Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Margarida lämnade stressen i Portugal: ”Jag följde min dröm och fann kärleken”

09 maj, 2022 
Anna Olofsson
Kvinna och hund i bil/camper
Hunden Koa har varit Margaridas sällskap under den långa resan.
Hon hade kommit till ett vägskäl i livet. Skulle hon lämna ekorrhjulet eller stanna kvar? Margarida Monteiro vågade lämna allt hon hade i Portugal. Nu trivs hon med livet nära naturen i norra Sverige.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Margarida har nära till skratt och ögonen lyser av glädje. Det går inte att ana att denna tjej för två år sedan befann sig i en kris i livet, där hon kände att något saknades. Hon var trött, orolig, stressad och hade lämnat en relation.

– Jag kände mig vilsen, mitt hjärta var krossat av kärlekssorg och jag ville bara bort från allt. Lämna mitt gamla destruktiva liv för att hitta mig själv igen. I dag är jag tacksam att jag vågade ändra mitt liv, säger Margarida och kramar om sin hund, Koa, som kommer springande mot henne.

De går fram till bilen som har varit deras hem till och från under 18 månader. Vant hoppar Koa upp i passagerarsätet och sätter sig till rätta.

Se också: Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"Brand logo
Se också: Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"

Tanken att resa runt i Europa kom redan för flera år sedan och Sverige kändes lockande. Hon hade hört sin bästa vän prata om detta land, om att allt var vackert där och att människorna var trevliga.

Annons

– Hon var i Sverige och studerade. Själv har jag varit i Brasilien och tyckte mycket om det landet. Drömmen om att byta liv växte sig allt starkare.

Margarida började spara pengar för att få råd att köpa en skåpbil som hon kunde bygga om, och göra i ordning till ett litet hem.

Dessutom behövde hon en liten buffert. Det krävdes att hon vid sidan av ett heltidsjobb även tog extrajobb.

Det krävdes att jag hade tre olika jobb

– Allt är så dyrt i Portugal, och lönerna är inte höga. Det krävdes att jag hade tre olika jobb för att både kunna spara ihop pengarna att resa för, och samtidigt ha råd att leva.

Hon började också följa människor i Sverige via sociala medier, som hade lämnat ekorrhjulet i en storstad för ett lugnare liv nära naturen. En önskan om att resa till Sverige började växa fram hos Margarida.

Men det rätta tillfället att göra det kom inte, och tiden gick, ända tills hon en dag kände att nu var det nog. Om hon fortsatte leva det liv hon levde, skulle hon gå sönder inombords.

Annons

– Jag hade arbetat som en tok och lämnat en jobbig relation. Jag bestämde mig för att resa till Sverige, men först se lite av Europa. Hon satte upp delmål för resan. Första platsen hon skulle stanna på var i Köpenhamn i Danmark, där hade hon hittat ett volontärarbete som arkitekt.

Margarida lämnade Portugal i ­augusti 2019 och reste genom norra Spanien via Frankrike, Belgien och Nederländerna och Tyskland till Danmark.

Margarida i sin skåpbil
Margarida byggde själv om skåpbilen som hon har åkt runt i.

Starkare och lugnare

Väl framme i Köpenhamn började livet ta en ny form. Om dagarna jobbade Margarida som arkitekt och hjälpte till att bygga upp en ekoby. Nu började hennes mentala förvandling. Hon blev allt starkare och lugnare.

Annons

– När jag kom till Köpenhamn var jag stressad, orolig, ledsen, trött. Livet hade rasat. Under min tid där bodde jag hos en kvinna, som arbetade som coach och hon hjälpte mig sortera tankarna, och att förstå varför jag reagerade som jag gjorde på vissa saker. Där och då började jag lyssna på mitt hjärta, vad jag egentligen ville göra.

Efter ett par månader lämnade hon Danmark och reste vidare i maj 2020 till Sverige, med norra Sverige som mål. Snabbt insåg hon att bilen måste anpassas för ett vinterklimat.

– Här var nätterna kalla, och min bil var rustad för sommarvärme. I oktober kom hon till Piteå. Det var kärlek vid första ögonkastet.

– Jag blev förälskad i staden, den vackra och charmiga miljön och att det var nära till havet. Jag som har vuxit upp i Lissabon, och alltid haft nära till vatten, kände att här ville jag bo.

Margarida började leta efter arbete och ett hem. Hon insåg att hon måste ha en fast punkt. Dels för sin egen skull, för att det skulle kännas mer på riktigt, och dels för att det skulle vara mer seriöst, inte minst då hon åkte runt för att söka jobb hos arbetsgivare.

Annons

– Jag ville kunna säga till dem jag träffar att jag bor på en fast plats. Hon fick tag i ett gårdshus som hon hyrde i Piteå, tills hon hittade ett jobb på ett hotell i Harads, en grannkommun.

– Då flyttade jag till Harads och hyrde ett hus där, eftersom jag fick jobb under vintersäsongen.

Det var inte bara kärleken till staden Piteå hon hittade i Sverige, utan även kärleken till sin nuvarande pojkvän.

– Jag träffade honom via vänner jag lärt känna när jag kom tillPiteå. När jag bestämt mig för att här vill jag bo i Sverige, då dök han liksom upp och vi blev ett par. Många tror att jag stannade för att jag träffade honom, men jag förälskade mig i Norrbotten och sen kom min kärlek in i livet.

Glädjen är fokus

I dag har de flyttat ihop i pojkvännens hus i Älvsbyn. Det blir lite närmare för Margarida att pendla till arbetet i Harads.

– Dessutom är det bara ett par mil mellan Älvsbyn och Piteå. Det ger mig möjlighet att åka och ­umgås med mina vänner när jag känner för det.

Annons

Jag lever ett liv jag älskar

Ofta återkommer Margarida till att hon nu lever sin dröm. Hon arbetar bara tre till fyra dagar i veckan, bor på en plats hon älskar, med närhet till lugnet och naturen. Hon får tid att jobba med sådant hon tycker om, som att utveckla sitt instagramkonto och hon har hittat ett samarbete med ett arkitektföretag i Piteå.

– Vad det leder till framöver vet jag inte i dag. Det enda jag vet är att jag lever ett liv jag älskar. Många av hennes vänner tycker hon är galen som lämnade livet i Portugal.

– Ja, det tycker de, men samtidigt älskar de mig för min galenskap och mitt mod.

För Margarida har resan och flytten betytt mycket. Personen hon var tidigare är borta. Då var hennes oro och ängslan stor. Gick något fel blev hon arg och irriterad. I dag är hon varken stressad, orolig eller ledsen. Hennes filosofi är att allt löser sig till det bästa, bara man vågar lyssna på sitt hjärta. Hon har lärt sig tänka att det finns en mening med det som sker. Även om man inte kan se det just i stunden, så blir allt till det bästa.

Annons

– Jag kunde aldrig drömma om att jag skulle bli den här trygga, lugna och glada person igen, inte för två år sedan.

Just det stressfria livet i Norrbotten är något hon älskar, och hon känner att det passar henne perfekt. Hon beskriver sig själv som en mycket bättre person och människa nu. Glädjen är fokus i hennes liv.

Att hon inte jobbar som arkitekt i dag är inget som stressar henne. Tvärtom, hon älskar sitt nya jobb som städare på ett hotell. Det ger henne glädje och hon vet att om hon vill jobba som arkitekt igen så kan hon starta eget i Sverige. Men där är hon inte.

– Nej, jag har den bästa kombon i dag, jag jobbar med något jag älskar och övrig tid kan jag lägga på mitt samarbete med Piteföretaget och mitt instagramkonto, och förhoppningsvis inspirera andra att våga göra det jag gjorde.

Kvinna i sin ombyggda skåpbil.
Från en inrutad vardag till ett friare liv, nu trivs Margarida med tillvaron.

Vad som händer i framtiden vet hon inte, hon planerar inget just nu. Margarida har hittat hem och njuter av varje dag och är tacksam över vad livet fört henne till. Det råd hon ger andra som vill göra samma resa, är att våga följa sitt hjärta och göra det man vill. Att inte oroa sig för små saker utan att ta det lugnt. Hon är övertygad om att det alltid löser sig, oavsett vad.

Annons

– Självklart ska man ha ett mål och veta vart man ska, men inte låta målet styra för mycket, utan att våga resa vidare om nyfikenheten finns. Dessutom bör man spara pengar, så att man har en buffert med sig.

Skulle någon av hennes svenska vänner fundera på att resa ut i Europa uppmuntrar Margarida hon dem att göra det.

– Våga prova, om man vill resa runt och hitta sig själv. Den bästa medicin man kan få om man mår dåligt är tid att vara med sina egna tankar.

Det här är Margarida

Namn: Margarida MonteiroÅlder: 29 år.
Bor: I Älvsbyn.
Familj: Mamma, pappa och syskon i Portugal, pojkvän i Sverige.
Motto i livet: Ta emot det som kommer till dig, även om du inte förstår det just då. Det är ett steg närmare att bli den du vill vara i framtiden.
Instagram: @myworldonwheels
Youtube: My world on wheels

Tips inför en långresa med bil

■ Övervinn rädslor.

■ Våga testa äventyr som kommer under resan, varje dag är olika under en lång resa.

■ Ha rutiner, men låt dem inte styra din flexibilitet och frihet under resan.

Annons