Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Marita har besökt världens sju underverk

20 mar, 2019 
Anette Bülow
Marita på Kinesiska muren
”Våga! Allt är möjligt – låt inget hindra dig!” Marita Svahn Jonsson är stolt och glad över att ha genomfört sitt livs äventyr att besöka världens sju nya underverk.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var efter ett besök på Colosseum i Rom 2006 som idén föddes. Marita Svahn Jonsson från Åkersberga bestämde sig för att förverkliga sin dröm att se världens sju nya underverk.

– Jag kände att det här vill jag göra innan jag dör. Det blev min bucket list.

Ända sedan hon var barn hade Marita fascinerats av indianer och drömt om att gå inklaleden och se Machu Picchu – därför började hon med att resa till Peru.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Jag övertalade jag min dotter Micaela, som då var 25 år, att följa med.

Ända sedan barnsben har Marita drömt om att vandra på inkaleden och besöka Machu Picchu. 2012 förverkligade hon drömmen med sin dotter Micaela.

Efter att ha planerat, läst på om inkafolket, tränat med vandringskängor på fötterna och fått licens att vandra på leden gav sig mor och dotter iväg i april 2012.

Annons

– Vi landade i Lima och fortsatte sedan till Cusco, som ligger på 3 000 meters höjd, för att vänja oss vid höjden så att vi inte skulle drabbas av höjdsjuka på inkaleden. Får man det blir man riktigt sjuk, berättar Marita som kände spänning och förväntan inför sitt livs äventyr.

Inkaleden var fysiskt krävande

Skulle hon klara att gå den 4,2 mil långa, mytomspunna leden genom Anderna där högsta punkten är 4 200 meter? Jo, drömmen förverkligades och det var en upplevelse där superlativen inte räcker till – men också en krävande utmaning.

– Vi gick med ryggsäck i fyra dagar, på kvällarna var vi helt slut och bara slocknade. Vi vandrade genom grönskande djungel och längs karga berg, drack vatten ur bäckar och sov i tält, säger Marita som gick med dottern, två andra svenskar, en guide, en kock och sju bärare.

– Sista dagen steg vi upp fyra på morgonen för att gå in genom solporten till Machu Picchu när solen gick upp över inkafolkets historiska stad. Vi kom dit trötta och svettiga – och kände bara wow! Det var nästan en religiös upplevelse. Alla var hänförda.

Jag tycker att man ska fånga dagen – imorgon kanske inte finns

I oktober 2013 var det dags för nästa underverk – Chichén Itzá i Mexiko.

Marita vid Chichén Itzá
Marita vid Chichén Itzá i Mexiko.

– Då hade jag träffat min blivande man Thomas och han tyckte att det lät spännande och följde med. Visst var det fantastiskt att se mayaindianernas byggnader och tempel, men jag får ändå säga att Chichén Itzá är det underverk jag har uppskattat minst. Kanske för att det var hysteriskt varmt, mycket folk och försäljare som prånglade ut krimskrams, säger Marita.

Annons

Storslaget i Kapstaden

Klippstaden Petra i Jordanien stod på tur i november 2014. Efter att Marita och Thomas gått genom den långa och trånga passagen genom bergen uppenbarade sig den antika staden med de uthuggna byggnaderna.

– Det var storslaget. Jag tog många panoramabilder för att få med allt. Men det var lite turistjippo över Petra också.

Paret hyrde bil och körde runt bland bergen, men det blev inte den romantiska resa i vackert landskap som de sett fram emot då k-pistbeväpnade militärer överallt bidrog till en hotfull och lite otäck stämning. Besöket vid Döda havet blev däremot en upplevelse som skapade fina minnen.

I december 2015 reste Marita och Thomas till Indien för att se Taj Mahal.

– Vilket byggnadsverk! Vilket hantverk! Arbetet med ädelstenarna som infattats i den vita marmorn var helt otroligt, tycker Marita.

Marita och Thomas framför Taj Mahal
”Vilket byggnadsverk! Vilket hantverk!” Marita och Thomas blev imponerade av Taj Mahal.

Skönheten och prakten vid det berömda mausoleet i Agra stod i skarp kontrast till andra delar av landet.

Annons

– Vi blev chockerade över hur fattigt och smutsigt det var och hur eländigt både människor och djur hade det. Vi har det så bra här i Sverige, vi är bortskämda.

Förlovning över Mount Everest

Resan till Indien kombinerades med en tur till Nepal och en flygresa över Mount Everest.

– Vi hade ju besökt jordens lägsta punkt vid Döda havet så vi ville besöka jordens högsta punkt också. Ombord på planet med utsikt över Mount Everest förlovade vi oss den 23 december. Det var ett magiskt ögonblick, säger Marita.

Världens längsta byggnadsverk Kinesiska muren var målet för nästa underverksresa i april 2017.

– Det var fascinerande att se muren ringla sig genom det vackra landskapet. Fast linbanan vi åkte upp till muren var läskig.

Att komma till Peking och se Himmelska fridens torg, Förbjudna staden och pandorna på zoo var också stort.

Nu återstod det sjunde och sista underverket – Kristusstatyn Cristo Redentor i Rio de Janerio. Före besöket i Brasilien gjorde paret en rundresa i Sydamerika och besökte Buenos Aires och Eldslandet i Argentina, Montevideo i Uruguay och Santiago i Chile.

Annons

– Cristo Redentor hade jag faktiskt inte så höga förväntningar på, men jag blev helt tagen. Det var så vackert att jag blev alldeles tårögd när jag stod vid statyn och tittade ut över staden, havet och djungeln. Jag hade hört att Rio de Janeiro är världens vackraste stad och jag är benägen att hålla med, säger Marita som i början av 2019 hade fullföljt planen att uppleva världens sju nya underverk.

– Det har varit helt fantastiskt och härligt att dela detta tillsammans med Thomas. Jag är stolt och glad att jag fixade det – och privilegierad att jag har haft hälsan och ekonomin att genomföra det.

Marita på Kinesiska muren
”Det var fascinerande att se muren ringla sig genom det vackra landskapet”, säger Marita som besökte Kinesiska muren i april 2017.

Ny syn på livet

Marita vill inte sticka under stol med att resorna har kostat en hel del pengar.

– Men vi har hållit kostnaderna nere genom att boka själva i god tid och vi har åkt på egen hand. Färdiga paketresor kostar ofta mycket mer. Jag tycker också att halva nöjet är att planera resan. Visst får man prioritera ekonomiskt och vi har försakat annat. Vi har sparat pengar på vårt resekonto varje månad.

Annons

Det var så vackert att jag blev alldeles tårögd

Underverksresorna har gett många oförglömliga minnen – bevarade i fotoböcker från varje resa och med vykort till mamma Lilian i Vallentuna från alla resmålen – men de har också gett en ny syn på livet.

– Jag tycker att man ska fånga dagen – imorgon kanske inte finns. Jag känner mig också otroligt tacksam över att jag bor i Sverige där vi har det så bra. Efter att ha sett hur många människor har det vill jag inte längre gnälla om småsaker. Att resa runt i världen, besöka flera kontinenter och uppleva olika kulturer har gjort att jag känner mig berest – och det är stort.

Till alla som inspireras av hennes resor eller har andra resdrömmar säger Marita:

– Våga! Allt är möjligt – låt inget hindra dig!

Själv har hon nu börjat planera för att upptäcka Afrika – en världsdel som hon hittills aldrig besökt.

Världens sju nya underverk

Det moderna alternativet till de klassiska underverken röstades fram av 100 miljoner människor i en global omröstning 2007.

Annons

• Chichén Itzá – Mexiko

• Colosseum – Italien

• Cristo Redentor – Brasilien

• Kinesiska muren – Kina

• Machu Picchu – Peru

• Klippstaden Petra – Jordanien

• Taj Mahal – Indien

Antikens sju underverk

Antipatros från Sidon listade antikens sju underverk: Cheopspyramiden, Babylons hängande trädgårdar, Artemistemplet i Efesos, Zeusstatyn i Olympia, Mausoleet i Halikarnassos, Kolossen på Rhodos och Fyrtornet på Faros.

Vem är Marita Svahn Jonsson?

Ålder: 58 år.

Bor: I Åkersberga.

Familj: Maken Thomas, vuxna barnen Micaela och Niclas, två barnbarn, katten Zäta.

Gör: Familjehemssekreterare.

Största underverket? Inget slår Machu Picchu!

Läs också:

Drömmen om Italien blev sann när barnen flyttat ut

Utbrända Åsa: Jag lämnade ekorrhjulet och blev hemmafru

Så blev Maribel och Oskar ekonomiskt fria – vid 40

Annons