Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Kylskåpskallt för badare på skånska ostkusten

28 jul, 2022 
Henrik Högström
Mäter temperatur på badplats
Temperaturen är ett hjärteämne för hängivna badare.
Smällkallt vatten håller skånska badare på land. Och de har rätt. Det är faktiskt kallare än vanligt, skriver Sydsvenskan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På senare år har uteaktiviteter som kallbad och fritt sim på öppet vatten (wild swimming) blivit populära. Och av årets badtemperaturer att döma så går det bra att få ett uppfriskande kallt dopp även på sommaren. Längs de skånska kusterna finns det i skrivande stund ett spann mellan erkänt kyliga Yngsjö på ostsidan (7.6 grader) och toppnoteringen Torekov (17.2) på västkusten. Ingen av de skånska badplatserna mäktar alltså komma över 18 grader.

Bad på Knäbäckshusen
Bad på Skånes ostkust. Knäbäckshusen med Stenshuvud i fonden.

Kallt bottenvatten från Blekinge

Så det är begripligt om det är gott om plats på stränder och badbryggor. Förklaringen är iskallt bottenvatten från Blekinge som strömmat ned och upp genom Öresund, enligt Havs och Vattenmyndigheten.

Annons

– Det är kallare i vattnet än det brukar vara. Det har folk rätt i, säger Mikael Krysell på Havs- och vattenmyndigheten, som ansvarar för badvattentemperaturen i Sverige till Sydsvenskan.

Nedkylningen har följt en naturlig process.

– I mitten på juli var det ett uppvällningsevent vid Blekinges kust. Det innebär att kyligare vatten från botten av havet tar sig upp till ytan. Detta vatten har nu transporterats västerut och omger nu Skåne, säger Mikael Hedblom, marinbiolog på SMHI till tidningen.

Kvinna hoppar i sjön
Lite kyla hindrar inte hängivna badare. Ju kallare desto friskare.
Se också: 3 lyxiga fyllningar i korvbröd att bjuda påBrand logo
Se också: 3 lyxiga fyllningar i korvbröd att bjuda på

Nu är ju kyla och bad en individuell smaksak. De som gillar kalla bad skulle kunna gå ner i en isvak och kommentera upplevelsen med ett hurtigt "Friskt! Härligt!". Andra väljer att stanna kvar på land om det inte är poolvärme i vattnet. Och för den hurtige isbjörnen som vill bada så kallt som möjligt i Skåne så är Yngsjö och Saltsjöbaden, Ystad (8.8 grader) säkra kort i skrivande stund.

Annons

Varmare i Göteborg

För den som vill nå badtemperaturer över 18 grader ser gränsen ut att gå ungefär vid Varberg på västkusten. På den sidan ståtar Askimsbadet i Göteborg med en toppnotering på 18.7 grader, enligt Havs och vattenmyndigheten.

På Ostkusten finns det flera noteringar kring och strax över 18 grader. Bland annat Tofta på Gotland (18,6) och Böda Sand, Öland (18.1).

Varmaste badplatsen längs Norrlandskusten är Malenbaden, Hudiksvall med 16.7 grader.

Badtemperaturer Sydkusten.

Badtemperaturer västkusten

Badtemperaturer Ostkusten

Badtemperaturer Norrlandskusten

Annons