Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Amerikanska Mary Janes Sverigeresor: ”Jag går i Wallanders fotspår”

30 maj, 2023 
Maria Zaitzewsky Rundgren
Mary Jane Howell vid en dörr och Kurt Wallander
För amerikanskan Mary Jane Howell blev mötet med bokkaraktären Kurt Wallander livsomvälvande. Hon föll pladask för Henning Mankells böcker och efter en cancerdiagnos 2017 bestämde hon sig för att inte vänta längre utan reste till Wallanders hemstad Ystad.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var mest en slump som gjorde att den bokslukande amerikanskan Mary Jane Howell 2014 började läsa en Wallander-bok. Hon sögs in i berättelsen, fascinerades av den för henne så exotiska miljön och – inte minst – av karaktären Kurt Wallander. Efter det var hon såld.

Historien om kungafamiljens semesterparadisBrand logo
Historien om kungafamiljens semesterparadis

Hon betade av ett tiotal böcker i serien och hennes förälskelse i skandinavisk krim var ett faktum. Så till den grad att hon gav sig på att försöka lära sig svenska.

– Jag gillar hur de skandinaviska deckarförfattarna ofta bygger in viktiga frågor om exempelvis sociala orättvisor i intrigen. Dessutom är karaktärerna intressanta och mångfacetterade. Jag tycker att det är ett jättebra sätt att kombinera viktiga samhällsfrågor med underhållning i litteraturen. Jag har läst böcker av andra svenska deckarförfattare också, men Mankell är bäst, konstaterar hon och spricker upp i ett leende.

Annons

Just nu befinner Mary Jane sig på sin andra resa till Sverige. Det är till stor del genom Wallanders värld som hon filtrerar sina upplevelser och hittills har hon inte blivit besviken. Hon kallar sig glatt ”goofball” (knasboll reds. anm.), eftersom hon totalt har nördat ner sig i denna bokkaraktär. Men det är mestadels positivt eftersom det öppnar upp för annorlunda och unika upplevelser som den genomsnittlige turisten missar.

En dröm som gick i uppfyllelse

Mary Jane har förvisso hunnit med några vanliga turistattraktioner under sin resa – men hon har också förmågan att nosa rätt på lite mer udda ställen dit turister oftast inte hittar.

Den förmågan, i kombination med ett glatt humör och en avväpnande attityd, har öppnat många dörrar.

– Jag älskade Sverige från första stund! Det känns som att jag borde ha mina rötter här, eftersom jag känner mig så hemma och tycks smälta in bra. Jag tilltalas ofta på svenska, ingen tror att jag är amerikan. Men ett dna-test har visat att jag mestadels härstammar från Skottland, säger hon och rycker lite på axlarna.

Annons

Det går inte att ta miste på hennes entusiasm över att återigen befinna sig i Sverige – första gången var 2017. Hemma i USA har hon en svensk väninna vars syster bor i Malmö, så att hälsa på henne blir nästa stopp på den här resan.

Mary Jane bor i en liten stad som heter Aiken i South Carolina. Hon har en bakgrund inom journalistik och pr med inriktning på hästsport, men numera är hon pensionerad och fri att upptäcka världen. När hon började läsa Wallander-böckerna och kolla på filmerna väcktes en önskan om att en dag resa till Sverige och se alla platser i verkligheten.

– Filmerna såg jag efter att jag läst böckerna, men de är också bra. Jag gillar Krister Henriksson i rollen som Wallander, han är bäst!

Mary Jane Howell

Mary Jane Howell

Ålder: 62 år.

Familj: Singel, en vuxen son och tre barnbarn.

Bor: I Aiken, South Carolina, USA.

Gick på Kurt Wallanders gator

2017 diagnosticerades hon med livmodercancer och insåg att livet kan ta slut på ett ögonblick och att det är dumt att skjuta upp saker till senare. Hon opererades framgångsrikt, slapp lyckligtvis cellgiftsbehandling och beslutade att om hon skulle göra den där resan så var det lika bra att göra den direkt.

Annons

Så hon gav sig av på en tre månader lång resa till Skandinavien. Efter några dagar i Köpenhamn åkte hon till Ystad – och där blev hon kvar i en hel vecka.

– För mig var det höjdpunkten på resan – att få gå på samma gator där Kurt Wallander har gått. Jag kände igen mig från böckerna och det gjorde mig väldigt glad! Jag besökte filmstudion där serien spelades in, fick läsa regissörens anteckningar och sitta i Wallanders stol. Det hade varit en dröm så länge och nu besannades den äntligen!

Under veckan i Ystad smakade Mary Jane för första gången på kardemummabullar – och blev helt såld. Sedan dess är hon ständigt på jakt efter landets godaste kardemummabulle. Även toast Skagen blev en favorit. När hon en av dagarna irrade runt i Ystad för att hitta ett bra fik kom en kvinna fram till henne och frågade: vad letar du efter?

– Jag svarade att jag letade efter ett ställe där jag kan äta en god toast Skagen. Då tog hon mig under armen och sa: följ med mig, jag visar dig! Tillsammans gick vi till ett fik och när vi kom in så märkte jag att folk tittade lite extra på henne. Det visade sig att hon hette Karin Glenmark och är en känd person i Sverige. Men det visste ju inte jag! Hon var jättetrevlig och bidrog ytterligare till min positiva bild av svenskarna, berättar Mary Jane.

Hemma i South Carolina åker Mary Jane runt med sin ”I love Sweden”-dekal på bilen.
Hemma i South Carolina åker Mary Jane runt med sin ”I love Sweden”-dekal på bilen.

Dit går nästa Sverigeresa

Det är som att Mary Jane, genom att bara vara sig själv och ha ett öppet sinne, drar till sig speciella människor och unika upplevelser. Som när hon var i Stockholm och gick in i Gudrun Sjödéns butik. Hon berättar att hon älskar hennes kläder och design, och att det var roligt att besöka en fysisk butik eftersom man i USA bara kan beställa Sjödén-kläder på nätet.

Annons

– När jag hade varit där en stund, provat kläder och småpratat med expediterna så bad jag om att få lämna ett litet kort till Gudrun och tacka för hennes fantastiska kläder.

Expediten lovade att vidarebefordra kortet. Någon dag senare kom Mary Jane förbi igen. Expediten kände igen henne och berättade att Gudrun var inne på sitt kontor. Hon gick för att hämta henne. Mary Jane skrattar till åt minnet. Hon blev nämligen paff över att en vd för ett stort företag var på plats i butiken.

Under sina resor i Sverige har Mary Jane tagit massor av foton. Men i stället för att låta dem ligga kvar på minneskortet har hon valt ut de bästa och gjort förstoringar som hon sedan har omvandlat till en fotovägg hemma i South Carolina.

– Den består av 37 bilder i olika storlekar. Det är kul att kunna titta på dem i vardagen och minnas allt roligt jag varit med om. Galleriväggen väcker också frågor när folk är på besök, då får jag en chans att berätta om mitt favoritland!

Annons

Förutom fotoväggen har Mary Jane också en dekal på sin registreringsskylt på bilen där det står ”I love Sweden”. Det ska inte undgå någon kärleken hon har för Sverige! Hon planerar att återvända till Sverige fler gånger. Nästa gång vill hon utforska landets norra delar och inte minst Dalarna.

– Jag vill åka till Mora och se hur de tillverkar Dalahästar. Det känns lite speciellt eftersom Dalahästarna är en slags symbol för Sverige. Och jag har ju ett särskilt intresse för just hästar, så det känns klockrent. Efter Dalarna vill jag fortsätta ännu längre norrut och uppleva Lappland, samisk kultur och renar. Det ser jag fram emot!

Annons