Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Tågsemester – låt semestern gå på räls

20 apr, 2022 
Magnus Andersson
Tåg längs Brockebahn i Tyskland
Härlig utsikt längs Brockenbahn Brocken i Tyskland.

Tyskland är resmålet som passar alla. Och det är inte särskilt besvärligt att ta sig dit heller. Tar du dessutom tåget blir äventyret ännu större.

Här är tipsen som får Tysklandsresan att tuffa på!

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Resejournalisterna Anna Thorbjörnsdotter och Marko T Wramén gav tidigare i våras ut boken Upplev Tyskland med tåg som är en oumbärlig del i förberedelserna för den som planerar en resa till vårt södra grannland. Boken är fullpackad med praktiska tips, förslag på sevärdheter och förslag på sju rutter som täcker hela landet.

Stressa inte på resan

– Att åka tåg är ett vackert sätt att resa och vårt bästa tips är att helt enkelt ta det lugnt. Stressa inte utan njut av resan och ta god dig på dig. Tåget ger dig många valmöjligheter genom att det stannar på fler ställen och genom fönstren har du en härlig utsikt, säger Marko T Wramén.

Marko T Wramén och Anna Thorbjörnsdotter på plats i Tyskland inför arbetet med boken Upplev Tyskland med tåg
Tyskland har allt: höga berg och djupa dalar och man behöver varken gå hungrig eller törstig längre stunder.

Ett annat smart tips är att lägga in gott om tid för eventuella byten mellan tågen.

– I stället för att ha tajt byte och bli stressad kan man skapa en lucka för en lunch kanske, eller besöka en konsthall eller titta på fin arkitektur i närheten. Lämna stationen och upptäck staden! Du kanske till och med kan ta en eller flera övernattningar.

Annons

Resan bokar man själv smidigt, antingen på det tyska tågbolaget DB:s hemsida eller via appen. Språk går att ställa in till engelska.

– Vill man hellre ha det klappat och klart som på en charterresa går det att använda en resebyrå också, men man sparar pengar genom att boka själv, säger Marko. Det finns flera olika sorters biljetter att välja på, till exempel dagsbiljetter för en hel delstat eller interrail-kort som gäller i hela landet under en begränsad period.

Se också: 6 udda europeiska resmål till din bucketlistBrand logo
Se också: 6 udda europeiska resmål till din bucketlist

Rejäla skor och lätt packning

– Värt att tänka på är dock att sträckan Köpenhamn-Hamburg, som är den första etappen för många som ska söderut, är en flaskhals under högsäsong. Den blir snabbt fullbokad.

Annons

Ett annat klokt råd från boken är att ha rejäla skor, eftersom det ofta blir en hel del promenader, och lätt packning. Det finns ingen mening med att släpa runt på massa väskor som är tunga och som inte behövs.

Marko och Anna tipsar i stället om att sköta tvätten efterhand. Tvätterier är betydligt vanligare i Tyskland än i Sverige.

– Det viktiga är att man tar något man orkar bära, eller en väska som går att rulla, säger Marko.

Med biljetten klar och väskorna packade är det bara att ge sig i väg till järnvägssstationen för att påbörja äventyret som ska leda till Tyskland. Det tyska tågnätet är utbyggt i världsklass och servicen är god.

Releasefest på Snälltåget Malmö C för boken Upplev Tyskland med tåg av Marko T Wramén och Anna W Thorbjörnsdotter
Marko T Wramén och Anna Thorbjörnsdotter är vana tågresenärer och experter på Tyskland.

– Att åka tåg i Tyskland är som sagt både behagligt och enkelt. Det gäller bara att bestämma sig för om man vill ha stad, mindre orter eller landsbygd. Tåget tar dig i princip vart du vill, säger Marko T Wramén.

Annons

Så funkar det med biljetter på tyska tåg

Det tyska järnvägsnätet är enormt, totalt handlar det om 33 400 kilometer järnväg vilket innebär att Tyskland har kontinentens längsta järnvägsnät.

Prisläget för resan varierar beroende på flera olika faktorer. Det finns ett antal olika biljettyper att välja mellan. Här är några:

Supersparpreis som är den billigaste formen och gäller enbart en specifik avgång, ej ombokningsbar och ej giltig i lokaltrafiken.

Sparpreis: Näst billligast. Om resan är längre än 100 kilometer ingår även en city-ticket vilket ger tillgång till kostnadsfri resa med tunnelbana, S-bahn och spårvagn till och från stationen på avresedagen i 130 städer. Går att boka om mot en avgift.

Flexipreis: Dyrast. Gäller för alla tåg under resdagen. Biljetten medger även att du hoppar av och går på igen på en senare avgång om du vill. City-ticket ingår även här om resan är längre än 100 kilometer. Biljetten går att boka av eller om ända fram till dagen före avresa.

Utöver dessa biljetter finns även regionbiljetter. Grundpriset för en regionbiljett börjar på cirka 22 euro, motsvarande cirka 230 kronor.

Ett dagpass som ger dig rätt att resa över hela Tyskland kostar från 42 euro, motsvarande cirka 430 kronor.

Den som ofta åker tåg i Tyskland kan köpa ett särskilt rabattkort, BahnCard. Kortet finns i olika prisklasser beroende på vilka förmåner du vill ha. Resenärer som har fyllt 60 har möjlighet att köpa ett BahnCard som ger 25 procent rabatt på alla biljetter under ett år.

Källa: Upplev Tyskland med tåg (Polaris Fakta)

Annons