Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Inger Ljungs bästa semestertips på Österlen i Skåne

17 jun, 2020
author Anette Bülow
Anette Bülow
Inger Ljung Olsson
Följ med programledaren Inger Ljung Olsson till barndomens Österlen. Hon växte upp i Hammenhög och hit återvänder hon varje sommar för att njuta av natur och kultur. Läs om barndomsminnen och utflyktstips!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lekar och bus utomhus var det som gällde för Inger Ljung Olsson när hon växte upp på Österlen. Under somrarna var det frilufts-badet som gällde. Hon var en teaterapa, sjöng i kyrkokören och drömde om att bli musikalartist. Men efter en praovecka på radio ändrades framtidsplanerna…

Stockrosor i alla färger fyller rabatten utanför det vitputsade boningshuset på Mariedals gård i Hammenhög, inte långt från Simrishamn. Stora lavendelbuskar sprider väldoft. Den skånska rödgula flaggan är hissad och runt gården böljar vidsträckta sädesfält som skiftar i gröna och gula nyanser.

– Jag älskar den här utsikten, säger Inger Ljung Olsson när vi beundrar blomsterprakten och de vackra vyerna vid hennes barndomshem.

Och visst är det sagolikt vackert här på Österlen trots att just den här sommardagen råkar vara gråmulen och sval. Här har Inger sina rötter och sitt hjärta, trots att hon sedan många år bor i Umeå där hon programleder Go’kväll, är en sak säker:

– Hammenhög är hemma!

Hit återvänder hon varje sommar för att hälsa på mamma Asta och syrran, storasyster Lena, som bor kvar. Då brukar Inger hyra en stuga i trakten med sin familj och riktigt njuta av den skånska idyllen.

Hammenhög är hemma säger Inger Ljung Olsson.
–Hammenhög är hemma, säger Inger Ljung Olsson.

Huset hon växte upp i tillhörde då byns lantbruksskola där pappa Gunnar, som gick bort 2006, var lärare. Sedan några år är gården vandrarhem.

Inger minns en barndom där djur och natur var viktigt – och lekar utomhus var den främsta sysselsättningen.

Annons

– Vi var ute väldigt mycket, byggde kojor, hoppade hage och hopprep.

Långt före datorer och mobiltelefoner var det fantasin som fick styra och den var det aldrig någon brist på.

Bland lekkamraterna fanns förstås storasyster Lena, det skilde bara två år mellan systrarna, men likväl som de hade roligt tillsammans kunde de också ryka ihop och slåss.

– Vi bråkade mycket och det kunde gå livligt till. Jag har fortfarande ett ärr i pannan efter ett bråk när en tennljusstake trillade ner i huvudet på mig, säger Inger.

Åkte hölass

På gården fanns katter, kaniner och höns.

– Min syster och jag var ofta ute och plockade maskrosblad till kaninerna.

Favoriten var vädurskaninen Sluggo, som blev riktigt gammal, och fick en hel massa söta ungar. Ungarna blev däremot inte lika gamla utan slaktades så småningom och hamnade i frysen och därefter på middagsbordet.

– Vi satte lappar med kaninernas namn på de där fryspaketen. Det var väl en sorts tyst protest, säger Inger som ändå åt kaninstuvning med god aptit.

– Det är jättegott med kaninkött.

Att växa upp på landet gör helt enkelt att vägen mellan djur och middagsmat blir kortare. Hos farfar Hadar i Anderstorp upplevde Inger mer lantliv.

– Där fanns kossor och grisar och vi åkte hölass. Det var lite gammaldags där. Farfar var glad och rolig, en cool gubbe.

Inger Ljung Olsson i början på 70-talet
Finklädd Inger i samband med Tulpanfesten i Hammenhög i början på 1970-talet.

Inger beskriver sig själv som en aktiv och framåt tjej som hade fullt upp för det mesta. Hon var en teaterapa som ett tag drömde om att bli musikalartist. I väntan på det spelade hon både teater och sjöng i kyrkokören, som upp-trädde på allt från ålderdomshem till valborgsmässobål.

Annons

– Sångerna och psalmerna man lärde sig då sitter fortfarande som berget. Jag tyckte speciellt mycket om Alla fåglar kommit ren och En vänlig grönskas rika dräkt. När vi uppträdde hade vi alltid på oss fruktansvärt fula, bulliga, blåa kepsar, säger Inger om scenkläderna på 70-talet.

Även musik av annat slag var viktig:

– Queen var mina husgudar. Jag gillade ELO och Genesis på den gamla goda tiden med Peter Gabriel.

Klädsim och livräddning

Till fritidsaktiviteterna hörde också att vara unglotta.

– Här i Hammenhög fanns en mycket övertygad lotta som hette Ingrid Ahlblad och hon startade unglottorna. Alla flickor var med där och vi träffades hemma hos henne varje måndagskväll. Vi gjorde allt från att pyssla och sy dukar till att prata om sex och samlevnad. Ibland åkte vi på utflykt och på läger och bodde i tält och då kunde man få vara eldvakt, minns Inger.

Bästa utflykterna på Österlen

– Det finns så mycket på Österlen, det är bara att sätta sig i bilen och köra runt:

Kivik med musteriet, kiviksmusteri.se

Brösarps backar, där man kan vandra

Simrishamn

Stenshuvud, sverigesnationalparker.se

Mandelmanns trädgårdar, mandelmann.se

Franskans Crêperie i Rörum, franskans.n.nu

Själv var hon senare med och bildade en annan förening – AGK, Alla Gamla Konfirmander.

– Vi hade så roligt ihop när vi konfirmationsläste så vi ville fortsätta träffas och fick ett rum på församlingshemmet där vi var en gång i veckan. På landet fick man göra mycket själv.

Sport var aldrig Ingers grej förutom simning som hon ägnade mycket tid åt, på somrarna blev det åtskilliga timmar på utomhusbadet i Hammenhög.

– Först gick jag i simskola och sedan fortsatte jag att simma och tog alla simmärken man kunde ta. Jag tog guldmagistern varje år. Det var bra att få träna och hålla igång dykning, klädsim och livräddning, säger Inger när vi besöker badet där endast några få tappra är i bassängen denna gråa dag.

Annons

Själv minns hon mest soliga dagar då det var packat med badare och folk på gräsmattorna. Hon och hennes syster kunde lätt spendera hela dagarna på badet tills de kom hem med klorröda ögon. Klättrade de upp på högsta trampolinen kunde de vinka till mamma och pappa hemma i trädgården på Mariedal, ett stenkast bort.

– Trampolinen är tre meter, men när jag var liten tyckte jag att den var jättehög, säger Inger och tittar upp mot hoppbrädan. Här har jag hoppat många gånger, men det tog lite tid innan jag vågade dyka.

3 favoriter i Hammenhög

Hammenhögs Gästgivaregård – äkta skånskt gästgiveri med anor från 1693. hhgastis.se

Garageprojektet – i den före detta bilfirman bjuds på konst, teater och konserter. garageprojektet.org

Carsten Nilsson – träbildhuggare med verkstad i Hammenhög. carstennilsson.se

I tonåren fick Inger det eftertraktade sommarjobbet som badvakt, som tur var blev det aldrig skarpt läge utan det handlade mer om härliga dagar med sol och glass. Sena kvällar däremot var upplagda för bus erkänner hon.

– Då klättrade vi över staketet och tjuv-badade. Men då gällde det att vara tyst så att man inte blev upptäckt. Man kunde inte hoppa från trampolinen.

Se mer. Svenska semesterpärlor:

Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommarBrand logo
Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommar

Det hände att familjen åkte och badade på någon närbelägen strand i Borrby eller Löderup. På semestern kopplades en combi camp till bilen och så bar det av på resa i Sverige.

– Vi var i Gränna och i Lysekil och fiskade krabbor.

Vänner för livet

Bästa kompisen genom alla år hette Maria och henne lärde Inger känna redan som femåring.

– Vi gick i samma klass, hängde alltid ihop och pratade, pratade, pratade. När vi kom hem ringde vi varandra och fortsatte prata, säger Inger med ett skratt.

Inger ringer fortfarande Maria och träffar henne och barndomsvännen Helena från Hammenhög.

– Det är ju fantastiskt att vi snart har varit vänner i 50 år. Det betyder jättemycket och de är ankare i livet. Visst är det kul med nya vänner, men de gamla vännerna de är livsviktiga.

Annons

Inger var duktig i skolan, tyckte om alla ämnen utom matte, fysik och kemi och var elevrådsordförande. När det var dags för prao i åttan glömde hon musikaldrömmarna efter en vecka på Radio Kristianstad – det var journalist hon skulle bli.

– Det var jättekul och spännande. Jag var fast, berättar Inger som sedan gjorde ungdomsradio i Kristianstad en gång i veckan under resten av högstadiet och gymnasiet.

Inger Ljung Olsson utanför barndomshemmet Mariedals gård.
Utanför Inger Ljung Olssons barndomshem Mariedals gård blommar stockrosorna vackert.

Det blev journalistutbildning på Skurups folkhögskola och via olika skånska dagstidningar hamnade hon av en slump på tv.

– Jag hade aldrig drömt om tv, men när mitt vikariat på tidningen Arbetet skulle ta slut ringde en kollega Lasse Holmqvist och föreslog att jag skulle börja hos honom på Öresundskanalen, säger Inger.

Tv-legendaren var en kunnig lärare men tyvärr var det inte många som tittade på den nystartade kanalen och Inger gick vidare till nyheter på TV4 och SVT. Sedan 2011 är hon programledare på Go’kväll.

– Jobbet på SVT gör ju att jag inte kan bo i Hammenhög, säger Inger som nog någon gång har lekt med tanken på att återvända till den natursköna barndomsidyllen.

– Förresten skulle nog inte min man som kommer från Halland vilja bo här. Men att ha ett sommarhus skulle vara trevligt. Hammenhög är både jättefint och svincoolt, en by där det händer mycket och kommer nya grejer.

Hammenhög är inte bara hemma för Inger, uppväxten i byn har gett henne en stabil grund i livet och format henne till den hon är.

– Att växa upp här har gett mig en grundtrygghet och en närhet till det vanliga livet som jag inte tror att man får i en storstad.

Inger Birgitta Ljung Olsson

Född: 18 maj 1967.

Gör: Programledare på SVT i Go’kväll och Sommaröppet.

Familj: Mannen Gert Olsson och sonen Oscar, 14 år.

Bor: I lägenhet i Umeå.

Gillar: Träna på gym, simma, läsa, titta på film, umgås

med familj och vänner.

Annons