Så rengör du tv-skärmen på bästa sätt – och gör INTE detta

Till vänster, någon byter kanal på teven med en fjärrkontroll, till höger, någon städar teven med en mikrofibertrasa.

Foto: Shutterstock/TT

Har du svårt för att se om det är Kurt Wallander eller Så mycket bättre på teven? Då kan det vara dags att rengöra skärmen. Här är tipsen som gör susen.

Det är oundvikligt att smuts, damm och ett och annat fingeravtryck letar sig till tv-skärmen.

Oftast märker man inte av det förrän teven stängs av och rutan blir svart. Det gör ju inget under sommaren när vi mest är utomhus.

Men nu är det kallare och mörkare.

Då är vi många som kryper upp i teve-sofforna för att unna oss lite kvalitetstid med våra nära och kära – och favoritserierna. Då ska vi unna oss fri sikt.

Se också: 4 städtips som kommer att göra ditt liv mycket enklare

4 städtips som kommer göra ditt liv så mycket enklare
1:13

Efter reklamen: 4 städtips som kommer göra ditt liv så mycket enklare

(1:13)

Slå på ljud

5 tips för att ren tv-skärm – steg för steg

1. Glöm detta omedelbart

Vi börjar med vad du inte ska göra.

Många av oss minns de gamla tjock-apparaterna som kunde rengöras med fönsterputs. Den grova skärmen var nämligen gjord av glas. Men nu är dessa antika dumburkar – i de flesta fall – förpassade till återvinningen eller museum.

Men risken är stor att vanan sitter i. Så vi börjar med uppmaningen att glömma fönsterputset. Dagens tv-skärmar är nämligen väldigt ömtåliga.

Ny undersökning: Städningen svenskar slarvar mest med

2. Stäng av teven

En bra idé är att rengöra en tv som varit avstängd ett tag. Detta ska man göra framför allt av ett säkerhetsperspektiv, men det är också svårare att rengöra en uppvärmd skärm. En sådan drar nämligen till sig damm på grund av den statiska elektriciteten som kan uppstå.

3. Använd en mikrofiberduk

Ok, då kan vi börja. Bästa sättet är att använda en ny, ren och torr mikrofiberduk. En använd kökstrasa kan innehålla spår av annat, som såpa eller matrester som kan rispa skärmen. Även pappret från hushållsrullen kan orsaka repor.

Torka i en cirkulära rörelse och inte för hårt.

4. Skärmrengöringsspray

Finns det mycket smuts eller envisa fläckar? Använd skärmrengöringsspray. Men dubbelkolla gärna manualen till just din tv-apparat. Vissa tillverkare avråder helt för fukt i närheten av teven. Men spraya aldrig direkt på skärmen i vilket fall. Applicera medlet först på mikrofiberduken.

Den här skämrrengöringen fungerar lika bra för din TV som din bärbara dator, smartphone eller surfplatta.

5. Fjärrkontrollen då?

Även fjärren kan bli rejält smutsig, ofta av bakterier som orsakas av de otaliga händer som turas om att använda kontrollen.

Så enkelt får du bort stearin och ljusstumpar från ljusstaken

Vill du vara riktigt grundlig ska du börja med ta ut batterierna. Hämta en tandpetare för att rensa bort skräp och smulor. Fukta en mikrofiberduk med lite vatten och diskmedel. Rengör ovansidan av fjärrkontrollen och undertill. Avsluta med att ta lite vinäger på hushållspapper och torka av en sista gång för att få bort bakterierna.

Låt torka innan du använder den.

Se också: Så gör du gyllene ljuslyktor

Så gör du gyllene ljuslyktor
0:31

Efter reklamen: Så gör du gyllene ljuslyktor

(0:31)

Slå på ljud

Källor: goodhousekeeping.com, techbuddy.se, allas.se.