även att åka ut till Malören med snöskoter över isen. www.maloren.se

7. Lotsarnas Rönnskär

Rönnskär är en okänd liten pärla i Söderhamns skärgård och i den gamla lotsstationen som började byggas 1868 finns Sveriges trevligaste vandrarhem. Längst upp i lotsutkiken kan man sitta och blicka ut över havet och horisonten. Margareta Berglund som driver vandrarhemmet har många härliga barndomsminnen från sin uppväxt här på ön, och hon är en mycket duktig historieberättare. Från rummen syns havet, och vandrarhemmet har en hög mysfaktor samt en oerhört trevlig stämning. Margareta får alla att känna sig välkomna, och det känns som att vara på besök hemma hos en kär gammal vän. Nere i hamnen ligger en härlig vedeldad bastu som alla gäster kan använda. Bastun är härligt varm, och från altanen leder en trappa ner till vattnet där man doppa sig i havet.

Hamnen i Rönnskär.

Info: Båt går från Söderhamn och mellan 12 maj - 7 november kan man övernatta på Rönnskärs vandrarhem. www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-soderhamnronnskarvandrarhem

Annons

8. Ljut av lugnet på Stora Fjäderägg

Holmön och från hamnen fortsätter vi med Tomas Berglunds båt ut till Stora Fjäderägg. Det är Tomas som äger fyren på ön och han har spenderat mycket tid med att renovera den vita fasaden samt interiörerna. På sommaren har Tomas visningar av fyren och han hoppas i framtiden att kunna hyra ut ett unikt boende genom airbnb. En stig leder genom klapperstensfält upp till mitten av ön där vandrarhemmet ligger inhyst i de gamla fyrvaktarbostäderna.

Stora Fjäderägg.

Naturen på Stora Fjäderägg är karg med ljunghedar, blåbärsris, sten och skogspartier. På ön finns också en fågelstation och gamla fornlämningar från 500 e Kr med stenlabyrinter, kompassrosor och ruinerna från ett gammalt fiskarkapell.

Info: Från 31 maj - 18 september kan man övernatta på vandrarhemmet. www.storafjaderagg.se och https://visitholmon.com

Annons