Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Här är länderna i Europa där du inte bör dricka kranvattnet

13 nov, 2018 
Fredrik Rubin
I vilka länder är det okej att dricka kranvatten?
Brukar du tveka på om det är säkert att dricka kranvattnet på semestern? Då kan det vara bra att veta vilka länder i Europa som är "säkra" och vilka länder där du hellre släcker törsten med flaskvatten. Här är listan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Lista: 8 länder där du inte bör dricka kranvattenBrand logo
Lista: 8 länder där du inte bör dricka kranvatten

Dricka kranvatten på semestern

Diarré och ständigt spring till toaletten. Knappast något som det skyltas med på Instagram i inlägg från semesterorten. Men faktum är att många drabbas av dålig mage på sin utlandssemester. Smittokällan är inte sällan dricksvattnet, som i värsta fall kan orsaka hepatit A eller salmonella.

Men oroa dig inte allt för mycket. Gör du din hemläxa, och undviker otur, så kan du njuta av din semester. För inte nog med att det är vedervärdigt att drabbas, för de flesta av oss innebär en semesterdag en dyr utgift. Något som få vill spendera på toaletten. Vagabond har listat länderna där du kan, och inte kan, dricka kranvattnet.

Annons

Dricksvatten mer osäkert utanför EU

I USA, Kanada och Grönland är det ”säkert” att dricka vattnet. I Mexiko däremot bör du undvika att släcka törsten med hjälp av kranen, samma sak i närliggande Karibien. I Asien kan du generellt utgå ifrån att du ska undvika kranvattnet, om du nu inte befinner dig i Brunei, Hongkong, Japan, Singapore och Sydkorea som anses vara ”säkert”. På hela den Afrikanska kontinenten är rådet att undvika det helt och hållet.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Jag skulle säga att befinner man sig inte i ett EU-land och är osäker, så ska man nog låta bli att dricka dricksvattnet, säger Birger Wallsten, dricksvattenexpert vid branschorganisationen Svenskt Vatten AB.

Någon fyller ett glas med vatten ur kran
I Sverige är det, nästa, alltid säkert att dricka kranvattnet. Bild: IBL

I Europa finns det flera länder där rekommendationerna spretar. Det handlar om länder vars vatten kan smaka annorlunda men inte är farligt att dricka. Eller att vattenkvalitén varierar kraftigt mellan stad och landsbygd. I andra länder råder en stark rekommendation om att inte dricka kranvattnet överhuvudtaget. Bland dessa länder finns bland annat Moldavien, Rumänien och Ryssland.

Annons

– Just nu arbetar man på EU-nivå med att ta fram ett nytt direktiv för dricksvatten. Där ställer EU-kommissionen hälsan i första hand med olika krav som medlemsländerna ska rätta sig efter. Grunden är att vattnet inte ska vara hälsovådligt, säger Birger Wallsten.

Fråga lokalbefolkningen om råd

Men även de länder där vattnet anses vara säkert att dricka, bör du lyssna till myndigheternas rekommendationer. Oftast är det enklaste att fråga lokalbefolkningen, kan de dricka vattnet så kan förmodligen du också göra det om du inte är extra känslig. Värt att tänka på är att även i ”säkra” länder, så tar du en risk på mer avlägsna platser. Fråga innan du dricker kranvattnet i en avlägsen stuga.

Här bör du INTE dricka kranvattnet:

Azerbajdzjan, Bulgarien, Georgien, Makedonien, Moldavien, Rumänien Ryssland, Ukraina och Vitryssland.

Annons

Här kan vattenkvalitén variera kraftigt:

Bosnien-Hercegovina, Cypern, Estland,  Kosovo, Kroatien, Lettland, Litauen, Montenegro, Serbien och Turkiet.

Här kan du, oftast, dricka kranvattnet utan risk:

Andorra, Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Liechtenstein, Luxemburg Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, San Marino, Schweiz, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Slovakien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike.

Källa: Vagabond och Svenskt Vatten AB

Annons