Förläng sommaren i Belgrad – den vita staden

Belgrad den vita staden

Belgrad kallas för den vita staden på grund av sin vita arkitektur. Staden är perfekt för en weekend fylld av upplevelser och god mat.

Foto: Shutterstock/TT

Att Belgrad betyder just ”den vita staden” på serbiska är kanske lite tvetydigt. För vit är staden egentligen bara på de ställen där den vita arkitekturen pryder stadsbilden. I övrigt är staden färgstark, sliten, gammal och modern, elegant och klumpig, lättsam och svårmodig på samma gång. Kontrasternas stad måste upplevas på egen hand. Här kommer tips för en skön helg i Belgrad.

I Serbiens huvudstad Belgrad blandas pampiga historiska byggnader med helt ny och modern arkitektur. Känslan av att ha rest bakåt i tiden infinner sig flera gånger under en promenad genom staden. När du äter på någon av de inrökta, men charmiga restaurangerna med fantastiskt god mat, eller när du intar ditt morgonkaffe på något av de många caféerna som på serbiska kallas Kafanas.

Cafe i Belgrad

Nästan alla små gator i Belgrad har ett café. I staden är det alltid tid för en kaffe.

Foto: Privat

Gammal och ny arkitektur i Belgrad

I Belgrad finns stora kontraster. Gamla och nya byggnader precis inpå varandra.

Foto: Shutterstock/TT

Belgrad är en stad som aldrig sover. Det finns en entusiasm och en framtidstro i luften, samtidigt finns ett uns av vemod över det som varit. Slitna byggnader vittnar om en ekonomiskt tuff period som infann sig efter kriget i forna Jugoslavien i slutet av 1990-talet. Utbombade byggnader från NATO:s bombningar finns fortfarande kvar och gör att man kastas tillbaka till en mörk tid i historien.

Bombad byggnad Belgrad

Belgrad blev så sent som 1999 bombat av NATO och vissa byggnader står kvar som minne över vad som hänt.

Foto: Privat

Europas äldsta huvudstad har återuppbyggts över 200 gånger

Belgrad är Europas äldsta huvudstad och har blivit totalt förstörd och återuppbyggd över 200 gånger.

Det är en stad som berör och charmerar. På något märkligt vis nästlar den sig in i hjärtat och under bara två dagar hinner kärleken till staden utvecklas.

I tider där mycket blir dyrare och dyrare och där många blir tvungna att vända på varje krona, kan Belgrad fortfarande sägas ha en avsevärt lägre prisnivå om man jämför med Sverige. Det finns mycket att se och uppleva i staden och allt är svårt att klämma in på endast två dagar. Men med de skönaste promenadskorna och några extra koppar kaffe på vägen, hinner man ändå se det bästa. Här kommer några tips.

VIDEO: Resesugen efter pandemin? Experten reder ut frågetecknen
1:46

Efter reklamen: VIDEO: Resesugen efter pandemin? Experten reder ut frågetecknen

(1:46)

Slå på ljud

Skadarlija – Bohemkvarteren

Kvarteret Skadarlija ligger centralt i staden och är ett område som lockar framför allt på grund av sitt rika utbud av restauranger och barer. Den mysiga kullerstensgatan bjuder på ett härligt myller av människor, gatumusikanter, mat och dryck. På dagen kan man passa på att besöka något av stadsdelens konstgallerier och antikaffärer.

Skadarlija bohemkvarter i Belgrad

Skadarlija kan sägas vara Belgrads bohemkvarter. Här upplyst på kvällen.

Foto: Shutterstock/TT

Dva Jelena, är en traditionell serbisk restaurang som har funnits sedan 1832. Där kan man avnjuta en härlig middag och det är lätt att bli sittande i flera timmar med släkt och vänner.

Dva Jelena restaurang i Belgrad.

Restaurang Dva Jelena är en traditionell serbisk restaurang, med riktigt härlig stämning och ett kök som bjuder på rejäl serbisk mat.

Foto: Privat

Stämningen är hög på restaurangen där musikanter går runt och spelar dragspel och sjunger bland borden. Det är högljutt, charmigt och stökigt.

musikanter i Belgrad

Musikanterna inne på Dva Jelena går runt och sjunger och spelar bland borden.

Foto: Privat

Restaurangen är dock inget för rök-allergiker. Här röker de flesta inomhus och det ligger som en tät dimma av rök i hela lokalen. Men på något vis är detta en del av charmen. Över huvud taget är rökning något som de flesta ägnar sig åt både i taxibilar, caféer, restauranger, i sina egna hem, och ute på gator och torg.

Mat och dryck

Cevapcici med pommes och Ajvar.

Det serbiska köket innehåller mycket kött. Tips är att beställa in Cevapcici, Pljeskavica eller raznjic som alla är olika former av grillat kött. På vissa ställen kan du se en helgrillad gris rulla på spettet- Pecenje.

Till det grillade serveras ofta Ajvar som är en röra gjord på rostad paprika, olja och kryddor.

Det crème fraiche liknande Kajmak och brödet som kallas Lepinja är andra godsaker att äta till allt grillat.

Serbien är inte ett känt vinland, men här finns en hel del smakfulla inhemska viner att testa. Fråga dig fram. Annars är det aldrig en dålig idé med en Rakija – en typisk dryck på Balkan som lite liknar Brandy till smaken och framställs av olika frukter, ofta plommon och kallas då Slivovica.

Borgen Kalemegdan bjuder på fantastisk utsikt

Belgrads kanske mest besökta turistattraktion borgen Kalemegdan har precis som staden själv raserats och återuppbyggts många gånger sedan den första bosättningen på platsen före Kristus. Idag är största delen främst från mitten av 1800-talet. Själva borgen ligger uppe på en klippa 125 meter upp i luften och härifrån har man en fantastisk utsikt över staden och floderna Sava och Donau.

Kalemegdan i Belgrad

Från Borgen har man en fin utsikt över floden Sava och nya delen av Belgrad.

Foto: Privat

Vid borgen kan man även beundra Pobednik, segraren, som står där och blickar ut över staden.

Pobednik i Belgrad

Pobednik, segraren, är 14 meter högt och invigdes 1928.

Foto: Privat

Bland ruinerna finns även ett krigsmuseum där man bland annat kan se ammunition från flera olika krig.

Krigsmuseum i Kalemegdan, Belgrad.

I Kalemegdans park finns även ett krigsmuseum med ammunition från många av historiens stora krig.

Foto: Privat

Borgen ligger i parken med samma namn och i parken finns även Belgrads zoo, flera restauranger, barer och souvenirbutiker.

Sveti Sava – världens största ortodoxa kyrka

Sankt Savas tempel är världens största ortodoxa kyrka. Kyrkan är tillägnad Sankt Sava, grundare av den serbisk-ortodoxa kyrkan, och är byggd på den plats där Sankt Savas rester och reliker brändes år 1595 av den turkiska Sinan Pasha, som straff för att serberna rest sig i ett uppror. Sankt Sava spelar en viktig roll i den serbiska historien.

Sankt Savas tempel i Belgrad

Sankt Savas tempel är världens största ortodoxa kyrka.

Foto: Privat

Den enorma kyrkan är väl värd ett besök och bjuder på vackra detaljer i form av förgylld mosaik, vit marmor och förgyllda kors.

mosaik i Sankt Savas tempel Belgrad

Förgylld mosaik pryder tak och väggar i världens största ortodoxa kyrka – Sankt Savas tempel.

Foto: Privat

1938 fick vi semester – så har restrenderna växlat sen dess

Gågatan Knez Mihailova i Belgrad

Knez Mihailova är Belgrads främsta gågata. Hit går du när du vill shoppa allt från skor till kläder och parfym. De stora kedjorna blandas med lokala och mindre butiker. Här finns även flera barer och restauranger, vacker byggnadsarkitektur att titta på.

Knez Mihailova i Belgrad

Belgrads största gågata Knez Mihailova är fylld av shopping och folkliv.

Foto: Shutterstock/TT

Gågatan utgår från Trg Rebublike som är Belgrads främsta torg. Runt torget ligger också nationalteatern och nationalmuseet. Går man hela gatan kommer man till slut fram till borgen Kalemegdan.

Sava promenade och Belgrad Waterfront

Sava-promenaden är en nästan två kilometer lång strandpromenad som går utmed floden med samma namn. Strandpromenaden är byggd i den delen av staden som kallas för Belgrade on water, och är ett utvecklingsprojekt för stadsförnyelse som den serbiska regeringen leder med syfte att förbättra Belgrads stadsbild och ekonomi. Här finns det gott om moderna restauranger, barer och nattklubbar som ligger på stora flottar under sommarmånaderna.

Aperol Spritz

En klassisk Aperol Spritz smakar perfekt på en restaurang längs med Sava promenaden.

Foto: Privat

Här kan du också beundra Kula Belgrad, en 68 meter hög skyskrapa med 40 våningar som håller på att byggas i Belgrad Waterfront-projektet.

Kula Belgrad på Sava promenaden i Belgrad

Skyskrapan Kula Belgrad är 168 meter hög.

Foto: Privat

Resa till Belgrad

Invånare: Cirka 1,6 miljoner

Resa till Belgrad: Direktflyg går både från Stockholm, Malmö och Göteborg. Flygplatsen Nikola Tesla ligger cirka 18 kilometer väster om staden. Från flygplatsen tar du dig enklast med taxi in till stadens centrum.

Bästa tiden: Belgrad är en året runt stad. Men den är extra vacker på våren och hösten. Undvik sommarmånaderna då det kan bli mycket varmt inne i staden.

Språk: Serbiska

Valuta: Serbisk dinar

Bra tips: I Serbien använder man fortfarande kontanter på många ställen. Se till att ha lite på fickan så slipper du stå handfallen när vissa ställen inte tar kreditkort.

SE OCKSÅ: 8 trick för att koppla bort jobbet på semestern
1:50

Efter reklamen: SE OCKSÅ: 8 trick för att koppla bort jobbet på semestern

(1:50)